Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a respins acuzaţiile fostului preşedinte american Donald Trump, care susţine că Europa nu ajută suficient Ucraina, transmite astăzi AFP.
''Să restabilim adevărul. Cifrele vorbesc de la sine. Contribuţia UE la (ajutorul pentru) Ucraina: 143 miliarde de euro (150 miliarde de dolari)'', a scris el într-un mesaj pe X (fosta Twitter) adresat lui Trump.
Acesta din urmă, care se va confrunta cu Joe Biden la alegerile prezidenţiale din noiembrie, i-a cerut ieri Europei ''să se mişte'' pentru a susţine Kievul în faţa Rusiei, înaintea votului de sâmbătă din Camera Reprezentanţilor din SUA cu privire la un pachet de asistenţă de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, în principal ajutor militar, după luni întregi de blocaj politic, notează AFP.
''Cum se face că Statele Unite sunt angajate cu peste 100 de miliarde de dolari în războiul din Ucraina, mai mult decât Europa, deşi ne separă un ocean?'', a scris Trump pe reţeaua sa, Truth Social.
Fără a se opune în mod direct acestui nou ajutor, fostul preşedinte american a estimat în ultimele zile că SUA ar trebui să ''se oprească în a da bani fără a spera că ei vor fi rambursaţi''. Trump exercită un control strâns asupra a numeroşi republicani la Washington, care au întârziat deblocarea noilor fonduri americane, relatează sursa citată.
Impasul dintre democraţi şi republicani a lăsat Ucraina pe termen scurt fără muniţii şi sisteme de apărare antiaeriană.
Potrivit Institutului Kiel, Uniunea Europeană şi statele sale membre erau la începutul acestui an principalele susţinătoare ale Kievului, cu angajamente de 144,1 miliarde euro, urmate de SUA, cu 67,7 miliarde euro. Totuşi, până în prezent UE a alocat efectiv 77,2 miliarde euro, întrucât o parte dintre angajamente sunt pe mai mulţi ani, precizează AFP.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.04.2024, 18:41)
Adevarul iese mai ceva ca untdelemnul deasupra apei .Politica ca politica dar nici chiar asa .Prietenii trebuie respectati .Trump ar trebui acum sa reconsidere .Ajutorul obtinut din UE are doua componente. O componenta ce tine de ajutorul oferit in mod singular de fiecare natiune doritoare si ajutorul votat in Forumul de decizie al UE (exceptia initiala o stiti cu totii ).Daca luam in calcul si ajutorul oferit cu precadere de catre Romania ce a permis Ucrainei sa isi vinda o mare parte din rezultatul muncii cetatenilor atunci sumele sunt cu mult mai mari iar daca luam in calcul si costurile ce tin de Inteligence atunci ajungem la o suma uriasa .
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.04.2024, 13:19)
Trump vrea ca la contributii si costuri Europa sa fie egala Americii, dar la conducere America sa aiba priotitate!
Trump nu a inteles ca obrazul subtire se tine pe cheltuiala celui care are pretentia la obraz subtire.
America conduce singura dar castanele le vrea scoase impreuna cu Aliatii, ca in Irak si Afganistan.
Suntem aliati numai cand este in interesul Americii!
Europa ar trebui sa isi puna la punct armata comuna si industria de apararea si sa lase America sa isi promoveze singura muschii in lume pana cand va intelege cum este cu aliantele si cu onoarea.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.04.2024, 21:47)
Sefimea actuala de la Bruxelles au rezultate dezastruase in rezolvarea :
- problema migratiei ilegale = zero
- problema LMBTQ+ = zero
- problemele economice/nivel de trai a populatiei = zero
- problemele de securitate si pace = zero