UE va cere OPEC creşterea producţiei de petrol

V.B.
Ziarul BURSA #Internaţional / 10 iunie 2005

Comisia Europeană va cere OPEC să-şi majoreze producţia de petrol, la întîlnirea dintre comisarul european pentru Energie, Andris Piebalgs, şi preşedintele Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), şeicul Ahmad al-Fahd al-Sabah, ce va avea loc la mijlocul acestei luni la Viena.

La începutul săptămînii, şeicul Ahmad al-Fahd al-Sabah a anunţat că va cere majorarea producţiei de petrol cu 500.000 de barili pe zi, în cazul în care preţul petrolului va creşte. La momentul actual, OPEC produce 27,5 milioane de barili pe zi. Şeicul şi-a exprimat, miercuri, la Bahrain, încrederea că producţia va creşte după întîlnirea de săptămîna viitoare. La Bruxelles, secretarul general al grupului, Adnan Shihab-Eldin, a declarat că va lua în considerare creşterea producţiei de petrol cu 500.000 de barili pe zi.

Marea parte a analiştilor resping o asemenea mişcare, atîta timp cît OPEC produce deja peste cotele propuse, conform lui Shihab-Eldin, producţia fiind de 30,1 milioane de barili. OPEC furnizează aproximativ 40% din producţia globală de petrol.

Reprezentantul Iranului în cadrul board-ului OPEC, Hossein Kazempour Ardebili, a declarat la începutul săptămînii că ţara sa doreşte reducerea producţiei pînă la nivelul oficial, ceea ce înseamnă efectiv o reducere a ofertei de petrol pe piaţă. Hossein Kazempour Ardebili a spus că preţurile ar putea coborî undeva între 40 şi 50 de dolari pe baril în cursul acestei ierni, deşi săptămîna trecută ministrul indonezian al petrolului declara că există puţine şanse să vedem că preţul petrolului coboară sub pragul de 50 de dolari în viitorul apropiat.

Preţul petrolului light cu scadenţa în iulie la bursa din New York a crescut cu 32 de cenţi, ieri, ajungînd la 52,86 dolari pe baril. Preţul ţiţeiului brent a scăzut cu doi cenţi, preţul înregistrat la Londra ieri fiind de 52,09 dolari pe baril.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb