UE îndeamnă Marea Britanie să ancheteze posibila manipulare a cursului valutar

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 14 iunie 2013

UE îndeamnă Marea Britanie să ancheteze posibila manipulare a cursului valutar

Marea Britanie ar trebui să ancheteze posibila manipulare a cursului de schimb valutar, după cum îndeamnă unii oficiali europeni după apariţia, în presă, a unor informaţii potrivit cărora traderii au fixat timp de mai mult de un deceniu indicii de referinţă ai pieţelor valutare.

"Marea Britanie trebuie să afle ce s-a întâmplat", a declarat europarlamentarul Sharon Bowles, preşedintele comisiei pentru economie şi afaceri monetare, membru al partidului Liberal Democrat din Marea Britanie. Domnia sa a adăugat: "Este supărător să primim din nou veşti proas-te. Este timpul să refacem reputaţia băncilor".

Autoritatea pentru Conduită Financiară din Marea Britanie, înfiinţată în aprilie pentru supravegherea pieţelor şi investigarea infracţiunilor financiare, anchetează o potenţială manipulare a pieţei valutare, cu tranzacţii de 4.700 miliarde de dolari pe zi, conform unei surse apropiate situaţiei, citată de Bloomberg. Aceasta spune că traderii de la unele dintre cele mai mari bănci ale lumii au manipulat timp de mai bine de zece ani indicii valutari de referinţă WM/Reuters.

Tensiunile dintre Marea Britanie şi UE, pe marginea supravegherii industriei financiare, s-au intensificat anul trecut, după ce autorităţile de la Londra şi cele din Washington au sancţionat trei bănci cu amenzi în valoare totală de 2,5 miliarde dolari pentru manipularea dobânzii interbancare de referinţă Libor.

În condiţiile date, Comisia Europeană ia în calcul trasferarea responsabilităţii de supraveghere a Libor de la Londra către o agenţie a UE, cu sediul la Paris.

Autorităţile europene de reglementare vor prezenta în curând propuneri privind un cadru legislativ pentru indici precum Libor şi WM/Reuters, a declarat Chantal Hughes, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru servicii financiare, Michel Barnier. Asta după ce, anul trecut, Comisia Europeană a propus incriminarea manipulării indicilor financiari.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Vai, acum toata lumea se da de ceasul mortii ca a aflat "secretul lui Polichinelle". Adica pe care toata lumea il stia... ca bancile fixeaza si influenteaza cursul valutar dupa interesul lor. Pai bancile centrale, supreveghetorul bancilor comerciale, are asta in statut. Si pentru a face asta, a incheiat intelegeri cu cele mai mari banci comerciale, pentru a influenta rata dobanzii, dupa cum ii dicteaza anumite interese, fie ele legitime, fie nelegitime. Acum, despre legitimitate este alta discutie. Intrebarea e, legitimitatea cine o foloseste? Politicienii? Dar politicienii cine sunt ei? Dar ei ce strategii au? Daca au vreuna? In tarile dezvoltate, au demonstrat ceva macar, se vede cu ochiul liber... Dar in Romania? Ce au demonstrat? Ce strategie au avut ministrii de finante impreuna cu guvernatorul BNR? S-a dezvoltat Romania in 24 de ani dupa 1989, cat s-a dezvoltat in cei 24 de ani inainte de 1989? Oare istoria o sa cearna putin analiza asta?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb