OPCOM a anunţat, ieri, că ANRE (reglementatorul pieţei de energie) i-a avizat, pe 1 iulie, noul set de proceduri şi Convenţia unică de participare la Piaţa Centralizată de Gaze Naturale pentru trei modalităţi noi de tranzacţionare.
Astfel, începând cu luna iulie a acestui an OPCOM poate pune la dispoziţia titularilor de licenţă şi clienţilor din sectorul gazelor naturale, care se înscriu şi semnează Convenţia unică de participare la piaţă, mecanismele de tranzacţionare PCGN-LP (licitaţie publică), PCGN-LN (licitaţie cu negociere continuă) şi PCGN-OTC (tip over the counter).
Potrivit unui comunicat remis redacţiei, participanţii la piaţa PCGN-LP se pot înscrie pentru participarea la sesiunile de licitaţie pentru vânzarea sau cumpărarea de gaze naturale, chiar dacă sunt clienţi sau titulari de licenţă. Ofertele şi conţinutul contractului sunt stabilite în integralitate de către iniţiatorii sesiunilor de licitaţie, iar fiecare sesiune de licitaţie se derulează on-line, într-o singură etapă, de la sediul participanţilor la licitaţie. Platforma de tranzacţionare pusă la dispoziţie este certificată ISO 27001, iar tehnologia utilizată este furnizată de către Nasdaq. Garanţiile de participare la licitaţie securizează semnarea contractului, potrivit OPCOM.
Pe PCGN-LN, caracteristicile ofertelor şi conţinutul contractelor standard sunt cele avizate de către ANRE, fiind supuse tranzacţionării produse standard pentru livrare săptămânală, lunară, trimestrială şi anuală. Sesiunile de tranzacţionare se derulează on-line, dar în în două etape.
Şi pe PCGN-OTC, fiecare sesiune de tranzacţionare se derulează on-line, în fiecare zi lucrătoare, într-o singură etapă, de la sediul participanţilor la piaţă. Sunt supuse tranzacţionării produsele standard, iar participanţii încheie tranzacţii, în mod anonim, cu oricare dintre părţile notificate în listele proprii de eligibilitate. Listele albe de eligibilitate se stabilesc de către participanţii la piaţă pe baza contractelor preagreate, care pot fi inclusiv contracte de tip EFET, mai precizează OPCOM. Tranzacţiile se subscriu contractelor preagreate dintre părţi, iar platforma de tranzacţionare pusă la dispoziţie este certificată ISO 27001, tehnologia utilizată fiind furnizată de către Trayport Ltd.
Oficialii OPCOM afirmă: "Mecanismele de piaţă implementate de OPCOM şi descrise anterior şi-au dovedit viabilitatea la nivel european, dovedind că pot deservi interesele de contractare a participanţilor la pieţele de energie, iar prin prisma experienţei în domeniul pieţei de energie electrică şi-au dovedit viabilitatea şi la nivel naţional. De asemenea, soluţiile tehnice implementate de OPCOM şi descrise anterior şi-au dovedit performanţa deservind pieţe europene de energie, atât pentru energie electrică, cât şi pentru gaze naturale, susţinând activitatea de tranzacţionare şi decontare realizată prin intermediul a 14 hub-uri de gaze naturale, 12 burse de energie şi financiare şi 6 case de compensare, din 19 state europene şi regiunea nordică".
Prin măsurile implementate, reprezentanţii OPCOM afirmă că operatorul bursei noastre de energie îşi doreşte să contribuie la alinierea pieţei de gaze naturale din ţara noastră cu practicile de succes europene, creând inclusiv condiţiile de integrare a rezultatelor tranzacţiilor, astfel încât să poată fi asigurată decontarea tranzacţiilor prin intermediul unei soluţii paneuropene de compensare-decontare şi gestiune a riscului.