UE, dezbinată de Ucraina?

Sorin Rosca Stanescu
Politică / 23 ianuarie

Sorin Rosca Stanescu

Sau de Ungaria? Sau de Slovacia? Sau de ea însăşi? Sunt întrebări la care va trebui dat un răspuns până la europarlamentare. Cert este că Uniunea Europeană ia decizii cu o dificultate din ce în ce mai mare sau, în alte situaţii, nu mai poate lua decizii deloc. Şi este paralizată. Zdrobită sub propria greutate. Care va creşte. Pentru că se vor adăuga alte state. Iar unanimitatea va deveni imposibilă.

La ordinea zilei este diferendul dintre Ungaria şi majoritatea celorlalte state din Uniunea Europeană. Un diferend legat, punctual, de angajamentul capilor UE de a susţine financiar cu sume mari de bani Ucraina. În mod explicit, Ungaria înţelege să-şi utilizeze dreptul de veto, pentru a bloca banii pentru Ucraina. Se duc în mod mai mult sau mai puţin netransparent negocieri, pentru ca Ungariei să-i fie deblocate 10,2 miliarde de euro din fondul de coeziune în schimbul acordului pe care Viktor Orban ar urma să-l dea în beneficiul Ucrainei. Dar chiar dacă se întâmplă aşa, drumul Kievului spre Uniunea Europeană e presărat de multe capcane şi nu toate sunt montate de Ungaria. În paranteză fie spus, şi Slovacia a anunţat că nu este de acord cu aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană. Sunt 35 de capitole de negociere, care la rândul lor presupun sute şi sute de condiţii pe care un stat care aderă la Uniunea Europeană trebuie să le îndeplinească. Fiecare dintre cele 35 de capitole de negociere trebuie în final aprobat în unanimitate. Şi tot doar prin unanimitate, dacă nu se recurge la un alt subterfugiu, pot fi aprobate ajutoarele financiare pentru Kiev. În concluzie, orice stat are practic un număr nelimitat de mijloace de a împiedica drumul Ucrainei către UE. Astfel încât la Bruxelles, cu câteva luni înainte alegerilor europarlamentare, domneşte haosul total.

Dar întrebarea cheie care se pune este dacă Ucraina este adevăratul motiv de dezbinare al Uniunii Europene sau este doar utilizată ca un pretext. UE se află într-adevăr, după cum am mai subliniat în câteva rânduri, la o răscruce. Ori se dezbină şi se autodizolvă, pentru că nu mai poate lua decizii decât cu o dificultate din ce în ce mai mare, ori se reformează şi devine mai puternică prin adoptarea Constituţiei şi transformarea în Statele Unite ale Europei. În mod normal, această primăvară ar trebui folosită pentru organizarea unui referendum, la care să participe cât mai mulţi dintre cetăţenii UE şi care să fie chemaţi să se pronunţe asupra dilemei de mai sus. Astfel încât, în funcţie de rezultatul acestui referendum, să aibă loc şi campaniile electorale pentru europarlamentare, şi desemnarea câştigătorilor, şi stabilirea cu precizie a angajamentelor pe care aceştia şi le asumă. Se pare însă că nu există la nivelul continentului voinţa politică de a organiza acum un referendum. Pentru că mega-chestionarea cetăţenilor europeni ar încurca o serie întreagă de negocieri netransparente, care au loc asupra unei multitudini de teme şi care nicidecum nu poate fi redusă la problema Ucrainei.

Deşi este un teren greu, complicat şi chiar periculos de încercare, nu Ucraina dezbină Uniunea Europeană. Şi deşi Viktor Orban negociază la sânge, uneori chiar cinic marile teme cu care se confruntă UE, nici el nu poate fi considerat cauza dezbinării şi până la urmă a punctului de răscruce în care a ajuns UE. Ci lipsa de curaj. Lipsa de asumare a liderilor europeni. Lipsa de demnitate şi de morală a celor mai mulţi dintre cei care generează decizii la nivelul continentului. Nu este deloc exclus ca în Statele Unite să câştige Donald Trump campania electorală. Dacă se întâmplă aşa, relaţiile cu Uniunea Europeană vor fi resetate. Şi Uniunea Europeană însăşi, decuplată parţial de la Statele Unite, va trebui şi ea să se reseteze. Dar asta este mult mai greu să se întâmple după europarlamentare şi e mult mai uşor să se întâmple acum. Dacă cei mai mulţi lideri UE sunt după chipul şi asemănarea lui Klaus Iohannis nu vom avea parte de o schimbare semnificativă. Şi ne vom împotmoli!

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. A mai încercat o Uniune să se reformeze, cea Sovietică, prin Gorbaciov, și s-a ales praful.

    O structură birocratica mamut cum este și cea din UE nu se poate reforma pentru că s-ar pierde sensul existenței sale. 

    Și atunci ar rămâne varianta a doua, cu Statele Unite ale Europei, dar cu asigurarea unei autonomii reale pentru fiecare stat în parte în luarea deciziilor. 

    Nu ca acum când birocrații tembeli de la Bruxelles hotărăsc totul, precum comisarii sovietici de pe timpuri. 

    Și probabil SUE va fi, asta dacă nu se îneacă UE până atunci în propria vomă.

    1. Cel mai mare pericol ar fi să ne trezim cu o SUE fără unanimitate, adică birocrații tembeli de la Bruxelles să poată decidă de capul lor. Va fi totul varză de Bruxelles!.

      Știu ungurii de ce joaca rolul lui Gică Contra. 

    Trebuie spus inca de la inceput .Dorintele nu sunt parte a putiintelor .Intreaga Uniune Europeana joaca un singur joc .Ungaria lui Orban sau Slovacia lui Fico nu reprezinta mai mult decit un judet din Romania si sunt folosite pe post de baubau .UE preia intrega misiune ce tine de Inarmarea Ucrainei .SUA si-a facut partea ei de intelegere .Doar un naiv nu poate intelegece se intimpla .UE devine si o forta militara asociata fortei economice . UE isi reface Imperiul .UE integreaza militar si Finlanda si Suedia si Ucraina si Rep,.Moldova si distruge , dupa ce a oprit in transee Rusia (imi pare ca si Rusia joaca cartea UE) si Orientul Mijlociu , acolo unde Organizatiile Teroriste ,ce pina mai ieri amenintau Europa , sunt distruse in integralitatea lor cu ajutorul Israel .Dusmanii UE sunt distrusi .Rusia este in colaps economic .SUA a oferit Ucrainei armamentul necesar timp de doi ani spre a tine Rusia in transee si a primt de la UE mari sume de bani pentru gazul lor lichefiat .Stie toata lumea cine si-a facut rapid noi Terminale de gaz lichefiat . Acum UE preia si Ucraina ca parte a viitorului European comun .Doar nu crede cineva ca Slovacia sau Ungaria se pot opune .Sunt doar niste mici natiuni (cit o regiune din Romania )folosite de catre UE.Chiar daca nu va vine sa credeti Germania a cistigat cel de al diulea razboi mondial chiar acum .

    1. Cum poti debita asemenea tampenii ?Cred ca traiesti pe alta planeta.

      Chiar acum o noua forta de lovire a Huti este pusa in miscare de UE

      Al doilea, sau al treilea?

    UE este deja în criza economica și sociala,

    sprijinul Ucrainei este NESUSTENABIL, cel puțin economic, realitatea crunta nu tine cont de propaganda 

    1. ...

      ...

      Ar trebui ca noi toti sa sprijinim Ucraina spre a sprijini astfel Romania si existenta ei in aceasta parte de ,lume .Eliminati din narativul vostru antieuropenismul .

      Cei care crezi tu ca sunt antieuropeni sunt mai europeni decat tine.ei sunt interesati de drumul pe care merge ue,de directia in care se indreapta,care nu e buna si duce la dezastru.acesti "antieuropeni" nu au in cap doar razboiul din ucraina,care nu are nicio legatura cu ue sau Romania.are legatura cu reglarea de conturi intre rusia si sua si sferele lor de influenta/securitate.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb