UE a semnat un memorandum de înţelegere cu Egipt şi Israel pentru furnizarea de gaz natural lichefiat

F.D.
Internaţional / 15 iunie 2022

Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen

Uniunea Europeană, prin comisarul european pentru energie, Kadri Simson, a semnat un memorandum de înţelegere cu Egipt şi Israel pentru exportul de gaz natural lichefiat către Europa, în lumina noii realităţi geopolitice a pieţei energetice după invazia rusă în Ucraina, informează caleaeuropeana.ro.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, cele trei părţi vor colabora în vederea asigurării unei livrări constante de gaze naturale, într-un mod care să fie în concordanţă cu obiectivele de decarbonizare pe termen lung şi care să se bazeze pe preţuri orientate spre piaţă. Gazele naturale din Israel, Egipt şi din alte surse din regiunea Mediteranei de Est vor fi transportate în Europa prin intermediul infrastructurii de export de gaz natural lichefiat a Egiptului.

În egală măsură, părţile vor promova reducerea scurgerilor de metan şi, în special, vor examina noile tehnologii de reducere a evacuărilor şi a arderilor şi vor explora posibilităţile de utilizare a metanului captat de-a lungul întregului lanţ de aprovizionare.

De asemenea, părţile vor depune eforturi pentru a se asigura că investiţiile viitoare nu vor cauza poluarea mediului marin sau terestru.

Documentul menit să contribuie la desprinderea Uniunii Europene de combustibilii fosili din Rusia a fost semnat în prezenţa preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, aflată într-o vizită la Cairo, după ce, ieri, aceasta a poposit în Israel.

"Începem să exploatăm întregul potenţial al relaţiilor UE-Egipt, punând tranziţia energetică curată şi lupta împotriva schimbărilor climatice în centrul parteneriatului nostru. Aştept cu nerăbdare să colaborez cu Egiptul în calitate de Preşedinţie COP27 pentru a valorifica impulsul de anul trecut de la Glasgow. Egiptul este, de asemenea, un partener crucial în eforturile noastre de a ne îndepărta de combustibilii fosili ruşi şi de a ne orienta către furnizori mai fiabili", a fost mesajul transmis de oficialul european.

La rândul său, comisarul european pentru energie, Kadri Simson, a descris momentul drept unul "istoric pentru securitatea energetică" a Uniunii Europene.

De altfel, "Egiptul şi UE îşi vor uni eforturile pentru a menţine impulsul politic privind punerea în aplicare cu succes a Acordului de la Paris şi pentru a asigura rezultate ambiţioase la COP27", conform declaraţiei comune adoptate de preşedinţii Abdel Fattah El Sisi şi Ursula von der Leyen prin care reiterează importanţa ca:

- toate părţile să revizuiască şi să consolideze obiectivele pentru 2030 în contribuţiile lor stabilite la nivel naţional pentru a le alinia la Acordul de la Paris, ţinând seama de diferitele circumstanţe naţionale, la timp pentru COP27;

- încurajarea unei tranziţii energetice globale rapide şi echitabile care să ne pună pe calea de emisii globale zero până la jumătatea secolului;

-creşterea capacităţii de adaptare, îmbunătăţirea punerii în aplicare a acţiunilor de adaptare şi de rezilienţă pe teren, precum şi continuarea cooperării în vederea evitării, reducerii la minimum şi soluţionării pierderilor şi pagubelor cauzate de efectele schimbărilor climatice;

- accelerarea alinierii fluxurilor financiare la obiectivele Acordului de la Paris şi realizarea cât mai curând posibil a obiectivului de 100 de miliarde de dolari şi cel puţin dublarea, până în 2025, a finanţării colective a adaptării la schimbările climatice în ţările în curs de dezvoltare faţă de nivelurile din 2019, precum şi intensificarea în continuare a mobilizării finanţării pentru combaterea schimbărilor climatice pentru a răspunde nevoilor ţărilor în curs de dezvoltare.

Cairo şi Bruxelles-ul sunt gata să contribuie la aceste deziderate prin dezvoltarea unui "parteneriat mediteranean pentru hidrogen pentru a promova investiţiile în producţia de energie electrică din surse regenerabile, consolidarea şi extinderea reţelelor de electricitate, inclusiv a interconectoarelor trans-mediteraneene, producţia de energie regenerabilă şi de hidrogen cu emisii reduse de dioxid de carbon, precum şi construirea de infrastructuri de stocare, transport şi distribuţie".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb