Tribunalul arbitral internaţional la care face referire avocata lui Călin Georgescu nu are competenţă privind alegerile din România, susţin specialiştii în drept ai ziarului BURSA.
Legea 356/2009 la care face referire avocata Maria Văsîi este actul normativ prin care Parlamentul României a aprobat Acordul dintre Guvernul României şi Guvernul Canadei pentru promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor, semnat la Bucureşti, la 8 mai 2009.
Fiind vorba despre investiţii, competenţa instanţei de arbitraj se referă strict la protejarea investiţiilor străine dintre cele două state. Cu alte cuvinte, instanţa respectivă nu are competenţă să se pronunţe la alegerile prezidenţiale din România, ci doar la investiţiile străine derulate între cele două state. Mai mult, textul acordului prevede că instanţa competentă este nu una canadiană, ci Centrul Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor relative la Investiţii (ICSID).
Or, procedura de arbitraj internaţional - a se vedea cazul Roşia Montană judecat de ICSID la Washington - este destul de stufoasă, cu audierea tuturor părţilor implicate şi prezentarea dovezilor acestora. Afirmaţiile avocatei lui Călin Georgescu referitoare la derularea în numai două luni a unei astfel de proceduri sunt neîntemeiate, mai ales că vorbim despre o instanţă care nici măcar nu are competenţa, potrivit legii invocate de respectiva avocată, să se pronunţe cu privire la alegerile prezidenţiale din ţara noastră.
1. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 12.02.2025, 20:07)
...
1.1. Comentariu eliminat conform regulamentului (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 12.02.2025, 20:41)
...
2. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 12.02.2025, 20:57)
...