Trei tineri din Buzău - reţinuţi pentru braconaj la urşi şi cerbi

Ana Felea
Miscellanea / 22 iunie 2023

Trei tineri din Buzău - reţinuţi pentru braconaj la urşi şi cerbi

Unul dintre cele mai ample dosare de braconaj din ultimii ani a fost făcut public, joi, de Inspesctoratul Judeţean de Poliţie Buzău, după ce ieri a desfăşurat 11 percheziţii domiciliare la mai multe persoane bănuite de nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor, braconaj şi schingiuirea animalelor.

Operaţiunea s-a desfăşurat în comuna Siriu, acolo unde, de altfel, în ultimii ani s-a constatat o creştere a numărului de exemplare de urs şi de unde sunt persoanele vizate de dosarul de braconaj şi nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor.

"La data 21 iunie a.c., poliţiştii Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, sprijiniţi de poliţişti din cadrul celorlalte structuri ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău, au pus în executare 11 mandate de percheziţie domiciliară, la mai multe imobile din Siriu. Activităţile s-au desfăşurat în baza mandatelor emise de Judecătoria Pătârlagele.

Din cercetări, a reieşit că, în perioada mai - iunie a.c., 6 localnici, cu vârste între 23 şi 52 de ani, toţi din Siriu, ar fi deţinut arme în afara cadrului legal şi ar fi braconat 8 exemplare de urşi şi cerbi, în vederea consumului propriu şi pentru obţinerea trofeelor", se arată în comunicatul emis de IPJ Buzău.

De asemenea, oamenii legii au dovezi că, "pentru hărţuirea şi uciderea vânatului, bănuiţii ar fi stimulat agresivitatea mai multor câini, pe care i-ar fi folosit în actul infracţional, câinii suferind leziuni în timpul braconajului".

În urma percheziţiilor, poliţiştii au descoperit şi au ridicat, în vederea continuării cercetărilor, mai multe arme şi cartuşe dar şi o cantitate de carne de urs.

"Este vorba două arme lungi de foc, o armă de foc scurtă artizanală, două arme de tir sportiv, 11 cartuşe cu glonţ, 5 cartuşe cu alice, 124 de diferite elemente de muniţie letală, aproximativ 8 kilograme de carne de urs, fragmente osoase şi blănuri de urs, trofee cervide, laţuri, topoare şi telefoane mobile", informează IPJ Buzău.

Faţă de cele trei persoane, cu vârste între 23 şi 52 de ani, toate din Siriu, a fost luată măsura reţinerii, pentru 24 de ore, urmând ca astăzi, să fie prezentate unităţii de parchet, cu propunerea de sesizare a instanţei, în vederea arestării preventive.

"În cauză, sunt continuate cercetările, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, braconaj şi schingiuirea animalelor.

Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române. La activităţi au participat luptători de la Serviciul pentru Acţiuni Speciale şi reprezentanţi din cadrul Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Buzău. Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum şi prezumţia de nevinovăţie", se arată în comunicatul trimis de IPJ Buzău.

Judeţul Buzău se confruntă cu o creştere alarmantă a numărului exemplarelor de urs. Animalele sălbatice atacă frecvent comunităţile din zona de munte, de multe ori fiind văzuţi urşi până în gospodăriile oamenilor.

Potrivit Agenţiei pentru Protecţia Mediului, dacă în 2022 erau 1.133 de exemplare, anul acesta specialiştii care au monitorizat animalele sălbatice au înregistrat cu 124 mai mulţi urşi. Pe de altă parte, creşterea este asemănătoare celei din ultimul an. În 2022 au fost numărate cu 125 mai multe exemplare de urs faţă de 2021.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb