Reducerea TVA de la 24% la 19% este una din principalele propuneri ce vor fi luate în discuţie în cadrul Conferinţei anuale a Consiliului Investitorilor Români (CIR), organul de reprezentare al Forumului Investitorilor Autohtoni (FIA).
Evenimentul se va desfăşura în data de 9 octombrie, la Palatul Parlamentului, şi va reuni oameni de afaceri români care vor pune accentul, în primul rând, pe reducerea fiscalităţii (scăderea TVA la 9% pentru carne şi lapte, reducerea contribuţiilor sociale pe salarii, eliminarea impozitului pe profitul reinvestit, decontarea accizei la motorină în agricultură), dar şi pe unele aspecte din domeniul energetic.
Potrivit lui Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), reducerea taxelor va conduce, în final, la creşterea încasărilor bugetare, întrucât simplificarea fiscalităţii va impulsiona, în primul rând, consumul.
Valer Blidar, acţionarul majoritar şi preşedintele ASTRA Vagoane Călători SA, membru în CIR, ne-a declarat: "Susţin dezbaterea temelor de pe ordinea de zi a Conferinţei, deoarece consider că, prin activitatea sa, Consiliul Investitorilor Români trebuie să militeze pentru promovarea şi susţinerea competenţei în industrie, renunţarea la importuri, încurajarea producătorilor români şi acceptarea faptului că teoria conform căreia tot ceea ce este străin e bun este extrem de păgubitoare pentru ţară".
Pierderile provenite din scăderea taxelor şi impozitelor vor putea fi recuperate din creşterea consumului, potrivit lui Emil Junghiu, directorul general al companiei Prodprosper, care activează în domeniul fabricării produselor din carne.
Domnia sa ne-a spus că acest lucru nu se va întâmpla imediat, ci în câteva luni, timp în care autorităţile abilitate trebuie să identifice alte metode pentru recuperarea sumelor respective.
"Reducerea taxelor va sta la baza creşterii producţiei şi serviciilor, vom înregistra o cerere crescută şi un rulaj mai mare, fapt care va aduce venituri sporite la buget. În acest mod, va începe să se învârtească acea roată care aduce bani tuturor", ne-a explicat Emil Junghiu.
Investitorul a specificat că reducerea taxei pe valoarea adăugată va atrage după sine scăderea preţurilor, cu condiţia ca retailerii să nu-şi majoreze adaosul comercial cu scopul de a păstra preţurile.
Totodată, domnul Junghiu ne-a spus că, în cazul în care contribuţiile pe salarii ar fi reduse, salariile angajaţilor ar putea creşte, iar pe piaţa muncii nu ar mai fi atâtea persoane fără contracte de muncă.
Ioan Niculae, preşedintele CIR, ne-a spus, recent, într-un interviu, că printre primele măsuri pentru care oamenii de afaceri de la noi vor milita se numără şi menţinerea unui "cost corect" al utilităţilor.
Consiliul Investitorilor Români a fost lansat în aprilie, cu scopul de a promova capitalul autohton, în condiţiile în care mediul de afaceri se plânge tot mai mult de modul în care merge economia.
Ioan Niculae ne-a spus, recent, că situaţia din economie contrastează complet cu declaraţiile autorităţilor.
"Dintre zeci de investitori cu care am stat de vorbă în ultima vreme, nici măcar unul nu a spus că afacerile lui merg sau că, cel puţin, sunt stabile", ne-a precizat Ioan Niculae.
Potrivit domniei sale, de la începutul anului, peste 17.000 de firme au intrat în insolvenţă.
1. Taxele
(mesaj trimis de EU în data de 30.09.2013, 09:34)
Atat timp cat nu se incepe reducerea cu cel putin 25% general, toate taxele, nu va exista o colectare eficienta si nici revenire economica!