Uimitorul Fond Proprietatea şi de neînţeleasa lui bancă "depozitar la Bursă"

Florian Goldstein
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 12 aprilie 2006

O surpriză în fiecare zi furnizează Fondul Proprietatea care, ieri, a livrat presei un comunicat din care eu, unul, n-am înţeles nimic. Îl reproducem alăturat, păstrîndu-i forma intactă, ca să-i delectăm şi pe cititorii noştri.

Singurul lucru de înţeles este că, dintr-un anume motiv, Fondul Proprietatea a rupt un contract cu CEC şi l-a încheiat cu BCR, organizînd o licitaţie pentru selecţia asta.

Dar, motivul este de neînţeles. În text apare noţiunea de bancă care să fie "depozitar la Bursă". Noţiunea nu există. Adică, şirul de trei cuvinte "depozitar la Bursă" nu are nici un fel de corespondent în realitate.

La Bursă există bănci custode. La Bursă nu există bănci depozitar.

Bursa are depozitar propriu - acum îşi face altul, fie pe structura Regisco, fie pe cea veche a SNCDD.

Băncile custode agreate la Bursă depozitează bani şi titluri de valoare pentru clienţii lor, prestînd toate serviciile de administrare a portofoliilor acestora, la fel cu o casă de brokeraj, mai puţin tranzacţionarea efectivă.

În cazul că un client şi-a încredinţat portofoliul unei bănci custode, ordinele sale de vînzare-cumpărare date unei case de brokeraj trebuie însoţite de o instructare paralelă a băncii custode ca să-i "dezgheţe" portofoliul pe relaţia cu brokerul ales de client şi la valorile şi titlurile stabilite de acesta.

Evident, serviciile de custodie pentru clienţi nu pot fi numite servicii de "depozitare la Bursă". De aceea, din comunicatul Fondului Proprietatea nu am înţeles nimic.

Am telefonat serviciului de relaţii cu publicul al Fondului Proprietatea ca să dezlegăm misterul pentru cititorii noştri. Domnişoara de la celălalt capăt al firului ne-a cerut, întîi, să-i adresăm întrebarea în scris "ca să nu apară distorsiuni ale informaţiei". Ulterior, a avut prezenţa de spirit să accepte să ne lămurească şi oral, dar după o consultare cu preşedintele Fondului Proprietatea Nicolae Ivan.

După cinci minute, am aflat: Nicolae Ivan înţelege prin "bancă depozitar la Bursă" o bancă custode.

Mulţumim!

Bucureşti, 11 aprilie 2006

Banca Comercială Română va derula operaţiunile financiare ale Fondului Proprietatea

Banca Comercială Română a fost desemnată pentru a derula operaţiunile financiare ale Fondului Proprietatea (FP).

La recomandarea CNVM, care doreşte ca banca FP să fie şi depozitar la Bursă în perspectiva listării acţiunilor, Fondul Proprietatea a renunţat la contractul semnat cu CEC.

În condiţiile în care CEC nu are calitatea de depozitar, Fondul Proprietatea a organizat o nouă selecţie la care au participat Banca Comercială Română, HVB Bank România, Bancpost, BRD Groupe Société Générale, Banca Românească.

P.S. Oricum, ştirea că Fondul Proprietatea şi-a schimbat banca pe motivul serviciilor de custodie la Bursă este, încă, uimitoare: serviciile de custodie nu sînt esenţiale, obligatorii ori cu adevărat necesare Fondului Proprietatea.

Să renunţe la contractul cu CEC şi să organizeze o licitaţie ca să selecteze o altă bancă pentru asta, rămîne o decizie a Fondului Proprietatea cam greu de înţeles, chiar dacă i-o fi recomandat-o CNVM.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb