Negociatorii Parlamentului European şi cei ai Consiliului au ajuns joi la un acord în ceea ce priveşte condiţionarea fondurilor europene de respectarea statului de drept în ţările membre UE, potrivit News.
Anunţul a fost postat pe contul de Twitter al comisiei pentru control bugetar al Parlamentului European.
O conferinţă de presă pe acest subiect va avea loc la ora 13:00 ora României.
Context
Liderii europeni au convenit în luna iulie, după aproape cinci zile de discuţii, asupra constituirii prin datorie comună a unui fond european de redresare în valoare de 750 de miliarde de euro (din care 390 de miliarde granturi şi restul credite) şi asupra viitorului buget multianual (2021-2027) al UE ce va însuma 1.074 miliarde de euro, dar declaraţia finală nu cuprinde condiţii care să lege accesarea fondurilor de situaţia statului de drept.
În această declaraţie se menţionează: "Consiliul European subliniază importanţa protejării intereselor financiare ale Uniunii. Consiliul European subliniază importanţa respectării statului de drept".
"Prin urmare, un regim de condiţionalitate pentru a proteja bugetul şi Next Generation UE (fondul de redresare - n. red.) va fi introdus. În acest context, Comisia Europeană va propune în cazul unor încălcări măsuri care vor fi adoptate de Consiliu prin majoritate calificată", se arată în aceleaşi concluzii.
"Consiliul va reveni rapid asupra acestei chestiuni", potrivit ultimului paragraf pe acest subiect din declaraţia finală a summitului.
Premierul olandez Mark Rutte, care a susţinut intens adoptarea unei astfel de condiţionalităţi, a declarat atunci că "esenţa a ceea ce s-a propus în proiecte (de declaraţii ale summitului - n.red) a rămas, şi acest lucru este crucial".
"Este pentru prima dată în istoria Europei când bugetul este legat (...) de respectarea statului de drept", a afirmat şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, citat de AFP, în timp ce preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a menţionat că această instituţie a propus "un instrument pentru luarea de măsuri cu majoritate calificată în cazul unor încălcări ale statului de drept".
"A fost luat un angajament foarte clar pentru a proteja interesele financiare ale UE şi pentru a controla mai strict fondurile europene", a explicat şi Ursula von der Leyen.
În acest timp, cancelarul german Angela Merkel a subliniat că "în concluziile noastre ne-am angajat să respectăm şi să protejăm principiile statului de drept".
1. fără titlu
(mesaj trimis de muresan s i în data de 05.11.2020, 13:49)
care sunt principiile si care partide aflate la putere ne le pot incalca ?