Ţările membre ale Uniunii Europene au început să prezinte propuneri pentru noi sancţiuni contra Rusiei, care în urmă cu şapte luni a lansat o agresiune militară contra Ucrainei vecine, informează DPA, potrivit Agerpres.
În zilele următoare, Comisia Europeană va avea consultări cu reprezentanţii celor 27 de state membre pentru a stabili priorităţile înainte de a prezenta o propunere cu noi măsuri punitive ce vor fi discutate la nivelul UE.
Ţările baltice - Estonia, Letonia şi Lituania - împreună cu Polonia şi Irlanda şi-au reluat apelul pentru o interdicţie totală a importurilor de gaz din Rusia, într-un document ce conţine opiniile lor privind potenţiale noi sancţiuni împotriva Moscovei.
Partea gazelor importate din Rusia prin conducte în totalul importurilor de gaz ale UE a scăzut de la 40% la 9%, de la începutul războiului din Ucraina, conform datelor Comisiei Europene.
Cele cinci ţări vor, de asemenea, să interzică cooperarea cu Rusia în domeniul energiei nucleare, să interzică importurile de diamante din Rusia şi vânzările de proprietăţi imobiliare către cetăţeni şi companii ruse şi să excludă Gazprombank şi alte trei bănci ruseşti din sistemul de plăţi SWIFT.
Propunerea executivului UE ar putea include o plafonare a preţurilor importurilor de petrol din Rusia, aşa cum au susţinut ţările membre G7 anterior în această lună.
Pentru a intra în vigoare, noile sancţiuni UE - al 8-lea pachet de la începutul invaziei ruse în Ucraina, în 24 februarie - trebuie să fie adoptate în unanimitate de cele 27 de ţări membre.
Ungaria probabil se va opune unor sancţiuni legate de energie întrucât este masiv dependentă de gazul rusesc. La finalul lunii august, Budapesta a anunţat un acord cu gigantul rus Gazprom pentru a primi livrări suplimentare, într-un moment în care alte ţări europene se confruntă cu o reducere bruscă a cantităţilor furnizate.
Franţa cumpără uraniu pentru centralele sale nucleare de la compania de stat rusă Rosatom.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.09.2022, 19:34)
Nici nu-i de mirare, caci in ultima vreme statele-Colonii ale UE au devenit experte in seppuku programat!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Credinciosul în data de 23.09.2022, 21:26)
Tare,s a luat dupa coloniile care sunt vocea licuriciului si ii cotonogim pe rusi rau de tot!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.09.2022, 23:07)
Din 2014 tot sanctionam pe rusi,
dar Europa intra in recesiune,
fara a obtine rezultate concrete,
Jalnica metoda politic corecta
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.09.2022, 00:35)
Toti cretinii sunt la conducerea UE.. Asta este sabotaj impotriva europenilor... Terminati cu sanctiunile nu fiti tampiti...
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.09.2022, 08:17)
Interzicerea importurilor de țiței rusesc devine totală de la 1 decembrie. Interzicerea gazului ar putea să aibă loc tot începând de la 1 decembrie. Strașnic i-a pedepsit UE pe ruși decizând ca în loc să cumpere de la ei țiței și gaz la prețul cu discount din contractele pe termen lung - precum Ungaria - cumpără la prețul spot al pieței internaționale țițeiul rusesc din Arabia Saudită și gazul natural tot rusesc din ...China! Care gaz are prețul și mai umflat decât cel de pe conductă, pentru că este lichefiat și costă transportul pe două oceane.
La rândul ei SUA cumpără țiței, diamante și aur din Rusia, Polonia cumpără cărbune, Franța cumpără uraniu și pământuri rare, nu mai știu cine cumpără neon, iar Germania - în criză și de electricitate și de gaz - își închide centralele nucleare și le deschide pe cele pe cărbune. Curat economie verde.