Uniunea Europeană l-a somat, aseară, pe premierul Victor Ponta să restaureze puterile Curţii Constituţionale a României (CCR) şi să "nominalizeze un mediator susţinut de către toate partidele", potrivit AFP.
Sursa a mai precizat că Ponta a promis că va da curs solicitărilor UE, pentru "disiparea îngrijorărilor" cu privire la respectarea statului de drept în ţara noastră.
"Voi răspunde Comisiei Europene (CE) în foarte scurt timp, poate chiar mâine, oferind răspunsuri şi arătând Comisiei angajamentul clar al Guvernului faţă de respectarea tuturor normelor europene", a afirmat premierul român.
Tot ieri, guvernul german l-a convocat pe ambasadorul României la Berlin, Lazăr Comănescu, pentru a-i prezenta "preocuparea" sa faţă de situaţia politică din ţara noastră, conform unui comunicat al purtătorului de cuvânt al cancelarului Germaniei, Steffen Seibert.
"I s-a prezentat marea preocupare a Guvernului federal faţă de evoluţia politică internă din România", a anunţat Steffen Seibert, continuând: "În opinia Guvernului federal, măsurile adoptate de către Guvernul Ponta în ultimele zile în vederea reducerii prerogativelor justiţiei constituţionale şi transferării competenţei în materie de publicare a deciziilor judiciare ameninţă în mod serios principiul separării puterilor".
La scurt timp, Ministerul Afacerilor Externe a făcut precizarea că Lazăr Comănescu nu a fost convocat de cancelarul Angela Merkel, fiind vorba despre o întâlnire convenită anterior.
Conferinţa de presă de ieri, a lui Victor Ponta, a fost anulată, Biroul de Presă al Guvernului motivând lipsa timpului, ulterioară decalării întâlnirilor cu preşedinţii Comisiei Europene şi a Consiliului European, Jose Manuel Barroso, respectiv Herman van Rompuy.
În urma acestui fapt, Traian Băsescu a declarat, aseară, că este un "semnal înfiorător" pentru ţara noastră faptul că nici van Rompuy, şi nici Barroso "nu au ieşit" într-o conferinţă de presă comună alături de premier.
După vizita premierului Ponta la Bruxelles, preşedintele Partidului Popular European (PPE) Wilfried Martens şi liderul grupului parlamentar al PPE, Joseph Daul, au cerut CE, să verifice dacă statul de drept va fi restabilit în ţara noastră.
"Statul de drept, echilibrul democratic al puterilor şi independenţa justiţiei sunt fundamentele valorilor şi normelor europene şi sunt indispensabile pentru încrederea reciprocă în cadrul Uniunii Europene", au afirmat cei doi oficiali în cadrul unui comunicat de presă comun.
• El Pais: Ponta, noua oaie neagră a Europei
În cadrul unui articol intitulat "Noua oaia neagră a Europei", cotidianul spaniol El Pais, precizează că ofensiva premierului Ponta de acaparare a puterii în ţara noastră ridică îngrijorări în privinţa unui regres democratic în sud-estul continentului.
Publicaţia notează că mecanismul instituţional al ofensivei a fost că orice posibil obstacol a fost eliminat de câteva ori prin decrete, această criză dând naştere câtorva efecte negative: "Confuzia şi incertitudinile din jurul acestui proces au dus la slăbiri succesive ale monedei naţionale, leul, într-o perioadă de recesiune şi când cetăţenii au fost sever afectaţi de reduceri salariale".
1. E cazul sa intelegem ca toti suntem romani
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 13.07.2012, 10:23)
Stimati cititori,
Ponta sau Basescu reprezinta Romania si sunt mandru de amandoi pentru ca independent de conceptiile dumnealor ne reprezinta ca neam si nu voi spune niciodata fata de strainatate ca vreunul dintre ei nu-si iubeste tara.
folosesc platforma ziarului Bursa pentru a incerca sa cream o atmosfera prin care sa nu ne mai invinuim reciproc, adaugand in acest fel doar alte pete de noroi pe chipul tarii noastre. Strainatatea ieri poate sa tina cu o parte a reprezentantilor nostri, a doua zi cu cealalta parte si intotdeauna in functie de oportunatile pe care fiecare tara incearca sa le evidentieze si sa le fructifice. Asa cum i-am spus domnului Schulz noi toti europenii suntem prieteni pentru ca avem un tel comun si anume de a pastra valorile democratice si a intari aceasta moneda unica care ne-a permis o profilare in context global. Print-o modalitate sau alta fiecare dintre noi facem pana la urma sa se vorbeasca de Romania. Ar fi cazul ca intr-o zi sa putem gandi ca in afara de apartenentele noastre la un partid politic sau platforma ideologica mai intai de toate sa ne gandim ca un decursul timpului cei care s-au jertfit pentru noi n-au facut-o decat pentru un simtamant in care au crezut si pe care noi il consideram a fi desuet si anume acela de patriotism. Cat de gol poate suna acest cuvant si cat de lipsit de demnitate pe buzele noastre, ale tuturor printre care ma includ si eu la loc de frunte.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.07.2012, 14:06)
Absolut de acord cu cele scrise de dv. Nu este clar, totusi, cui va adresati, cititorilor, redactorilor ziarului Bursa sau in general romanilor? Cred ca primii care trebuie sa dea dovada de patriotism si sa fie exemplu pentru ceilalti ar trebui sa fie politicienii nostri, atat prin ceea ce fac, cat si prin ceea ce spun. Ori ei sunt primii care isi ridica poalele in cap si isi spala rufele in public in vazul intregii Europe ! Privit din Germania este un spectacol degustator si de neinteles.Dar admiterea noastra in UE ar fi trebuit sa fie insotita si de insusirea regulilor si a normelor lumii civilizate si atunci cand exista niste derapaje inadmisibile datorate zecilor de ani de viata in totalitarism, singurii arbitrii care ne pot indrepta pe drumul cel bun sunt partenerii nostri europeni. Deci, daca, din cand in cand ne plangem la "inalta poarta" avem circumstante atenuante.
1.2. Inalta Poarta (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Kulae în data de 13.07.2012, 15:40)
Din pacate plansul la Inalta Porta este o regula atat de puternica in politica noastra incat este de neinteles cum unii dintre noi isi poate imagina ca putem sa intrerupem o traditie ce dateaza cel putin de pe la 1440. Desigur aveti dreptate, atunci cand sunt semne ca regulile curente (in zilele noastre vorbim de stat de drept, in alte vremuri regula era totalitarismul) sunt pe cale sa fie grav incalcate, singura sansa ramane un arbitru exterior, cum ar fi institutiile UE astazi.
2. de necrezut...........
(mesaj trimis de banel în data de 13.07.2012, 15:19)
Cat de mult mai poate sa minta acest Ponta???este cel mai josnic,mizerabil si parsiv prim-ministru pe care l-a avut Romania.Acesti uselisti sunt de-a dreptul nebuni in tampeniile si minciunile pe care le spun,zilnic,pe la televizor!!!Nu am vazut in viata mea atata prostie,lipsa de bun simt si de cultura,prostie si incapatanare in a te dovedi tot mai idiot,ca la acest usl!!!Iar pitecantropul asta de ponta nu are ce cauta in politica!!Cum poti sa ataci pe A. Merkel in mod direct,cand tu esti un plagiator prapadit cu masterate mincinoase,cu o minte de adolescent retardat si care ai ajuns doar prin sforararie balcanice la putere???Ce talpa trebuie sa aiba acest ponta cu vagabondul ala de antonescu ,in loc,de obraz ca sa nu simti ca esti terminat ca politician.Sunt de-a dreptul penali si penibili,ambii si ar trebui sa stea langa satan ,intro celula,ca altceva nu merita!!!!
Daca as fii ca D-l Bestea,ar insemna sa ma impac cu aceste satane cu chip comunist-leninist si asta nu pot!!!Oricata bunatate as avea in mine,nu pot sa accept sa am asemenea pitecantropi ca sefi ai guvernului si ca presedinte intro tara care trebuie s amearga spre democratie si nicidecum spre un totalitarism care l-ar face si pe Ceausescu sa paleasca.Macar Ceausescu a mai facut ceva pentru tara asta,dar astia in frunte cu kaghebistul iliescu si cu satan de la parnaie,au furat si numai au furat!!!!Astia trebuie trimisi in Siberia,sa nu se mai auda niciodata de ei.Adevarul este ca nu exista in usl un om de caracter,cat de cat cinstit,de cuvant,capabil sa conduca tara,ci numai impostori,hoti,mincinosi,incul ti,avocati de paie!!!Daca si in acest moment de rascruce poporul nu se trezeste inseamna ca isi merita soarta!!!!! In 29 iulie vom vedea daca poporul asta sa mai desteptat sau a ramas obtuz si limitat la minte alegand acesti cirasi si clovni din usl!!!
Teama imi este ca nu se va fii trezit,dar mai are sanse la parlamentare unde putem spune ca ne dam "doctoratul" in ale politicii si Europa va stii daca trebuie sa ramanem niste zdrenzarosi barbari care sa le fie slugi devotate europenilor sau devenim ceea ce am fost cu cateva mii de ani,in spate,un popor al Tracilor si Dacilor liberi !!!!!!
2.1. A fi politician inseamna a trai pentru Romania (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 13.07.2012, 16:08)
Draga Banel,
problemele care le-am avut si ni le producem in continuare se datoreaza intr-o extrem de mare masura caracterului nostru incandescent atat in sensul bun si rau al cuvantului. Suntem prea patimasi si alergam dintr-o extrema in cealalta. Am avut demult ocazia sa-l cunosc personal la Ateneu pe maestrul Celibidache. In timpul celui de-al doilea razboi mondial a condus filarmonica din Berlin. A fascinat prin temperament si minutiozitate. O valoare universala in universul muzicii simfonice. L-am apreciat pe maestrul Abado anul trecut la receptia domnului Trichet. Desi sunt mai mult de 15 ani diferenta intre aceste momente fara a subestima felul in care a condus orchestra domnul Abado vreau sa-ti spun ca in atmosfera lipsea acel ceva care te ajuta sa traiesti personal notele transpuse in vibratii sonore. Daca as putea sa-mi doresc ceva ar fi ca noi ca popor sa putem intelege ca un presedinte sau prim-ministru trebuie demantelat(cuvant la moda) de mediul sau privat si privit prin prisma a ceea ce face pentru alesii sai. Stim din cele mai vechi timpuri ca politica si finantele nu pot fi privite ca entitati distincte si trebuie sa intelegem ca a arunca cu noroi in unul sau in celalalt nu este decat cea mai simpla modalitate ca hienele internationale sa-si aplece atentia asupra oportunitatilor care se deschid din ce in ce mai mult. Am putea face foarte mult pentru tara daca am gasi fiecare din noi lucrarile bune pe care le-au facut si le fac, cei care ne conduc. In interviu cu domnul Schulz mi-a spus ca atat economisire cat si investitii reprezinta solutia pentru iesirea din criza. In ce raport cantitativ si temporal nu am reusit inca sa aflu. Ce stimez la presedintele Schulz este ca se bate cu intreaga sa inima pentru ca Europa sa devina constienta de faptul ca numai uniti putem face fata celorlalte puteri economice. O persoana vrea sa introduca moneda unica, cealalta este impotriva, cineva cere mai multa dependenta de Bruxelles, celalalt vrea ca suveranitatea sa nu fie pusa in joc, cineva vrea o reforma administrativa , cealalta persoana intai nu este de acord, apoi dupa o vizita in strainatate spune sa o facem din 2014. Si in cele din urma cineva spune ca n-a avut alta solutie pentru programul de austeritate impus pana de curand, iar celalalt spune ca prin aceasta a umilit si infuriat poporul. Daca toate aceste fapte le-am pune pe hartie si am incerca fiecare dintre noi ca presedinte sau prim ministru sa spunem ce puteam face mai bine, atunci cu siguranta ca vom reusi sa dam si un raspuns la referendumul din 29 iulie, care sa fie in sfarsit un vot pentru iubire si nu pentru ura. Daca unii cititorii vor fi avut ragazul sa citeasca comentariul meu si de asemenea isi vor fi luat si timpul necesar de a reflecta la aceste intrebari s-ar putea sa fie destul de obositi pentru a ma injura sau a se intreba cat cacao am baut azi dimineata. La fel ar trebui sa fie si in marea politica. Am fi prea obositi sa mai injuram, sa batjocorim si sa ne umilim ca fiinta cugetatoare, fie ea si bruta.
2.2. Ponta dă înapoi, în urma discuţiilor de la Bruxell (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de ty în data de 13.07.2012, 23:06)
Si-i da inainte dupa discutia cu Antonescu si tata socru. El trebuie sa hotarasca pe cine tradeaza: pe romani prin nerespectarea conditiilor puse de Barroso sau pe Antonescu (nu exista nici o lista)
Oare pentru cine traieste Ponta?