Actualizare 19:55 Turcia l-a lăsat fără pensie pe predicatorul Fethullah Gulen
Fethullah Gulen, clericul exilat în SUA şi inamicul numărul 1 al preşedintelui Erdogan, care îl acuză că se află în spatele loviturii ratate de stat în Turcia, a rămas fără pensie, a anunţat astăzi agentia proguvernamentală Anadolu.
"Securitatea socială (SGK) a suprimat acordarea pensiei pentru liderul grupului terorist FETO Fethullah Gulen şi l-a radiat din registrul securităţii sociale", a anunţat Anadolu, citată de Hotnews .
Cotidianul de opoziţie Sozcu susţine că Gulen a primit 1.283 de lire turceşti (380 de euro) în octombrie 2014, respectiv maximul în Turcia. Acesta ar fi primit ultima pensie ieri, în condiţiile în care o imensă vânătoare de "gulenişti" se desfăşoară în Turcia, la patru zile după puci.
Nu se ştie în ce calitate a fost acordată această pensie fostului imam, care a părăsit Turcia în 1999 şi trăieşte retras într-o regiune împădurită din Pennsylvania (nord-estul SUA). Acesta conduce puternică şi bogată reţea de companii şi ONG-uri Hizmet.
Securitatea socială "trebuie să ia măsuri similare împotriva altor responsabili ai puciului ratat", a adăugat Anadolu, în condiţiile în care regimul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan a lansat o vastă campanie naţională de epurare, care a afectat deja 50.000 de persoane.
Ankara nu a furnizat dovezi legate de implicarea predicatorului în puci dar urmează în zilele următoare să formalizeze cererea de extrădare a acestuia.
La 75 de ani, Gulen (care spune că are 77) este afectat de complicaţii cardio-vasculare şi de diabet şi afirmă că nu şi-a mai părăsit domiciliul în ultimii doi ani. El dezminte orice implicare în puciul ratat.
(M.I.)
-------
Actualizare 19:30 Alţi 6.500 de angajaţi ai Ministerului Educaţiei, suspendaţi
Peste 6.500 de angajaţi ai Ministerului Educaţiei din Turcia au fost suspendaţi astăzi, a declarat un oficial turc, potrivit agenţiilor Reuters şi DPA.
Aceste suspendări au loc după ce ministerul a suspendat, ieri, alţi 15.200 de angajaţi, iar 21.000 de profesori care lucrează în instituţii private de învăţământ au rămas fără licenţe.
(S.A.)
-----------
Actualizare 15:15 Surse: 99 de generali sunt inculpaţi pentru tentativa de puci
Autorităţile turce au inculpat oficial 99 de generali acuzaţi de implicare în tentativa de puci din 15 iulie, transmite Reuters, citând doi oficiali turci.
Alţi 14 generali se află în continuare în detenţie în urma încercării de lovitură de stat, au indicat aceleaşi surse.
(G.F.)
------
Actualizare 13:15 Turcia a reînceput loviturile aeriene împotriva militanţilor curzi din nordul Irakului
Armata turcă a desfăşurat lovituri aeriene împotriva membrilor Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) din nordul Irakului, ucigând 20 de militanţi, a anunţat astăzi televiziunea NTV, citată de Reuters.
Turcia lansează frecvent lovituri aeriene împotriva ţintelor PKK din zona muntoasă din nordul Irakului, în apropierea frontierei cu Turcia, unde sunt tabere ale conducătorilor PKK.
Acordul pentru încetarea ostilităţilor dintre secesioniştii din PKK şi Ankara a fost anulat anul trecut, declanşând unele dintre cele mai aprige violenţe din cele trei decade de insurgenţă kurdă.
(G.F.)
---------
Actualizare 12:20 Turcia interzice tuturor cadrelor universitare să călătorească în străinătate
Turcia interzice tuturor cadrelor universitare să călătorească în străinătate, a anunţat astăzi canalul public TRT, potrivit Russia Today.
Anunţul vine la o zi după ordinul privind demisia a 1.577 de decani din toate universităţile din Turcia. De asemenea, autorităţile au anulat licenţele a peste 21.000 de profesori din cadrul şcolilor private, numărul total al persoanelor demise ajungând la 60.000, potrivit estimărilor Bloomberg.
Aceste măsuri au fost luate ca urmare a suspiciunilor exprimate de Guvernul turc faţă de legăturile dintre personalul academic şi clericul Fethullah Gulen, autoexilat în SUA, acuzat că este organizatorul tentativei de lovitură de stat.
(G.F.)
----------
Autoritatea turcă de supraveghere a internetului a blocat accesul de pe teritoriul ţării la site-ul WikiLeaks, după ce acesta a publicat marţi sute de mii de documente identificate ca e-mailuri provenite de la Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), aflat la guvernare, transmite Reuters.
Comisia de telecomunicaţii din Turcia a informat miercuri că a fost luată o măsură administrativă împotriva WikiLeaks, termen ce desemnează în mod uzual blocarea accesului la site-uri.
Site-ul Wikileaks a dat publicităţii în noaptea de marţi spre miercuri 294.548 de emailuri care au legătură cu formaţiunea preşedintelui Recep Tayyip Erdogan. Cele mai recente materiale publicate au fost expediate pe data de 6 iulie 2016, iar cele mai vechi datează din anul 2010. Materialele au fost obţinute cu o săptămână înainte de tentativa loviturii de stat, se arată într-un comunicat al WikiLikes.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.07.2016, 14:02)
se scrie cu "k" kurd
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.07.2016, 21:38)
Il cam lasa Erdogan fara avere pe predicator si pot sa-l tina americani pe bani lor.
Drepturile omului, statul de drept americani de ce nu intervin? Atatia oameni schimbati oficial, neoficial sunt prea multi.