Tribunalul Constanţa a preschimbat termenul în dosarul în care Arhiepiscopia Tomisului contestă o decizie a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa prin care au fost interzise pelerinajele religioase pentru persoanele din altă localitate decât cea în care are loc evenimentul. Astfel, termenul, care iniţial fusese stabilit în 4 decembrie, a fost programat marţi, 24 noiembrie, conform News.ro.
Tribunalul Constanţa a decis, luni, să admită cererea de preschimbare a termenului de judecată.
"Admite cererea de preschimbare a termenului de judecată stabilit de instanţă în ceea ce priveşte soluţionarea cererii de suspendare a executării actului administrativ contestat. Preschimbă termenul stabilit pentru soluţionarea cererii de suspendare din data de 04 decembrie pentru data de 24 noiembrie, complet CA16, ora 14:30, pentru când vor fi citate părţile, cu menţiunile stabilite prin rezoluţia judecătorului din data de 19 noiembrie, reclamanţii prin intermediul mijloacelor de comunicare indicate în cuprinsul cererii de chemare în judecată, pârâtul Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea prin aplicaţia TDS, iar pârâţii Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa, Prefectura Judeţului Constanţa, Prefectul Judeţului Constanţa, prin agent procedural. Fără cale de atac", a afirmat Tribunalul Constanţa.
Arhiepiscopia Tomisului, împreună cu mai multe persoane, printre care generalul Mircea Chelaru, profesorul Florian Colgeac, inventatorul Iuliean Horneţ, au depus la Tribunalul Constanţa o cerere de anulare a unei decizii luate de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa prin care se interzice ca la pelerinajele religioase să participe alte persoane în afara celor care au domiciliul în localitatea unde are loc evenimentul.
Avocatul Arhiepiscopiei Tomisului în acest dosar, Diana Iovanovici-Şoşoacă, a declarat pentru News.ro, că nu poate fi restrânsă libertatea religioasă şi măsura respectivă este una neconstituţională.
"Printr-o ordonanţă adoptată în baza unei legi de abilitare (ordonanţă simplă), Guvernul nu poate să restrângă exerciţiul libertăţii religioase, un astfel de act fiind neconstituţional, întrucât nu îndeplineşte condiţia stipulată de art. 53 alin. (1) coroborat cu art. 73 (2) şi art. 115 (1) din Constituţie. Cu atât mai mult această restrângere nu este aplicabilă prin intermediul unei hotărâri a Consiliului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU), care este instituţie aparţinând executivului. Or, dacă actul prin care se stabileşte o măsură este neconstituţional, nu mai are nici o importanţă dacă măsura, în substanţa ei, este constituţională sau nu. Actul respectiv nu va produce pur şi simplu efecte", a afirmat Diana Iovanovici-Şoşoacă.
Ea a precizat că aici se încadrează hotărârea Consiliului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) nr. 47/2020, hotărârea Consiliului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi nr. 35/2020 care au interzis pelerinajele legate de sărbătorile religioase, în special accesul credincioşilor pentru rugăciune la sfintele moaşte ale Sfintei Parascheva şi ale Sfântului Dumitru, hotărârea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa nr. 72 care se referă şi la accesul credincioşilor pentru rugăciune la Peştera Sfântului Andrei comuna Ion Corvin.
Arhiepiscopul Tomisului afirmase recent că va contesta în instanţă restricţiile impuse credincioşilor care doresc să meargă, în 30 noiembrie, la Mănăstirea "Peştera Sfântului Apostol Andrei".
"Eu voi începe demersurile, îmi caut nişte avocaţi foarte serioşi, pentru că nu putem să fim împiedicaţi să mergem la vatra noastră părintească, la originea noastră spirituală. Vom ţine toate regulile, este un loc atât de larg acolo. Cum să nu ajung eu la Peşteră în ziua Sfântului Andrei. Este imposibil. Şi cum să nu ajungă constănţenii acolo? Dar eu cred că pot să ajungă toţi românii. Este adevărat Apostolul tuturor românilor. Aici nu este o sărbătoare locală, este o sărbătoare naţională, şi chiar a fost pusă în calendar ca sărbătoare naţională, sărbătoarea Sfântului Andrei, alături de 1 Decembrie, de asemenea sărbătoare naţională, care ţine de unirea tuturor românilor într-o singură ţară", declara Înalt Prea Sfinţitul Teodosie într-o emisiune la Radio Dobrogea.
În fiecare an, în 30 noiembrie, IPS Teodosie oficia Sfânta Liturghie, împreună cu ierarhi invitaţi din ţară şi din străinătate, preoţi şi diaconi, la Mănăstirea "Peştera Sfântului Apostol Andrei" din apropierea localităţii Ion Corvin. La manifestările religioase erau prezente anual peste 10.000 de persoane.
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a luat decizia de a interzice participarea la procesiunile şi pelerinajele religioase pentru persoanele care nu au domiciliul în localităţile unde se desfăşoară aceste activităţi după ce rata incidenţei la nivelul judeţului Constanţa a trecut de 3 la mia de locuitori.