Ucraina a exportat o cantitate record de zahăr, în luna mai

Ziarul BURSA #Internaţional / 5 iunie

Ucraina a exportat o cantitate record de zahăr, în luna mai

English Version

Ucraina a stabilit în, luna mai, un nou record cu privire la cantitatea de zahăr exportată într-o singură lună, 108.000 de tone, dintre care 65% a mers spre UE şi 35% spre alte ţări, a declarat ieri preşedintele în exerciţiu al Asociaţiei naţionale a producătorilor de zahăr din Ucraina (Ukrsugar), Yana Kavushevska, informează Interfax, confom Agerpres.

"Practic, în luna mai, Ucraina a exportat 65% din zahărul său către Uniunea Europeană şi 35% spre alte ţări, unde zahărul nostru este cerut. În plus, Ucraina a stabilit un nou record privind exporturile lunare de zahăr în mai, când am exportat 108.000 de tone de zahăr în 30 de zile", a spus Yana Kavushevska.

Oficialul Ukrsugar a informat că, în 2020, suprafaţa însămânţată cu sfeclă de zahăr în Ucraina a fost de 216.000 de hectare, iar în ultimii doi ani această suprafaţă a crescut cu aproape 20%, până la 250.000 de hectare, în condiţiile în care atât fermierii independenţi, cât şi companiile din agribusiness au ales sfecla de zahăr ca sursă de venituri.

Sursa citată a explicat succesul industriei ucrainene prin situaţia favorabilă de pe piaţa mondială, unde preţul zahărului este la cel mai ridicat nivel de după 2006. În plus, pentru producătorii ucraineni a fost mai uşor să exporte zahăr, comparativ cu cereale. "Au fost probleme logistice. Fără îndoială, producătorii de zahăr, la fel ca şi producătorii de cereale, sunt interesaţi de deschiderea şi funcţionarea în regim normal a porturilor din Odesa. Cu toate acestea, exporturile pe cale terestră au fost destul de active", a spus Kavushevskaya. Aceasta a subliniat că un alt factor pozitiv, care a impulsionat industria zahărului din Ucraina, este eliminarea taxelor vamale pe relaţia cu Uniunea Europeană, lucru care a fost utilizat în mod activ de producătorii ucraineni şi a ajutat la majorarea exporturilor.

"În data de 30 mai, Guvernul a introdus restricţii la exporturile de zahăr ucrainean către UE dar sunt încântată că producătorii noştri au restabilit rutele nu doar spre Europa dar şi spre piaţa mondială, spre ţările din Mediterana şi Vestul Africii", a precizat Kavushevska.

Chiar dacă preţurile globale ale zahărului se ajustează şi rezultatele financiare ale producătorilor ucraineni nu mai sunt la fel de încurajatoare ca înainte, Kavushevska şi-a exprimat speranţa că sfecla de zahăr va rămâne una din primele trei culturi agricole, în termeni de profitabilitate, şi o alternativă bună la cereale pentru fermierii ucraineni, pentru al treilea an la rând.

În 2023, Ucraina a recoltat 1,8 milioane de tone de sfeclă de zahăr după ce fermierii au majorat suprafaţa însămânţată cu sfeclă de zahăr până la 250.000 de hectare, de la 186.000 de hectare în 2022. Recent, Ministerul Agriculturii de la Kiev prognoza că în 2024 producţia de zahăr va ajunge la 1,8 milioane de tone iar exporturile se vor situa la 900.000 de tone.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Daca ne luam dupa nutritionist, atunci zaharul este "otrava" si atunci Ukraina exporta "otrava". Si cum vine, ca pe timp de razboi ei au productie record?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb