Premierul României, Mihai Tudose, a declarat, vineri, la Băile Herculane, că BNR este cea care ar trebui să aibă grijă de fluctuaţiile din ultima vreme în ceea ce priveşte creşterea indicelui ROBOR.
"La preluarea mandatului s-a spus că o să capotăm la sfârşitul lui august, că nu o să mai avem bani de salarii. Apoi toată lumea ne-a recomandat să fim mai blânzi cu anumiţi operatori economici, că va veni şi răzbunarea, probabil. ROBOR-ul nu avea cum să mai scadă, a atins un minim istoric în România. Nu avea decât să crească. Ce se întâmplă pe segmentul bancar eu cred că puteţi să-l întrebaţi pe domnul guvernator al BNR, domnia sa coordonând şi trebuind, cel puţin teoretic, să aibă grijă de aceste fluctuaţii", a afirmat Mihai Tudose, potrivit Agerpres.
Făcând referire la scumpirea energiei electrice, premierul României a reamintit că a luat o decizie în guvern de a trimite o solicitare parlamentului, respectiv, Camerei Deputaţilor, în vederea efectuării unei anchete la ANRE.
ROBOR, rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, a urcat vineri pe piaţa interbancară la nivelul de 2,18%, la trei luni, de la 2,09% joi, reiese din datele Băncii Naţionale a României (BNR).
Indicele ROBOR la trei luni a revenit aproape de valoarea de la finele lunii octombrie 2014. Pe data de 28 octombrie 2014, indicele se situa la 2,20% pe an.
În ceea ce priveşte indicele la 6 luni, acesta a ajuns, vineri, la 2,29% pe an, de la 2,19% joi. Un nivel similar a mai fost atins pe 5 noiembrie 2014.
Conform datelor BNR, la începutul anului, ROBOR era la 0,87%.