Uniunea Europeană (UE) anunţă luni impunerea unor sancţiuni vizând 26 de cetăţeni belaruşi - în principal magistraţi care au pronunţat sentinţe "motivate politic" împotriva membrilor opoziţiei - şi unor entităţi chineze relatează AFP.
Măsuri de restricţie le sunt impuse, de asemenea, conducătorilor unor închisori şi penitenciare din Belarus, o ţară în care numeroşi "deţinuţi politici politici sunt supuşi unor condiţii inumane", anunţă într-un comunicat Cei 27.
Aceste sancţiuni - o blocare a activelor în UE şi o interdicţie de intrare în UE - vizează şi doi antreprenori care au beneficiat de tratament preferenţial din partea "regimului" preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, anunţă Uniunea, potrivit AFP.
Aproximativ 287 de persoane şi 39 de entităţi sunt vizate, în prezent, de sancţiuni impuse de către UE.
Uniunea a introdus - în august - pe această listă de persoane cărora la interzice intrarea pe teritoriul european 28 de personalităţi, pe care le acuză de implicare "în represiunea internă şi încălcări ale drepturilor omului" în Belarus, scrie AFP.
Este vorba despre o "listă neagră" uriaşă, înfiinţată în august 2020, după realegerea contestată a lui Aleksandr Lukaşenko.
Numele liderului de la Minsk şi unor membri ai familiei sale se află pe această listă.
UE anunţă că a extins - pentru prima oară - aceste sancţiuni la şapte entităţi şi personalităţi din China, pe care le acuză că ajută Rusia în războiul împotriva Ucrainei, conform AFP.
Aceste sancţiuni constau în interzicerea intrării în UE, o blocare a activelor din UE şi interdicţia ca vreo societate europeană să le finanţeze, anunţă în comunicat UE.
O femeie de afaceri chineză, Li Xiaocui, este acuzată de faptul că controlează sau reprezintă întreprinderi chineze cărora li s-au impus sancţiuni europene din cauză că au ajutat Rusia să ocolească sancţiuni care i-au fost impuse de Occident, relatează AFP.
Patru întreprinderi chinezeşti - inclusiv firma Xiamen Limbach - au fost sancţionate din cauză că furnizat componente sensibile în fabricarea unor drone - şi anume motoare în vederea echipării unor drone cu rază lungă de acţiune - şi microprocesoare folosite de către industria militară rusă, se arată în comunicat.
Xiamen Limbach este acuzată şi de faptul că a furnizat componente de motor destinate dronelor de tip Shahed, de fabricaţie iraniană, folosite de către armata rusă în Ucraina, conforn AFP.
Aceste sancţiuni fac parte dintr-un al 15-lea "pachet" de sanţciuni aprobat vineri de către ambasadorii Celor 27 şi aprobat în mod oficial luni de către miniştrii de Externe din UE.