UE prelungeşte, pentru alte şase luni, cadrul temporar privind ajutoarele de stat

G.U.
Internaţional / 18 noiembrie 2021

UE prelungeşte, pentru alte şase luni, cadrul temporar privind ajutoarele de stat

Comisia Europeană a decis, astăzi, să prelungească, până la 30 iunie 2022, Cadrul temporar privind ajutoarele de stat (care ar fi urmat să expire la 31 decembrie 2021) şi de asemenea a introdus alte două noi instrumente menite să creeze stimulente directe pentru investiţii private şi măsuri de sprijinire a solvabilităţii orientate spre viitor, informează Agerpres.

"Cadrul temporar privind ajutoarele de stat a permis statelor membre să ofere sprijin specific şi proporţional întreprinderilor aflate în dificultate, instituind totodată garanţii pentru a menţine condiţii de concurenţă echitabile pe piaţa unică. Astăzi prelungim aplicarea acestuia cu şase luni, până la sfârşitul lunii iunie a anului viitor. Această prelungire limitată oferă posibilitatea unei eliminări treptate şi coordonate a măsurilor de criză, fără a se crea efecte în cascadă disproporţionate, şi reflectă previziunile de redresare puternică privind economia europeană în ansamblu", a declarat vicepreşedintele CE, Margrethe Vestager.

Având în vedere redresarea economică observată, Comisia a adoptat o prelungire limitată a cadrului temporar, cu încă şase luni, până la 30 iunie 2022. Acest lucru va permite statelor membre ca, acolo unde este necesar, să îşi prelungească schemele de sprijin şi să se asigure că întreprinderile încă afectate de criză nu vor fi private brusc de sprijinul de care au nevoie. În paralel, Comisia va continua să monitorizeze îndeaproape evoluţiile pandemiei de COVID-19 şi incidenţa altor riscuri pentru redresarea economică.

În plus, Comisia a introdus două noi instrumente menite să contribuie la redresarea economiei europene într-un mod rezilient şi durabil. În primul rând este vorba de măsuri de sprijin pentru investiţii, care să ajute statele membre să remedieze problema deficitului de investiţii cauzat de criză. Statele membre pot crea stimulente pentru ca întreprinderile să realizeze investiţii şi pot utiliza acest instrument pentru a accelera tranziţia verde şi cea digitală. Statele membre pot folosi acest instrument până la 31 decembrie 2022.

În al doilea rând este vorba de măsuri de sprijin pentru solvabilitate pentru a mobiliza fonduri private care să fie puse la dispoziţie pentru investiţii în întreprinderile mici şi mijlocii (IMM-uri), inclusiv în întreprinderile nou-înfiinţate şi în întreprinderile mici cu capitalizare medie. Statele membre pot acorda garanţii intermediarilor privaţi, creându-le stimulente pentru a investi în aceste tipuri de întreprinderi şi a le oferi acestora din urmă un acces mai uşor la finanţare prin capitaluri proprii, ceea ce pentru întreprinderi este adesea dificil de realizat în mod individual. Statele membre pot folosi acest instrument până la 31 decembrie 2023.

Pe lângă alte măsuri adoptate, Comisia a prelungit, de la 30 iunie 2022 la 30 iunie 2023, posibilitatea, acordată în temeiul cadrului temporar, ca statele membre să convertească instrumente rambursabile (de exemplu, garanţii, împrumuturi, avansuri rambursabile) în alte forme de ajutor, cum ar fi granturile directe. De asemenea, a adaptat valorile maxime ale anumitor tipuri de ajutoare proporţional cu durata prelungită, a oferit clarificări cu privire la utilizarea dispoziţiilor excepţionale privind flexibilitatea din Orientările Comisiei privind salvarea şi restructurarea şi a prelungit cu încă 3 luni lista ajustată a ţărilor cu riscuri neasigurabile pe piaţa privată, în contextul asigurării creditelor la export pe termen scurt (STEC) (de la 31 decembrie 2021 până la 31 martie 2022).

Cadrul temporar privind ajutoarele de stat a fost adoptat la 19 martie 2020 şi modificat pentru prima dată la 3 aprilie 2020, sporindu-se posibilităţile de a oferi sprijin public pentru cercetarea, testarea şi fabricarea de produse relevante pentru combaterea pandemiei, pentru a proteja locurile de muncă şi pentru a sprijini în continuare economia.

La 8 mai 2020, Comisia a extins a doua oară domeniul de aplicare al Cadrului temporar pentru a include măsuri de recapitalizare şi de datorie subordonată. La 29 iunie 2020, Comisia a adoptat o a treia modificare prin care se extinde domeniul de aplicare al Cadrului temporar pentru a sprijini în continuare microîntreprinderile, întreprinderile mici şi întreprinderile nou-înfiinţate şi pentru a încuraja investiţiile private. La 13 octombrie 2020, Comisia a prelungit Cadrul temporar până la 30 iunie 2021 (cu excepţia măsurilor de recapitalizare, care puteau fi acordate până la 30 septembrie 2021) şi a dat posibilitatea statelor membre să acopere o parte din costurile fixe ale întreprinderilor afectate de criză care nu erau acoperite de venituri. La 28 ianuarie 2021, Comisia a adoptat o a cincea modificare prin care se extinde domeniul de aplicare al Cadrului temporar prin majorarea plafoanelor stabilite în acesta şi prin oferirea posibilităţii ca, până la sfârşitul anului 2022, anumite instrumente rambursabile să poată fi convertite în granturi directe.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb