Compania de bricolaj şi distribuţie de materiale de construcţii Ambient a intrat în insolvenţă, după ce Tribunalul Sibiu a aprobat marţi cererea înregistrată de retailer la sfârşitul lunii august.
"Admite cererea de chemare în judecată formulată de debitorul S.C. AMBIENT S.A., pentru deschiderea procedurii insolvenţei şi în consecinţă: Deschide procedura generală de insolvenţă împotriva debitorului S.C. AMBIENT S.A. (...) Desemnează administrator judiciar provizoriu, la cererea debitorului, pe SIBINSOLV I.P.U.R.L", se arată în soluţia publicată pe site-ul Tribunalului Sibiu.
Creditorii Ambient sunt, potrivit site-ului Tribunalului Sibiu,citat de Mediafax, Alpha Bank România, BCR, Piraeus Bank România, Mitliv Exim SRL, distribuitorul de produse pentru amenajări interioare şi exterioare Ax Perpetuum Impex SRL, producătorul şi distribuitorul de materiale pentru finisaje DAW Benţa România SRL, Köber şi Betak.
Producătorul de lacuri şi vopsele Köber şi producătorul de benzi zincate Betak au depus cereri de intervenţie în nume propriu, însă acestea au fost respinse de instanţă, ca fiind premature.
De asemenea, cererea de opoziţie formulată de distribuitorul de materiale de construcţii Mitliv Exim a fost anulată, întrucât a fost transmisă netimbrată.
Decizia Tribunalului Sibiu poate fi atacată cu apel în termen de şapte zile de la comunicarea hotărârii. Următorul termen în cadrul procedurii de insolvenţă este 9 decembrie.
Ambient a anunţat, la 1 septembrie, că a depus la Tribunalul Sibiu o cerere de intrare în insolvenţă cu opţiunea de reorganizare. Cererea a fost înregistrată de instanţă cu data de 28 august.
Compania a informat că nu a reuşit atragerea fondurilor necesare finanţării capitalului de lucru în procesul de restructurare financiară şi reconturare a business-ului din ultimii patru ani, derulat sub coordonarea firmelor specializate de consultanţă.
"În acest context s-a reconsiderat posibilitatea continuării activităţii pe actuala structură a canalelor de vânzare ale companiei, respectiv canalul de retail în magazine proprii şi închiriate şi canalul clienţi profesionali reprezentat de dezvoltatori, constructori, dar şi recomercianţi", potrivit comunicatului transmis la momentul respectiv de Ambient.
Procedura reorganizării judiciare s-a demarat la cererea companiei, pentru protejarea patrimoniului societăţii prin implementarea unui cadru unitar şi eficient de derulare a activităţii şi având scopul în continuitatea afacerii prin menţinerea întregului portofoliu de clienţi.
Reprezentanţii companiei se aşteptau ca intrarea în acţionariat, în 2014, a fondului Business Capital for Romania Opportunity Fund, deţinut de Erste Bank şi Florin Pogonaru, în schimbul stingerii unei creanţe de circa 4,5 milioane de euro, să susţină relansarea companiei, conform relatărilor din presă.
BOF a preluat un pachet de 9,99% din companie de la fondatorul Ambient, Ioan Ciolan, care a rămas cu o deţinere 70,8%. În acţionariarul retailerului se mai găseşte şi omul de afaceri Gheorghe Călburean, cu o deţinere de 11,99%.
Cifra de afaceri a Ambient a scăzut cu 20,7% anul trecut, de la 627,5 milioane lei în 2013 la 497,7 milioane lei, iar compania a trecut pe pierdere, cu un rezultat negativ de 32,3 milioane lei, comparativ cu un profit de 37,4 milioane lei în anul anterior, potrivit datelor disponibile pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.
Ambient a avut anul trecut un număr mediu de 1.276 angajaţi.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.09.2015, 00:23)
Firma e varza si astia vor s-o mentina cu ajutorul consultantilor care nu fac decat sa suga bani. Datoriile sunt imense. Suveica a fost mare si au cazut multi furnizori in plasa. Urmeaza falimentul. Urmatorii pe lista: ARABESQUE. Aviz amatorilor.
2. urmatorii
(mesaj trimis de ion în data de 06.12.2015, 11:16)
Urmeaza si profelis curand.