Actori importanţi ce au pus umărul la fondarea şi dezvoltarea primei pieţe de instrumente derivate din ţara noastră au sărbătorit, în data de 14 decembrie, trei decenii de la înfiinţarea Bursei din Sibiu.
"Nu am ştiut ce o să facem de la început. Am cumpărat un schelet de bloc (parter şi mezanin), plăcă şi stâlpi, am tipărit la monetăria statului 4.000 de acţiuni de 100 lei, pe care le-am dat constructorilor", rememorează Teodor Ancuţa, fondator al pieţei de la Sibiu şi fost preşedinte al SIBEX, începuturile bursei.
În 1996, colaborarea cu domnul Thomas Curtean, trader cu experienţă la bursele din Chicago, a fost decisivă, contribuind la organizarea şi lansarea activităţilor pieţei sibiene. În 1997, Bursa din Sibiu a devenit prima bursă de instrumente derivate din ţara noastră, tranzacţiile din ring ale brokerilor realizându-se prin strigare şi semne, ca în Statele Unite, conform fostului preşedinte al SIBEX.
De-a lungul anilor, Bursa din Sibiu a adus multiple premiere, între care: lansarea primelor derivate pe acţiuni (anul 2000), respectiv contractele futures având ca suport titlurile societăţilor SIF Banat-Crişana, SIF Transilvania şi Petrom, listate la Bursa de Valori Bucureşti; lansarea primului contract futures şi opţiuni pe mărfuri având ca activ suport grâul de panificaţie (anul 2002); lansarea contractului SIBGOLD, ce avea drept activ suport perechea USD/AUR şi opţiunea aferentă; listarea acţiunilor SIBEX pe propria piaţă reglementată la vedere, administrată de ceea ce atunci purta denumirea de Bursa Monetar Financiară şi de Mărfuri Sibiu (anul 2010); lansarea la tranzacţionare a contractului futures pe indicele Dow Jones Industrial Average denominat în lei (anul 2010).
"Angajaţii bursei de la Sibiu au participat ani de zile în Parlamentul României în vederea stabilirii legislaţiei pentru autorizarea şi funcţionarea pieţei de capital din România (legea 129/2000, ordonanţa 69, legea 297, etc.)", mai spune domnul Ancuţa.
Conform domniei sale, evoluţia bursei sibiene s-a încheiat începând cu anul 2011, odată cu preluarea conducerii de către Cristina Sima, cu marele concurs al SIF-urilor. "Într-un an, bursa SIBEX a fost distrusă", spune cu tristeţe Teodor Ancuţa, adăugând totuşi, cu mulţumire: "Toţi cei prezenţi (n.r. la evenimentul de la finele săptămânii trecute), angajaţi şi brokeri, ne-am bucurat de revedere, fiind satisfăcuţi de ceea ce am realizat în 15 ani la Bursa din Sibiu, între 1997 şi 2011".
În vara anului 2017, piaţa derivatelor şi piaţa reglementată de la Sibiu au fost închise, după ce activitatea de tranzacţionare scăzuse puternic, SIBEX fiind absorbită de Bursa de Valori Bucureşti.
Opinia Cititorului