Comisia Europeană a relaxat luni regulile care permit statelor membre UE să acorde mai multe ajutoare pentru a ajuta regiunile mai puţin dezvoltate din blocul comunitar să îşi atingă obiectivele ecologice şi digitale destinate stimulării creşterii economice, informează Reuters, citat de Agerpres.
Executivul comunitar a precizat că guvernele vor putea să acorde stimulente de investiţii în aceste zone, pe lângă un plafon mai mare cu privire la ajutoarele de stat. Astfel de zone sunt regiunile periferice, zonele de graniţă, zonele în tranziţie şi zonele care se confruntă cu o pierdere de populaţie.
Conform noilor linii directoare privind ajutoarele regionale, gradul de acoperire va creşte până la 48% din populaţia UE, faţă de 47% anterior. Noile linii directoare revizuite vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2022, pentru a oferi suficient timp statelor membre să îşi pună la punct hărţile de ajutoare regionale.
"Noile linii directoare privind ajutoarele regionale vor permite statelor membre să sprijine cele mai defavorizate regiuni europene să ajungă din urmă şi să reducă decalajele în termeni de bunăstare economică, venit şi şomaj", a declarat comisarul european pentru competiţie, Margrethe Vestager.
Ajutoarele regionale sunt un instrument important utilizat de statele membre pentru a creşte dezvoltarea regională.