UDMR a decis să iasă din coaliţia de guvernare

Ziarul BURSA #Politică / 28 noiembrie 2014

UDMR a decis să iasă din coaliţia de guvernare

Actualizare 08:53 Kelemen nu ştie dacă UDMR va vota bugetul

UDMR va vota sau nu proiectul de buget pe anul 2015 în funcţie de răspunsurile la necesităţile societăţii şi ale comunităţii maghiare, a declarat ieri Kelemen Hunor, preşedintele formaţiunii, adăugând că Uniunea va contribui la pregătirea acestui document, scriu surse din presă.

Întrebat dacă UDMR va vota proiectul de buget, Kelemen Hunor a răspuns că analiza lui o va face când vor fi cunoscute toate cifrele: "Proiectul de buget trebuie pregătit şi sunt convins că vom avea o contribuţie la pregătirea proiectului de buget şi, în funcţie de răspunsurile la necesităţile societăţii, la necesităţile comunităţii noastre inclusiv, vom vota sau nu. Este prematur să vorbim despre buget, aşa cum ştiu cifrele va fi un buget care nu va însemna creşteri de taxe, nu va însemna impozite noi, tăieri de salarii. Deci cred că analiza proiectului de buget o vom face când cunoaştem toate cifrele. Ţinta de deficit de 1,4% este importantă, nu putem să ieşim din ea şi sunt conştient că tot ceea ce am decis în acest an era pentru cetăţeni şi trebuie să menţinem prin proiectul de buget reducerea CAS cu 5% şi creşterile preconizate, pensii, salariu minim, salariu în sistemul bugetar".

Politicianul a precizat că aşteaptă o discuţie "constructivă" pe bugetul pe 2015, sperând că, anul viitor, va fi folosit ce nu a fost cheltuit din fondurile europene, "pentru că acestea sunt pentru România, pentru cetăţenii români".

"Trebuie să facem un efort comun să folosim cât mai mult în 2015, e ultimul an când putem folosi din acele fonduri europene, din ciclul anterior. Până nu văd proiectul de buget, nu pot comenta mai mult", a mai arătat Kelemen.

---

UDMR a decis ieri să iasă de la guvernare, potrivit liderului Uniunii, Kelemen Hunor, care a precizat că aceasta este o recomandare a Consiliului Permanent al Uniunii, iar decizia urmează să fie validată în şedinţa Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU) din 13 decembrie.

Kelemen Hunor a spus că în urma alegerilor prezidenţiale UDMR a înţeles mesajul electoratului, respectiv ca Uniunea să se întoarcă mai mult către alegători: "Am înţeles mesajul electoratului nostru: trebuie să ne întoarcem mai mult către alegătorii noştri, către maghiarii din România care ne-au susţinut în momentele grele, dificile, în special când am intrat în coaliţia de guvernare".

El a mai spus că Uniunea nu vrea să creeze instabilitate prin ieşirea de la guvernare şi că a ajuns la concluzia că Guvernul poate funcţiona şi poate avea stabilitate şi fără UDMR.

Liderul UDMR a spus: "Nu vrem să creăm instabilitate, să dăm jos guverne, nu există nicio astfel de intenţie de a da un vot negativ Guvernului, care şi fără noi poate funcţiona".

Decizia Consiliului Permanent al UDMR de a recomanda CRU ieşirea de la guvernare a fost luată cu majoritate, fiind înregistrate două abţineri şi niciun vot împotrivă, iar înaintea şedinţei Consiliului Permanent au avut loc consultări cu organizaţiile judeţene ale Uniunii.

Dialog cu toate forţele politice democratice

UDMR are în vedere "un dialog cu toate forţele politice democratice", a mai spus Kelemen Hunor, precizând: "Nu există nicio solicitare nici din partea PNL, nici din partea noastră pentru un dialog. Am înţeles că PNL nu doreşte să guverneze, nu există o astfel de posibilitate. Guvernul Ponta are majoritate, există stabilitate politică şi guvernamentală, nu trebuie să ne gândim la alte posibilităţi, pentru că nu există o astfel de dorinţă din partea nimănui, din partea noastră în niciun caz".

Liderul UDMR a mai spus că nu a discutat cu PNL, cu opoziţia actuală, despre alcătuirea unei majorităţi parlamentare. "Nu vom fi în coaliţia de guvernare, nu vom fi în Guvern", a subliniat Kelemen Hunor.

El a menţionat că nu voturile maghiarilor au dus la rezultatul obţinut de Klaus Iohannis, decizia ieşirii de la guvernare nefiind luată în funcţie de viitorul lui Iohannis.

"Considerăm că votul din turul I şi II a fost un mesaj clar al alegătorilor noştri. Nu căutăm explicaţii cum au votat cei din Harghita, Bihor sau Sălaj. Conform calculelor noastre, 80 la sută din alegătorii noştri au votat în turul II cu Iohannis. Din partea noastră nu este un mesaj împotriva nimănui. Am luat decizia pentru a consolida relaţia cu alegătorii noştri", a menţionat Kelemen.

Liderul UDMR a mai spus că nu comentează intenţia PNL de a depune o moţiune de cenzură în februarie: "Guvernul Ponta are majoritate, cred că trebuie să meargă înainte. Cei de la PNL nu ne-au consultat, nu mă interesează ce face PNL. Mă interesează ce face UDMR. Pregătim o strategie pentru electoratul nostru, ne pregătim pentru Congresul UDMR din aprilie 2015 şi alegerile din 2016".

Prim-vicepreşedintele PNL, Alina Gorghiu, a declarat ieri că discuţia legată de colaborarea cu UDMR pentru formarea unei noi majorităţi parlamentare se va purta în momentul în care decizia de ieşire de la guvernare va fi una definitivă, obiectivul fiind înlăturarea actualului guvern.

Pe de altă parte, vicepreşedintele PNL Ludovic Orban a spus ieri că UDMR " arată pisica la PSD" şi că nu crede că CRU va valida decizia de ieşire a Uniunii de la guvernare, menţionând că reprezentanţii UDMR folosesc acest lucru "pentru a maximaliza pretenţiile la negocierile cu PSD".

Deputatul PDL Cezar Preda a declarat ieri că ştia de o săptămână că UDMR va ieşi de la guvernare, că Uniunea "nu poate să fie în continuare alături de Ponta şi Dragnea" şi că noul PNL îşi va uni forţele în opoziţie pentru a da jos guvernul, potrivit Mediafax.

"Ne vom uni forţele în opoziţie pentru a da acest guvern jos. Când? Când se poate asigura o majoritate confortabilă în Parlament", a precizat Cezar Preda.

El a spus că, prin decizia de a ieşi de la guvernare, "UDMR a făcut exact ce trebuia să facă".

PP-DD a anunţat ieri că vrea să participe direct la guvernare, după ce Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) şi-a făcut publică intenţia de a se retrage din coaliţia de guvernare. "Vom demara discuţii cu Partidul Social Democrat, partenerul cu care avem în derulare un acord politic la nivel local, parlamentar şi guvernamental, precum şi cu ceilalţi membri ai arcului de guvernare pentru oficializarea demersului legitim al PP-DD", a anunţat formaţiunea lui Dan Diaconescu.

"Partidul Poporului - Dan Diaconescu a luat act de decizia UDMR de a părăsi guvernarea naţională şi îşi reafirmă poziţia, exprimată în primăvara acestui an, de a participa direct şi responsabil la procesul de guvernare, însă fără prezenţa asociaţiei culturale cunoscută sub numele de UDMR", se arată într-un comunicat de presă transmis ieri de biroul de presă al PP-DD, intitulat "În sfârşit, după 25 de ani, România va avea un Guvern 100% românesc".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. UDMR-ul,de fiecare data pe partea puterii.Trebuie verificate toate retrocedarile facute in terenuri,mai ales ca s-au facut unele despagubir in aur etc.

    "Partidul Poporului - Dan Diaconescu a luat act de decizia UDMR de a părăsi guvernarea naţională şi îşi reafirmă poziţia, exprimată în primăvara acestui an, de a participa direct şi responsabil la procesul de guvernare, însă fără prezenţa asociaţiei culturale cunoscută sub numele de UDMR", se arată într-un comunicat de presă transmis ieri de biroul de presă al PP-DD, intitulat "În sfârşit, după 25 de ani, România va avea un Guvern 100% românesc".  

    Curat constitutional?.

     

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb