UE invită Rusia la discuţii asupra securităţii în cadrul OSCE

UE invită Rusia la discuţii asupra securităţii în cadrul OSCE

G.B
Internaţional #Adevărul - prima victimă / 10 februarie 2022

Josep Borrell

Josep Borrell

Bruxelles- AFP(prin Agerpres)-10 februarie2022:Uniunea Europeană a invitat ieri Rusia la discuţii în cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) asupra mijloacelor de consolidare a securităţii în Europa şi i-a cerut o dezescaladare a tensiunilor cu Ucraina, într-o scrisoare adresată ministrului de externe rus Serghei Lavrov, după ce cu o zi în urmă Moscova a refuzat să participe la un nou mecanism de dialog al acestei organizaţii.

Scrisoarea a fost aprobată ieri de cele 27 de state membre ale UE şi remisă ambasadorului Rusiei la Bruxelles. Invitaţia este un răspuns în ''numele nostru colectiv'' la scrisorile trimise de domnul Lavrov unora dintre omologii săi europeni pentru a le solicita interpretarea lor asupra conceptului de ''indivizibilitate a securităţii'''', a explicat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell.

Conform Moscovei, acest concept presupune că securitatea fiecărei ţări este indisolubil legată de a celorlalte şi prin urmare o extindere a NATO către Ucraina şi Georgia ameninţă securitatea Rusiei. Scrisoarea europenilor nu menţionează însă nimic cu privire la această cerere, notează AFP după consultarea textului.

Ministrul Serghei Lavrov a cerut ca răspunsurile statelor europene să fie transmise Rusiei ''cu titlu naţional şi nu în numele unui bloc''. Rusia refuză să trateze cu UE ca entitate şi încearcă să provoace divizări în rândul membrilor acesteia, remarcă lideri europeni.

Răspunsul UE a fost elaborat în concertare cu SUA şi cu NATO, aceasta din urmă transmiţând la rândul său o scrisoare Moscovei, potrivit surselor AFP.

''Împreună cu partenerii noştri din NATO, Uniunea Europeană este pregătită să continue dialogul cu Rusia asupra mijloacelor de consolidare a securităţii tuturor (...) Noi considerăm că OSCE este instanţa adecvată pentru a răspunde preocupărilor în materie de securitate ale tuturor părţilor interesate, în complementaritate cu alte instanţe existente, în special Consiliul NATO-Rusia'', se mai arată în scrisoarea transmisă de UE către Moscova.

Discuţii asupra tensiunilor generate de masarea de trupe ruseşti la frontiera ucraineană şi asupra cererilor Rusiei privind arhitectura de securitate europeană au avut deja loc la OSCE şi în cadrul Consiliului NATO-Rusia, fără ca ele să aducă vreun rezultat. Mai mult, Rusia a respins marţi un nou mecanism de dialog pe care preşedinţia poloneză a OSCE l-a promovat într-o încercare de a diminua tensiunile între Rusia şi Ucraina şi, într-o formă mai amplă, între Rusia şi Occident.

Ambasadorul rus la OSCE, Aleksandr Lukaşevici, a criticat iniţiativa Poloniei, despre care a spus că este ''prost concepută'', şi a subliniat că Rusia preferă dialogul cu SUA şi cu NATO asupra cererilor Moscovei privind securitatea europeană, printre acestea fiind încetarea extinderii NATO şi retragerea trupelor Alianţei din statele care au aderat la ea după 1997.

''Poziţia noastră rămâne neschimbată: trebuie să ne axăm pe un dialog cu SUA şi cu ţările membre ale NATO, cu care încercăm să convenim garanţii de securitate pe termen lung obligatorii din punct de vedere juridic'', a explicat diplomatul rus, potrivit agenţiei EFE. ''În lipsa unor progrese concrete la aceste capitole, o discuţie cu OSCE nu va aduce rezultate. În plus, OSCE nu este capabilă să negocieze acorduri obligatorii din punct de vedere juridic'', a adăugat el.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. intalnirea Macron-Putin consider ca a fost purtatoare de idei de greutate care au favorizat aparitia pacii.

    in continuare toate partile trebuie sa inteleaga ca in relatia Rusia-Europa e loc doar de pace (din motive clar economice pentru ambele parti....) = cand doi se cearta al treilea castiga intotdeauna. Si al treilea nu e din Europa.  

    1. acel "al treilea" are inauntru germenii unei crize masive, de proportii ... exista ideile necesitatii unei crize geopolitice , militare, de proportii pentru a masca si deturna presiunea si pierderile care ar aparea la ei acasa in cazul unei lumi prea ...pasnice.

      daca Rusia nu decide impulsiv, militar si tampit invadand teritorii vecine, consider ca va inceta sa joace pe muzica decizionala a altora.

      uneori pacea e cea mai buna arma pentru ca totul tine de complexe situationale, de contexte - cand vor intelege rusii asta???  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb