Trupurile celor patru membri SMURD, aduse în ţară

Laura Boico
Miscellanea / 3 iunie 2016

Trupurile celor patru membri SMURD, aduse în ţară

Actualizare 19:35

Trupurile neînsufleţite ale celor patru membri SMURD, care au murit în urma prăbuşirii unui elicopter în Republica Moldova, au fost aduse astăzi în Iaşi, transmit televiziunile de ştiri.

Sute de colegi ai acestora au asistat la acest moment.

Sicriele cu trupurile neînsufleţite ale medicului Mihaela Dumea, asistentului medical Gabriel Sandu şi comandorului Doru Gavril vor fi depuse la Biserica Sf. Spiridon din Iaşi, iar cel de-al patrulea, cu trupul copilotului Voicu Şocae, va fi dus la Bacău.

(S.A.)

----------

Actualizare 10:39 Procurorii ridică probe de la locul accidentului

O echipă de anchetă, formată din procurori militari şi specialişti, cercetează în regim de urgenţă locul unde s-a prăbuşit elicopterul SMURD în Republica Moldova, fiind recoltate mai multe probe şi identificaţi martori, potrivit unui comunicat al Parchetului General, remis redacţiei.

Între Parchetul General şi Procuratura Generală a Republicii Moldova a fost încheiat, în conformitate cu Convenţia europeană de asistenţă judiciară în materie penală şi cu prevederile Legii nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, un acord privind constituirea unei echipe comune de anchetă, având ca obiectiv facilitarea şi desfăşurarea cu operativitate a investigaţiilor în cazul elicopterului SMURD prăbuşit ieri.

Totodată, Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a transmis autorităţilor judiciare din Republica Moldova o cerere de asistenţă judiciară internaţională în materie penală cu caracter urgent, pentru a se evita pericolul pierderii de probe şi mijloace de probă.

"În momentul de faţă, echipa de anchetă, formată din procurori militari şi specialişti, participă la cercetarea la faţa locului şi desfăşoară activităţi specifice acestei faze a procesului penal. Până la această etapă a anchetei, s-au efectuat următoarele acte: conservarea locului faptei şi a probelor, identificarea martorilor, recoltarea de probe de combustibil, recoltarea de probe toxicologice şi de ADN. În vederea conservării probelor, echipa comună de anchetă a efectuat actele procedurale cu caracter de urgenţă, unele dintre aceste activităţi fiind în curs de desfăşurare", informează Parchetul General.

În cauză, cercetările sunt efectuate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă, neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, conform comunicatului.

------

Actualizare 10:20 Arafat: A fost făcută autopsia celor care au murit în urma prăbuşirii elicopterului

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat a declarat astăzi, la Haragîş, că a fost făcută autopsia celor patru români care au murit ieri în accidentul elicopterului SMURD, urmând să se facă pregătirile pentru repatriere, potrivit unor surse din presă.

"Aici cei de la aviaţie trebuie să spună. Eu ce pot să vă spun este că acest elicopter, ca şi restul elicopterelor SMURD-ului, este autorizat de zbor la vedere şi instrumental noapte cu un singur pilot", a spus Arafat, întrebat dacă aparatul care s-a prăbuşit este singurul din dotarea SMURD care nu avea radar meteo.

Raed Arafat s-a deplasat în această dimineaţă în Republica Moldova, în raionul Cantemir, la locul unde elicopterul s-a prăbuşit.

El a menţionat că, atunci când condiţiile meteo nu sunt bune, pilotul poate decide inclusiv să anuleze misiunea.

"Dacă pilotul sesizează că nu sunt bune condiţiile pe care le vede în faţă, normal că abandonează misiunea. Şi se abandonează misiuni când vede că se vor schimba condiţiile meteo", a explicat secretarul de stat.

El a precizat că autopsia victimelor accidentului a fost făcută în cursul nopţii de ieri.

"Autopsia deja s-a făcut. Domnul ministru Tobă deja a avut discuţii cu colegii din Republica Moldova şi autopsia s-a făcut chiar în cursul nopţii, cu identificare cu tot, aşa că a rămas doar pregătirea pentru repatriere", a spus Arafat, adăugând că în primă fază repatrierea se va face la Iaşi, conform aceloraşi surse.

Potrivit secretarului de stat, ultima "verificare mare" în cazul elicopterului care s-a prăbuşit a avut loc în luna februarie, iar cele "periodice" au fost făcute toate la timp.

În accidentul produs ieri au murit comandorul Doru Gavril, 53 de ani (comandant), căpitan-comandor Voicu Şocae, 36 de ani (copilot), dr. Mihaela Dumea, 39 de ani (medic specialist medicină de urgenţă, asistent universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie ''Gr. T. Popa'' Iaşi), şi Gabriel Sandu, 38 de ani (asistent medical principal medicină de urgenţă).

--------

Actualizare 10:14 Cioloş: "Autorităţile moldovene ar fi de acord ca autorităţile române să preia complet ancheta în cazul prăbuşit elicopterul SMURD"

Premierul Dacian Cioloş a declarat, astăzi, că autorităţile moldovene ar fi de acord ca autorităţile române să preia complet controlul anchetei în cazul prăbuşirii elicopterului SMURD, potrivit unor surse din presă.

"Am discutat ieri în două rânduri cu premierul Filip şi cu domnul ministru Tobă, astăzi de dimineaţă şi cu domnul ministru Voiculescu. Aseară s-au deplasat două echipaje de la Ministerul de Interne, de la Criminalistică, împreună cu un procuror de la Parchetul General de la noi. Au ajuns astăzi de dimineaţă la locul faptei. Sunt acolo şi au început activitatea împreună cu colegii moldoveni. Aseară şi azi-noapte târziu s-a finalizat un protocol între Parchetul General din România şi Parchetul General din Republica Moldova, care să permită specialiştilor români să participe la anchetă, şi nu doar să asiste aşa cum ar fi cazul dacă nu exista acest protocol. E foarte probabil, totodată, din câte am înţeles, autorităţile moldovene ar fi chiar de acord ca autorităţile române să preia complet controlul anchetei. Oricum, specialiştii noştri sunt acolo şi au început deja activitatea", a spus Dacian Cioloş.

(L.B.)

-------

Preşedintele Republicii Moldova a decretat 3 iunie drept zi de doliu naţional iar premierul Pavel Filip a convocat, aseara , o şedinţă de urgenţă cu şefii instituţiilor implicate în elucidarea cauzelor accidentului aviatic din raionul Cantemir, soldat cu decesul a patru membri ai echipei SMURD: pilotul, copilotul, medicul şi paramedicul.

Astăzi, 3 iunie, în toate localităţile republicii, precum şi în misiunile diplomatice şi consulare ale Republicii Moldova de peste hotare vor fi arborate în bernă drapelele de stat. La ora 12.00, se va cinsti memoria victimelor accidentului aviatic, prin păstrarea unui moment de reculegere, potrivit unui comunicat al preşedinţiei moldovene.

Prim-ministrul Pavel Filip a cerut Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Autorităţii Aeronautice Civile, Procuraturii Generale să întreprindă "toate măsurile pentru investigarea şi elucidarea cauzelor accidentului aviatic din apropierea localităţii Haragâş, raionul Cantemir, conform unui comunicat postat pe site-ul guvernului de la Chişinău.

"În cadrul unei discuţii telefonice cu premierul României, Dacian Cioloş, premierul Pavel Filip a exprimat condoleanţe familiilor şi apropiaţilor victimelor accidentului aviatic. Pavel Filip l-a asigurat pe omologul sau român de tot sprijinul din partea autorităţilor Republicii Moldova pentru realizarea acţiunilor ce se impun în asemenea cazuri", menţionează sursa citată.

Premierul a transmis condoleanţe în nume personal, dar şi al Guvernului, familiilor victimelor accidentului, exprimându-si recunoştinţa pentru sacrificiul eroilor adus în misiunea de salvare a vieţilor omeneşti.

"Să ştiţi că noi, aici în Republica Moldova, apreciem munca acestor oameni şi le suntem recunoscători pentru sprijinul acordat în salvarea pacienţilor. Munca lor a fost una de sacrificiu, a unor adevăraţi eroi. Acum avem datoria să facem totul pentru a afla cauzele accidentului şi aceasta va fi dovada respectului nostru pentru cei care, cu dedicaţie şi curaj, şi-au îndeplinit nobila misiune de salvatori", a spus Pavel Filip, potrivit biroului de presă al Guvernului Republicii Moldova.

Sursa citată adaugă că premierul moldovean a subliniat că ancheta în cazul prăbuşirii elicopterului trebuie să fie una "cât mai completă şi mai obiectivă".

"La această etapă există o comunicare foarte bună la nivelul instituţiilor responsabile de elucidarea cauzelor accidentului şi vom face totul pentru a veni cu un rezultat al anchetei cât mai curând. Este o datorie morală în primul rând şi un semn de respect pentru victimele accidentului de a aduce claritate în acest caz", a declarat Filip.

Comunicatul Executivului moldovean arată că ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurca, "a mulţumit autorităţilor moldovene pentru atenţia acordată anchetării cauzelor acestui tragic accident, menţionând două obiective comune: repatrierea eroilor şi asigurarea tuturor condiţiilor pentru anchetarea cazului".

"În acest scop s-a convenit crearea unei comisii comune de anchetă. Ambasadorul României a apreciat totodată, maniera exemplară şi promptitudinea cu care s-au mobilizat instituţiile şi a mulţumit premierului pentru acest lucru", mai relatează sursa menţionată.

În încheiere, Pavel Filip a reiterat că ajutorul pe care îl acordă Republicii Moldova serviciul SMURD din România este "foarte important şi necesar".

Şeful Executivului de la Chişinău a amintit ca intervenţia tragică de ieri a SMURD a fost cea de a 20-a misiune de salvare pe teritoriul Republicii Moldova.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cica pacientul era american. Conditiile de zbor erau imposibile. Si slugarnicia moldovenilor a impins echipajul la un zbor sinucigas. Autoritati moldovene care o sug licuriciului... expresie intrata in dictionarul coloniilor de sclavi ai imperialismului nord-atlantic.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb