Ucraina atacă Melitopol, oraş controlat de ruşi din regiunea Zaporojie

D.T.
Internaţional / 29 martie 2023

Ucraina atacă Melitopol, oraş controlat de ruşi din regiunea Zaporojie

Ucraina a lovit astăzi un depozit feroviar şi a întrerupt alimentarea cu energie electrică în oraşul Melitopol, ocupat de ruşi şi situat în spatele liniei frontului, în contextul în care Kievul vorbeşte tot mai mult despre un contraatac împotriva forţelor ruseşti epuizate de o ofensivă eşuată în timpul iernii, informează News.ro.

Locuitorii din Melitopol au fost treziţi de "explozii puternice în nordul oraşului" la primele ore ale dimineţii de astăzi, a anunţat site-ul local ucrainean. Potrivit sursei, au fost în jur de 10 lovituri, iar oamenii au relatat că au văzut o "strălucire" în apropierea unui aerodrom local.

"Ocupanţii nu mai neagă faptul că acestea sunt lovituri ale Forţelor Armate ale Ucrainei şi nu ale propriei lor apărări aeriene", menţionează sursa. De asemenea, primarul ucrainean al Melitopolului, Ivan Fedorov, aflat în afara oraşului, a confirmat că au avut loc explozii şi a declarat că districtele de nord şi de vest ale oraşului au rămas fără electricitate. Nu au fost raportate victime.

Mai mult, un depou de cale ferată a fost distrus şi că a fost întreruptă alimentarea cu energie electrică a oraşului şi a satelor din apropiere. Melitopol, cu o populaţie de aproximativ 150.000 de locuitori înainte de război, este un centru logistic feroviar pentru forţele ruseşti din sudul Ucrainei şi face parte din puntea terestră ce leagă Rusia de peninsula ocupată Crimeea.

Nu au existat informaţii publice cu privire la armele pe care Ucraina le-ar fi putut folosi pentru acest atac. Oraşul se află la limita îndepărtată a razei de acţiune a rachetelor HIMARS ale Ucrainei, dar se află în raza de acţiune a unor arme mai noi ce urmau să fie desfăşurate, inclusiv bombe JDAM ce pot fi lansate din aer şi muniţii GLSDB lansate de la sol, muniţii promise de Statele Unite. Rusia a declarat că a doborât ieri un GLSDB, fiind pentru prima dată când a raportat că a făcut acest lucru.

Atacurile au loc în timp ce Kievul a sugerat că ar putea organiza în curând un contraatac împotriva forţelor ruseşti, care nu au reuşit să obţină victorii importante într-o ofensivă de luni de zile în timpul căreia au avut loc cele mai sângeroase lupte din acest război. Melitopol se află, de asemenea, la sud de centrala nucleară Zaporojie, situată pe malul sudic, controlat de Rusia, al unui rezervor uriaş de apă ce serveşte drept linie de front. Şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, care a cerut o zonă de siguranţă în jurul centralei, a ajuns astăzi la uzină după ce s-a întâlnit cu preşedintele Volodimir Zelenski, pe malul controlat de ucraineni.

Şeful organismului de supraveghere nucleară al ONU a ajuns astăzi la cea mai mare centrală nucleară din Europa ca parte a eforturilor de a evita riscul unui accident atomic.

În ultimul an, Moscova şi Kievul s-au acuzat reciproc în repetate rânduri că au bombardat situl centralei. Grossi a făcut presiuni pentru un acord de siguranţă între Ucraina şi Rusia pentru a proteja instalaţia. Şeful AIEa a declarat, într-un interviu acordat ieri în oraşul ucrainean Dnipro, că încearcă în continuare să intermedieze un acord de protejare a centralei nucleare şi ajustează propunerile pentru a obţine progrese.

Grossi, care s-a întâlnit luni cu preşedintele Volodimir Zelenski, a descris situaţia de la centrală ca fiind "foarte periculoasă" şi foarte instabilă.

AIEA are propriii monitori staţionaţi la centrala Zaporojie încă de anul trecut, când Grossi a vizitat instalaţia, iar temerile legate de posibilitatea producerii unui accident nuclear erau tot mai mari.

Forţele ucrainene au rămas în principal în defensivă de la ultimul lor mare avans teritorial, înregistrat în urmă cu aproape cinci luni. În acest timp, Moscova a lansat un uriaş asalt de iarnă folosind sute de mii de rezervişti şi zeci de mii de mercenari recrutaţi în principal din închisori.

Dar, pe măsură ce iarna se transformă în primăvară, întrebarea este cât de mult timp mai pot ruşii să îşi susţină ofensiva şi când vor riposta ucrainenii. Există semne clare că ofensiva rusă este în scădere. Numărul mediu de atacuri zilnice ruseşti pe linia frontului raportate de Statul Major ucrainean a scăzut timp de patru săptămâni consecutiv de la începutul lunii martie, la 69 în ultimele şapte zile faţă de 124 în săptămâna 1-7 martie, arată sursa.

Ruşii nu au obţinut câştiguri semnificative, în ciuda pierderilor uriaşe de ambele părţi, iar oficialii ucraineni şi occidentali cred că forţa de atac rusă va fi în curând epuizată.

Pe de altă parte, oficialii ruşi spun că forţele lor continuă să captureze teren în lupte ce au loc stradă cu stradă în interiorul oraşului Bahmut, principala lor ţintă de luni de zile. Dar nu au reuşit până acum să îl încercuiască şi să îi forţeze pe ucraineni să se retragă, aşa cum părea probabil cu câteva săptămâni în urmă.

Serviciile de informaţii militare britanice au declarat astăzi că ucrainenii au reuşit să-i împingă pe ruşi înapoi de la principala rută de aprovizionare.

Săptămâna trecută, Moscova a lansat o nouă direcţie de atac, asupra localităţii Avdiivka, un orăşel situat la sud, dar Marea Britanie estimează că nici de data aceasta ruşii nu au reuşit să obţină câştiguri teritoriale, suferind în schimb pierderi uriaşe de blindate, inclusiv tancuri.

Pe de altă parte, săptămâna trecută au sosit în Ucraina primele unităţi complete de tancuri de luptă occidentale, promise acum două luni pentru a servi ca vârf de lance al marii contraofensive ucrainene atunci când vremea caldă va usca faimosul noroi de după îngheţ.

Într-o reacţie aparentă la sosirea tancurilor occidentale, Moscova a trimis trupelor sale sute de tancuri proprii, noi şi recondiţionate.

La rândul său, preşedintele Volodimir Zelenski a vizitat în ultima săptămână provinciile de pe linia frontului din întreaga ţară. Ieri, în nordul Ucrainei, el a vizitat fostele teritorii ocupate de Rusia şi tranşeele din apropierea graniţei ruseşti

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Ukraineni mint de ingheata apele… Tara lor e pe cake de disparitie.. Russia inghite Ukraina cu fulgi cu tot…..

    1. asa este! Rusia, cu puternica ei armata, nu s-a impiedicat de nimeni, niciodata! Au capturat Kherson, Kiev si restu tarii in cam 2 saptamani. E putin deranj acum la o saracie de orasel, Bahmut, dar nu e problema, se rezolva. In schimb, ai naibii ucrainieni pe cale de disparitie, si-au facut studiou de filmari cu cladiri din Kiev, Kherson si alte orase si pretind ca se pisha pe glorioasa armata ruseasca de mai bine de un an de zile! Dar, na, stim cu totii ca Zelenski e doar actor si atat, sigur fac ei trucaje, Ukraina e inghitita de Rusia de acum un an, da, da!

      Si te bucuri?

      Deocamdata singuri care dispar sunt mojicii recrutati cu forta de dictatorul rus.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb