UE vrea să mute supravegherea Libor de la Londra la Paris

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 7 iunie 2013

UE vrea să mute supravegherea Libor de la Londra la Paris

Uniunea Europeană (UE) analizează posibilitatea transferării supravegherii dobânzii interbancare de referinţă Libor de la Londra la Paris, mai precis la Autoritatea Europeană pentru Pieţe şi Valori Mobiliare (ESMA).

Comisia Europeană propune mutarea activităţii de reglementare a Libor şi a altor indici de referinţă din Marea Britanie la ESMA, în condiţiile în care ratele pot afecta băncile, administratorii şi consumatorii din mai multe state membre, potrivit unui proiect obţinut de Bloomberg News.

ESMA are deja activităţi de examinare a unor indicatori de referinţă, iar ieri a lansat un apel la bănci în vederea asigurării că politicile lor de remunerare nu creează conflicte de interese.

"Supravegherea anumitor dobânzi interbancare de referinţă de către o autoritate naţională de reglementare nu va fi eficientă în ceea ce priveşte abordarea riscurilor pe care le prezintă aceşti indicatori de referinţă", potrivit documentului, care subliniază: "Autorizarea şi supravegherea este realizată cel mai eficient de către ESMA".

Propunerea mai urmăreşte ca autorităţile de reglementare să aibă puterea să oblige băncile să se alăture comisilor care prezintă date pentru stabilirea unor valori de referinţă "critice".

Proiectul Comisiei va stabili "norme de bună guvernanţă, care să asigure o transparenţă sporită, să limiteze conflictele de interese şi să asigure reprezentativitatea indicatorilor de referinţă", a declarat Chantal Hughes, purtător de cuvânt al comisarului european pentru servicii financiare, Michel Barnier. Conform spuselor sale, "propunerea va stabili, de asemenea, un cadru pentru supravegherea indicatorilor de referinţă".

Amintim că autorităţile de reglementare la nivel mondial au în lucru alternative pentru dobânda Libor, după ce oficialii SUA şi ai Marii Britanii au descoperit că băncile manipulau dobânda de referinţă. În acest scandal, "Royal Bank of Scotland Group" Plc, UBS AG şi "Barclays" Plc au fost amendate cu un total de aproximativ 2,5 miliarde de dolari. Alte bănci sunt încă sub investigaţie în acest caz de manipulare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb