Trend ascendent pe pieţele de capital la început de săptămână

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 23 septembrie 2008

Trend ascendent pe pieţele de capital la început de săptămână

Aprecierile la bursele europene continuă şi luni. După orele 16, acţiunile celui mai mare producător de oţel din lume, Arcelormittal, listate la Paris, se apreciaseră cu 5,22 procente, ajungând la valoare de 43,52 euro per acţiune, după ce vineri anunţaseră că au în vedere tranzacţii care vor avantaja aramura lor Sud-Africană. Tot la Paris, compania CGG Veritas, care prospectează şi furnizează produse necesare extractorilor de petrol, în urma anunţului de achiziţie a companiei scoţiene Vibteh, care a dezvoltat un avansat sistem de detecţie şi monitorizare a fenomenelor seismice, s-a apreciat cu 4,18 procente, ajungând la preţul de 25,16 euro per acţiune. La Lisabona, Galp Energia, furnizorul principal de electricitate în Portugalia şi Spania, îşi continuă creşterea, adâugănd încă 4.24 procente la valoarea sa, tot în urma unui anunţ de achiziţie în Africa.

Grupul de asigurări Aegon, care se tranzacţionează la Amsterdam, recuperează din pierderi 4,10 procente, şi astfel, luni indicele Euronext 100 s-a aflat în creştere cu 0,34 procente, atingând, după-amiază, 752,81 de puncte. La Paris, creşterea indicelui CAC 40 cu 0,4 procente s-a produs datorită revenirii cu 3,08 procente a grupului financiar Dexia, a lui Credit Agricole cu 2,95 procente şi Societe Generale cu 2,04 procente. Companiile financiare europene îşi urmează astfel trendul ascendent imprimat la sfârşitul săptămânii trecute de iniţiativele locale din toată lumea menite să controleze criza finaciară mondială.

În Germania, Xetra cunoaşte un început de săptămână promiţător. Indicele DAX se află în apreciere cu 0,58 de procente, ajungând la 6.225,38 de puncte. Creşterea s-a datorat evoluţiei ascendente a companiei Volkswagen, cu 8,59 procente, până la preţul de 284,50 euro per acţiune, precum şi a acţiunilor bursei însăşi, care recupera luni din pierderile recente 5,02 procente.

La Londra, FTSE 100, principalul indice, se afla după-amiază pe linia de ieri. Pierderile şi câştigurile au fost şi luni, ca şi în ultima vreme, dramatice: băncile Barclays s-au apreciat cu 28 de procente, constructorul de locuinte Persimmon, care reacţionează la regimul creditelor de la bănci, s-a apreciat cu 20,5 procente, iar Aviva cu 15,23 procente. Yn grupul perdantelor, Enterprise Inns, care deţine reţele de baruri tip pub, s-a depreciat cu 11,56 procente, în timp ce firma de construcţii concurentă lui Persimmon, Taylor Wimpey, a pierdut 11,36 procente.

Indicii asiatici şi-au continuat ieri redresarea de vineri.

În Australia, autoritatea care reglementează tranzacţiile bursiere a anunţat, încă de duminică, noi interdicţii temporare în vânzarea de acţiuni care speculează scăderea preţurilor, în vigoare cel puţin 30 de zile de luni înainte.

Nu se mai permite scoaterea pe piaţă a acţiunilor care nu se află în proprietatea vânzătorului (tranzacţii numite "short", având ca obiect acţiuni care urmează să fie achiziţionate de vânzător ulterior vânzării, la un preţ mai mic), dacă ele nu sunt asigurate ca mijloace de hedging, nici în cazul în care ele au fost obiectul unui contract de ofertă.

La Sydney, acţiunile cele mai vizate de astfel de vânzători au fost, în domeniul financiar, Babcock & Brown Ltd, care a câştigat cu aceste noi măsuri 55 procente la valoarea acţiunilor, Macquarie Group Ltd., ale cărui acţiuni s-au apreciat imediat cu încă 5,29 procente, Perpetual Ltd., care s-a apreciat cu 6,09 procente şi National Aus-tralia Bank Ltd., care a mai crescut cu 5,65 procente. În aceste condiţii, indicele S&P/ASX 200 a urcat 4,5 procente, până la valoarea de 5.020,5 puncte, recuperând din pierderea de 22 de procente pe care a suferit-o de la începutul anului.

În Japonia, indicele Topix a fost şi el în creştere semnificativă, după ce Guvernul American a anuţat că va cumpăra o mulţime de acţiuni în scopul de a decongestiona piată creditelor. Beneficiară a acestor ştiri de peste ocean, a patra bancă în ordinea activelor din Japonia, Resona Holdings Inc., a fost cotată cu 10 procente mai sus, urmată de producătorii de autovehicole pentru export, Honda, cu 5,1 procente şi Nissan, cu 6,4 procente.

Autoritatea de Reglementare a tranzacţiilor de la bursele chineze a avansat ideea că ar putea să simplifice formalităţile de buy-back, până acolo încât să nu mai fie necesară nici o altă aprobare decât votul a două treimi dintre acţionari, astfel încât companiile financiare chineze au atins noi vârfuri de creştere luni: până la plafonul de 10 procente au ajuns Bank of China Ltd., China Life Insurance Co., Ping An Insurance (Group) Co. şi brokerul Citic Securities Co., provocând aprecierea indicelui acţiunilor chineze, CSI 300 cu 6,5 procente.

Peste ocean, bursa, care se deschisese pe linie, a pierdut imediat după gongul de des-chidere 1,14 procente, indicele NYSE Composite ajungând la valoarea de 8.093,82 puncte. Dow Jones pierduse şi el un procent.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb