UE solicită consultări cu Rusia în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului

S.B.
Internaţional / 21 ianuarie 2022

UE solicită consultări cu Rusia în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului

Uniunea Europeană a anunţat vineri că solicită consultări cu Rusia în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) cu privire la restricţiile la export impuse de Rusia asupra produselor din lemn, informează news.ro.

"Astăzi, 21 ianuarie, UE solicită consultări cu Rusia în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) cu privire la restricţiile la export impuse de Rusia asupra produselor din lemn. Restricţiile la export constau în creşterea semnificativă a taxelor la export pentru anumite produse din lemn şi într-o reducere drastică a numărului de puncte de trecere a frontierei prin care pot avea loc exporturile de produse din lemn", arată CE.

Restricţiile impuse de Rusia sunt extrem de dăunătoare pentru industria de prelucrare a lemnului din UE, care se bazează pe exporturile din Rusia, şi creează o incertitudine semnificativă pe piaţa mondială a lemnului. Începând cu octombrie 2020, când autorităţile de la Moscova au anunţat aceste măsuri, UE a purtat mai multe discuţii cu Rusia, fără succes. Măsurile au intrat în vigoare în ianuarie 2022.

Mai precis, UE contestă creşterea taxelor la export pentru anumite produse din lemn.

"În cadrul OMC, Rusia s-a angajat să aplice taxe la export de maximum 13 % sau 15 % pentru anumite cantităţi de exporturi. Prin retragerea acestor contingente tarifare, Rusia aplică în prezent taxe la export la un nivel mult mai ridicat, de 80 %, şi, prin urmare, nu îşi respectă angajamentele asumate în temeiul legislaţiei OMC", precizează CE.

UE contestă şi reducerea numărului de puncte de trecere a frontierei pentru exporturile din Rusia de produse din lemn către UE.

"Rusia a redus numărul de puncte de trecere a frontierei care gestionează exporturile de lemn către UE de la peste 30 la un singur punct (Luttya, în Finlanda). Prin interzicerea utilizării punctelor de trecere a frontierei existente care sunt capabile din punct de vedere tehnic să gestioneze astfel de exporturi, Rusia încalcă un principiu al OMC care interzice astfel de restricţii", arată CE.

Consultările în materie de soluţionare a litigiilor pe care UE le-a solicitat reprezintă prima etapă a procedurilor de soluţionare a litigiilor în cadrul OMC.

Dacă ele nu conduc la o soluţie satisfăcătoare, UE poate solicita ca OMC să instituie un comitet care să ia o decizie cu privire la acest litigiu.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. in 2-3-4 februarie 2022 incep operatiunile rusesti pe teren.

    aproape jumatate de Ucraina e vizata (inclusiv Odessa si gurile Dunarii - ATENTIE! acolo rezistenta trebuie sa fie puternica! )  

    dupa 22/23 aprilie 2022 inceteaza interesul tuturor partilor pentru razboi - la acel moment va fi fost iscat un mare val de criza economica care va fi blocat orice operatiune militara. 

    atentia politicienilor si a publicului se va indrepta catre economie si societate, nu catre arme si razboi.  

    este alegerea mea - prefer o criza economica puternica decat o criza militara.  

    am ales, am decis, va fi exact astfel cum am zis aici.  

    p.s. Romania sa faca bine si sa nu raspunda la provocari din partea Rusiei dar nici sa nu se lase antrenata in operatiuni de partea Ucrainei. Neutralitatea perfecta (la nivelul situatiei) e sfanta, la fel coordonarea decizionala SI A COMUNICARII INSTITUTIONALE in totala sinonimie cu NATO e necesara! Fara declaratii tampite facute pe cont propriu, nu e loc de asa ceva!  

    p.p.s. In Romania USR sa inceteze cu tentativele de a demite prim-ministrul! USR sa inceteze imediat sa mai faca jocul Rusiei ! Nu avem nevoie de instabilitate. Nu acum.  

    Dupa 22-23 apr 2022 se va calma situatia, Romania sa nu se lase atrasa in curse si provocari, neutralitatea e sfanta.  

    1. ... ca recomandare de la mine pentru Rep Moldova si Ucraina ... incetati imediat cu planurile de izolare logistica si economica si de alte naturi a Transnistriei !

      Nu e absolut deloc momentul pentru asemenea aventuri care vor impinge, vor forta Rusia sa avanseze puternic pe culoarul sudic al Ucrainei!  

      Planul izolarii si ostracizarii Transnistriei E INAPLICABIL acum ! Va genera razboi efectiv si pentru Rep Moldova + vestul Ucrainei. Planul izolarii si ostracizarii Transnistriei este de abandonat in interesul pacii regionale.  

      Comentarii fara legatura cu articolul.

      :( m-am intristat

      au legatura cu articolul ... intrucat orice decizie (militara) a Rusiei poate antrena (avant la lettre) o anume pozitionare a UE fata de Rusia la OMC (organizatia mondiala a comertului) ...  

      totusi... nu am vorbit despre ce nuanta de vopsea de par sa aleaga Putin inainte de a aparea intr-un interviu la tv, ... nu? Nu e efectiv pe subiect, dar e conex subiectului.  

      Multumesc.  

      p.s. eu intotdeauna cand comentez dupa ce citesc articolul il integrez intr-un tablou mai larg de informatii care au/pot avea legatura cu cele scrise. Si imi mentin pozitia mea initiala (expusa... haaat! ani in spate) : anticipatiile nu sunt fake news! Sunt ceea ce sunt: anticipatii!

      Mersi.  

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5521
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2944
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9517
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.9182

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
hipo.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb