Turcia acuză state NATO că doresc prelungirea războiului în Ucraina

V.G.
Internaţional / 23 august 2022

Turcia acuză state NATO că doresc prelungirea războiului în Ucraina

Turcia a acuzat astăzi ''mai multe ţări membre ale NATO'' că doresc să prelungească războiul din Ucraina şi de asemenea ''doresc să saboteze'' acordul dintre Moscova şi Kiev privind exportul cerealelor ucrainene şi a îngrăşămintelor ruseşti, relatează agenţia EFE, potrivit Agerpres.

''Există în Occident mai multe ţări care doresc ca războiul să continue (în Ucraina). Sunt state membre ale NATO. Nu spun Statele Unite, spun state membre (ale NATO). Sunt de asemenea state care doresc să saboteze acordul asupra cerealelor'', a afirmat ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, într-un interviu acordat postului turc Haber Global.

El a refuzat să precizeze ţările la care se referă, dar a insistat că nu include şi SUA în rândul acestora.

Totuşi, ministrul turc a evidenţiat responsabilitatea SUA în acordul încheiat între Moscova şi Kiev pentru reluarea exporturilor de cereale prin Marea Neagră, el amintind că acest acord nu se referă doar la cerealele ucrainene, ci şi la reluarea exporturilor de cereale şi îngrăşăminte ruseşti, împiedicate indirect de sancţiunile occidentale impuse Rusiei prin suspendarea schimburilor bancare şi financiare.

''Nu este SUA, dar aş spune aşa: SUA are o anumită participare. Acordul asupra exportului de cereale ucrainene include şi eliminarea obstacolelor pentru exportul îngrăşămintelor ruseşti, accesul (Rusiei) la porturi, la tranzacţii bancare şi asigurări, lucruri ca acestea'', a explicat şeful diplomaţiei turce.

''Există ţări europene care doresc să saboteze'' acest acord, a remarcat ministrul turc de externe.

Pe de altă parte, a mai menţionat el, până în prezent nu s-au înregistrat ''probleme serioase'' în aplicarea acordului care permite exportul cerealelor ucrainene pe cale maritimă, inclusiv inspectarea navelor la Istanbul.

''Continuă fără probleme. Există unele aspecte tehnice minime, care sunt în curs de soluţionare la Centrul de Coordonare (de la Istanbul). Până în prezent au plecat din porturile ucrainene 33 de nave, cu un total de circa 723.000 de tone de cereale'', a precizat Cavusoglu.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Domnul Cavusoglu nu pare sa inteleaga cu adevarat situatia - sau, mult mai probabil, doar se preface ca n-o intelege.

    Chiar daca, intr-adevar, unii ar dori sa saboteze nu stiu ce acord si accesul Rusiei la nu stiu care piete, asta ar fi intrutotul justificat, sa nu spun chiar laudabil. Avem un stat agresor, care nu da absolut niciun semn ca ar dori sa se opreasca, deci, care-i propunerea domnului Cavusoglu - sa-i facem viata mai usoara agresorului?!? 

    Turcii par sa fie in situatia aia descrisa bine de un proverb golanesc, ala cu sufletul in rai. In virtutea apartenentei la NATO se stiu la adapost de orice agresiune a Rusiei (care i-a luat de-atatea ori in bocanci in ultimele secole), asa ca isi aroga cu tupeu dreptul de a submina eforturile NATO de a opri agresiunea Rusiei in Ucraina pentru niste castiguri individual-nationale. 

    Nu-i nimic, o sa treaca si asta, criza/razboiul din Ucraina si o sa vina si vremea evaluarilor, cine ce jocuri a facut. Ca si in UE, si in NATO unele reguli se vor schimba.

    1. are mai multa nevoie NATO de Turcia decat invers!

      Radarul e la ei! 

      Statul agresor este Ucraina care a macelarit minoritatea rusofona in ultimii 8 ani. Mai invata. Acest razboi a inceput in 2014. Acum este doar expresia militara pe fata. Si Ucraina dar si NATO pierd fara drept de apel. Daca nu se face pace, Rusia va cuceri tot ce va dori iar UE se va face praf economic.

      Nu are nicio importanță aici dacă lupul cel rău este Rusia, sau Ucraina, sau NATO, sau SUA, sau Turcia etc. Alegeți-l pe cel care vă este cel mai antipatic, iar ceilalți vor fi purcelușii cei nevinovați și simpatici. Ceea ce contează cu adevărat este respectarea de toți participanții la un tratat a obligațiilor care le revin în mod legal. Respectarea tratatelor internaționale este fundamentul ordinii mondiale - trecută, prezentă sau viitoare. Semnarea unui tratat și apoi sabotarea lui este, așa descrie Turcia situația, este cea gravă subminare a fundamentului ordinii mondiale de orice tip. Care, să nu uităm, permite unui număr de 5 state să o încalce cu impunitate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb