UE vrea să investească 300 de miliarde de euro pentru renunţarea la combustibilii din Rusia

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 19 mai 2022

UE vrea să investească 300 de miliarde de euro pentru renunţarea la combustibilii din Rusia

Două miliarde de euro pentru ţările puternic dependente de petrolul rusesc

Uniunea Europeană intenţionează să mobilizeze investiţii de până la 300 de miliarde de euro până în 2030, pentru stoparea dependenţei de petrolul şi gazul rusesc, a anunţat ieri preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, transmite Reuters.

Investiţiile vor include zece miliarde de euro pentru infrastructura de gaze, două miliarde de euro pentru petrol, res­tul fiind pentru energia verde. De asemenea, Bruxelles-ul propune ţinte mai ridicate în UE pentru energia regenerabilă şi economisirea de energie până în 2030, conform Ursulei von der Leyen.

"RePowerEU ne va ajuta să economisim mai multă energie, pentru a accelera renunţarea la combustibilii fosili şi, cel mai important, să demarăm investiţiile pe scară largă. Aşa că aş spune că aceasta va fi o accelerare a implementării Pactului verde European", a declarat Ursula von der Leyen, potrivit Agerpres.

Comisia Europeană este dispusă să investească până la două miliarde de euro în infrastructurile petroliere din ţările care vor avea probleme dacă vor renunţa la ţiţeiul rusesc, precum Ungaria, Slovacia şi Republica Cehă, relatează agenţia EFE.

"Dacă în majoritatea cazurilor, piaţa mondială permite o înlocuire rapidă şi eficientă, unele state membre sunt mai dependente de petrolul rusesc prin oleoducte" şi "sunt necesare investiţii specifice pentru a garanta securitatea petrolieră", semnalează planul "Repower EU".

Executivul comunitar prevede alocări bugetare atât pentru transportul de petrol cât şi "investiţii specifice în reconfigurarea şi îmbunătăţirea rafinării de produse derivate din petrol", întrucât petrolul rusesc este mai greu ca alte tipuri de petrol, precum cel saudit, şi sunt ţări, cum e cazul Ungariei, cu rafinării pregătite pentru acest tip de ţiţei, care au nevoie de "modificări tehnologice".

"Se estimează ca investiţiile totale pentru a garanta securitatea aprovizionării cu petrol să se ridice la 1,5-2 miliarde de euro", arată Comisia.

Amintim că Bruxelles-ul a propus un al şaselea pachet de sancţiuni contra Moscovei, care prevede interzicerea graduală a achiziţiilor de petrol rusesc în UE, achiziţii care în 2021 s-au ridicat la 74 miliarde de euro. Pachetul de sancţiuni s-a confruntat cu opoziţia Ungariei şi puternice reticenţe şi din partea altor ţări, precum Slovacia şi Republica Cehă, dar şi a unor state cu afaceri în transportul maritim, printre care Grecia, Cipru şi Malta.

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a semnalat ieri că, pentru a se putea desprinde de petrolul rusesc, ţara sa are nevoie de patru ani şi investiţii de 750 de milioane de euro.

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna iulie a crescut cu 0,1% la ICE Futures Europe, în a doua parte a zilei de ieri, atingând 112,09 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în iunie a urcat cu 0,2%, la 112,60 dolari barilul la ora locală 09.40.

--------------

Cotaţia futures a gazelor cu livrare în luna următoare era de 92,75 euro pentru un Megawatt-oră ieri, în deschiderea sesiunii de la Bursa din Amsterdam. Cotaţia a crescut până la 97,85 euro pe parcursul sesiunii, însă la ora 16.49 atingea 94,74 euro.

--------------

Cotaţia futures a aurului cu livrare în iunie a coborât cu 0,3%, la 1.813,60 dolari uncia la Comex New York, ieri la ora locală 09.42, cea spot - cu 0,1%, la 1.812,85 dolari/uncie.

--------------

Preţul grâului cu livrare în luna iulie a coborât cu 2,7% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), la ora locală 09.40, ajungând la 12,42 dolari/buşel. Cotaţia porumbului cu livrare în iulie era în declin cu 1%, la 7,93 dolari/buşel.

Compania naţională de căi ferate din Ucraina (Ukrzaliznytsia) a introdus restricţii cu privire la transporturile de porumb spre portul Reni de la Dunăre, a anunţat firma de consultanţă în agricultură APK-Inform, transmite Reuters.

Ukrzaliznytsia nu a oferit niciun motiv pentru această decizie, dar anterior a precizat că a fost nevoită să introducă restricţii similare din cauza numărului mare de vagoane de marfă care s-au aglomerat la punctele de trecere a frontierei, conform Agerpres.

Potrivit APK-Inform, restricţiile sunt în vigoare de astăzi, până la noi ordine.

--------------

Bruxelles-ul propune "o nouă asistenţă macrofinanciară excepţională" pentru Ucraina, în valoare de până la 9 miliarde de euro, a anunţat ieri preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, fără să ofere detalii despre forma pe care o va avea această asistenţă. UE a alocat deja un ajutor macrofinanciar de urgenţă de 1,2 miliarde de euro pentru Ucraina, după declanşarea războiului de către Rusia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb