UITE CUMPĂRĂTORUL, NU E CUMPĂRĂTORUL Porcuşorul de Guineea cipriot face pui în România

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 26 aprilie 2013

Porcuşorul de Guineea cipriot face pui în România

Situaţia actuală din Cipru a născut recent o polemică "amară" între preşedintele cipriot Nicos Anastasiades şi guvernatorul Băncii Centrale din Franţa, Christian Noyer. Anastasiades a comparat ţara sa cu un "porcuşor de Guineea" pe care se efectuează experimente, susţinând că "principalul scop al unui precedent este de a servi stabilirii de norme pentru ca acestea să fie aplicate în mod repetat la nivel universal", în timp ce Noyer a subliniat că, în Cipru, s-a aplicat un "tratament excepţional", însă nu poate fi numit "precedent sau model pentru managementul de criză în cazuri viitoare".

După aproape patru săptămâni de suspans cu privire la activitatea sucursalei Bank of Cyprus din România, Banca Centrală a Ciprului a găsit soluţia salvatoare - a transferat o parte a portofoliului BoC către altă bancă cipriotă - Marfin Bank.

UPDATE 16:50:

Marfin Bank România şi Bank of Cyprus (BOC) au semnat acordul prin care Marfin Bank România va achiziţiona o parte din activele şi pasivele BOC a sucursalei din ţara noastră, informează un comunicat de presă.

În cadrul Acordului, Marfin Bank a preluat active în valoare brută de 82 milioane de euro, depozite în valoare de 77 milioane de euro, precum şi angajaţii aferenţi tranzacţiei.

Transferul a fost monitorizat şi agreat de către Banca Naţională a României.

Totodată, Marfin Bank România îşi va consolida baza de capital cu 20 de milioane euro, a mai precizat acesta.

---

UPDATE 10:40: Nicolae Cinteză: Marfin Bank poate onora orice solicitare a deponenţilor Bank of Cyprus

Directorul direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, susţine că Marfin Bank România va putea onora orice solicitări de rambursare, după preluarea depozitelor de la sucursala Bank of Cyprus, relatează sursele de presă.

Acesta a mai precizat că nivelul înalt al solvabilităţii băncii va permite BNR să-i asigure lichiditatea necesară,

Cinteză a adus în vedere că deponenţii Bank of Cyprus vor avea acces la conturi începând de luni, deoarece angajaţii Marfin Bank trebuie să verifice specimenele de semnături ale clienţilor.

Oficialul BNR a annţat că pentru deponenţii care doresc să-şi menţină depunerile până la scadenţă se vor păstra termenii de dobândă negociaţi la constituire, iar depozitele vor fi remunerate şi pentru perioada în care Bank of Cyprus a fost închisă.

---

UPDATE 10:29: Consiliul Concurenţei: Marfin Bank România poate prelua Bank of Cyprus România

Consiliul Concurenţei a emis o decizie de derogare de la prevederile Legii Concurenţei prin care Marfin Bank România poate prelua controlul asupra Bank of Cyprus Public Company Limited Nicosia Sucursala România (BoC) înainte de obţinerea autorizării din partea autorităţii de concurenţă, informează un comunicat de presă.

"Am luat această decizie având în vedere situaţia actuală a sucursalei din România a Bank of Cyprus, a cărei activitatea a fost suspendată în contextul reorganizării băncii mamă. Prelungirea perioadei de suspendare ar avea efecte nefavorabile asupra clienţilor", a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurentei.

Conform Legii Concurenţei, o concentrare economică nu poate fi pusă în aplicare înainte de notificare şi înainte de a fi declarată compatibilă cu un mediu concurenţial normal, printr-o decizie adoptată de Consiliul Concurenţei.

În cazuri excepţionale, Consiliul Concurenţei poate emite, la cerere, o decizie de derogare de la această interdicţie dacă solicitarea este motivată.

Marfin Bank România a solicitat obţinerea unei derogări de la aceste prevederi ale legii pentru a prelua controlul asupra unor elemente de activ şi de pasiv ale BoC, urmând ca după semnarea actului care stă la baza acestei operaţiunii, să notifice concentrarea economică, în cel mai scurt timp posibil, conform precizărilor din comunicat.

---

După aproape o lună de zile, în sfârşit, o soluţie pentru depozitele Bank of Cyprus

Pasivele şi o parte a activelor BoC, transferate către Marfin Bank România

Banca Centrală a Ciprului (Central Bank of Cyprus - CBC) a aprobat, ieri, transferul depozitelor, al lichidităţii şi al unei părţi a creditelor de la sucursala din ţara noastră a Bank of Cyprus (BoC) către Marfin Bank, filiala locală a Cyprus Popular Bank (Laiki Bank), care urmează să fie absorbită parţial de BoC, operaţiune pe care ziarul BURSA a dat-o ca probabilă în urmă cu două zile. Presa relata, săptămâna trecută, că ofertele înaintate de Banca Transilvania şi Raiffeisen Bank pentru preluarea Bank of Cyprus ar fi fost respinse de CBC, considerându-le prea mici în comparaţie cu evaluarea comitetului de restructurare a sistemului bancar din Cipru.

În aceste condiţii, Banca Naţională cipriotă a căutat alternative de transfer al depozitelor de la unitatea din ţara noastră. Consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a Româ-niei (BNR), Adrian Vasilescu, afirma, marţi, că o soluţie în acest sens a fost găsită, urmând ca, începând cu data de 25 aprilie, depozitele de la BoC România să intre sub legislaţia locală. Surse din piaţa bancară ne-au declarat atunci că este posbil ca Marfin Bank România să preia depozitele şi o parte a creditelor de la sucursala locală a Bank of Cyprus.

Marfin Bank România este filiala locală a a băncii cipriote Cyprus Popular Bak, care urmează să fie divizată în o parte "bună" şi o parte "rea". Partea "bună" urmează să fie absorbită de Bank of Cyprus, în timp ce, pentru partea "rea", acordul încheiat între guvernul cipriot şi instituţiile financiare internaţionale prevede dizolvarea în timp. Directorul direcţiei de supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, ne declara, în urmă cu o lună, că, în cazul în care Marfin Bank Româ-nia va fi inclusă în rândul activelor "bune" ale Cyprus Popular Bank, noul acţionar majoritar al acesteia urmează să devină Bank of Cyprus. Într-o astfel de situaţie, un scenariu probabil ar presupune transformarea Bank of Cyprus sucursala România într-o entitate subordonată Marfin Bank România, pentru că aceasta din urmă are personalitate juridică română, ne explica, atunci, domnia sa, precizând că legislaţia permite BoC să deţină, în ţara noastră, atât o filială, cât şi o sucursală.

Tranzacţia aprobată de Banca Centrală a Ciprului presupune şi transferul creditelor pe care BoC România le-a acordat întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM).

Peste jumătate din depozitele deschise la sucursala locală a băncii cipriote, de aproximativ 90 de milioane de euro, au fost acoperite cu lichiditate, iar restul cu credite.

Acordul prevede şi recapitalizarea Marfin România cu 20 de milioane euro, de către autorităţile de la Nicosia.

Activele înregistrate în sucursala din ţara noastră însumează circa 450 de milioane euro, dintre peste 350 milioane euro reprezintă credite. Creditele din ţara noastră care nu vor fi transferate la Marfin, între care se află şi finanţarea acordată "ONT Carpaţi", care controlează hotelul Marriott din Bucureşti, urmează să fie administrate de către banca mamă din Cipru.

O acţiune similară a avut loc, la începutul acestei luni, în Marea Britanie, unde Cyprus Popular Bank (CPB) deţinea o sucursală, iar Bank of Cyprus controlează o filială. În acest caz, toate depozitele deschise la CPB Marea Britanie au fost tranferate către subsidiara locală a BoC, în timp ce creditele au intrat în portofoliul Bank of Cyprus Cipru. Sucusala britanică a Cyprus Popular Bank a fost închisă.

În cazul în care negocierile pentru transferul depozitelor BoC România la Marfin ar fi eşuat, acestea ar fi intrat sub legea de restructurare a sistemului bancar din Cipru, ceea ce ar fi dus la utilizarea a până la 60% din sumele care depăşesc plafonul de garantare de 100.000 euro, pentru recapitalizarea instituţiei de credit cipriote. Plafonul de garantare se aplică pentru depozitele populaţiei, ale microîntreprinderilor şi ale IMM-urilor.

Marfin Bank, una dintre cele două bănci cu capital majoritar cipriot din ţara noastră

Marfin Bank este prezentă în ţara noastră din anul 2000, când a intrat sub numele de Egnatia Bank Româ-nia. În mai 2008, instituţia de credit şi-a schimbat denumirea în Marfin Bank România, ca urmare a achiziţionării băncii mamă din Grecia de către Marfin Investment Group. Acesta un administrator de investiţii grec care are, drept cel mai important investitor, cu o deţinere de aproape 25% din capitalul social, Dubai Group, deţinut de şeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum, conducătorul emiratului Dubai. Marfin Investment Group a cumpărat, în 2006, pachetul de control al Cyprus Popular Bank, care îşi schimbase numele în Laiki Bank, redenumind-o Marfin Popular Bank. Operaţiunile din Grecia au fost consolidate într-o singură entitate, Marfin Egnatia Bank, transformată în subsidiară a Marfin Popular Bank. În urmă 2011 ani, Marfin Popular Bank a revenit la numele Cyprus Popular Bank. În iunie 2012, guvernul cipriot a recapitalizat instituţia de credit, ajungând, astfel, să deţină 84% din acţiuni.

Marfin Bank România a încheiat anul trecut cu un bilanţ de 2,6 miliarde lei, în scădere cu 7,6% faţă de 2011, din care 1,6 miliarde lei reprezentau credite. Depozitele se cifrau, la sfârşitul lui 2012, la aproape un miliard de lei. Banca are o reţea de 33 de unităţi şi un număr de 340 de angajaţi. Rata solvabilităţii Marfin Bank se plasa la peste 12% la finele anului trecut. Activele instituţiei de credit reprezintă aproximativ 0,6% din totalul activelor bancare din ţara noastră.

Marfin Bank România are statut de filială, ceea ce înseamnă că se află sub supravegherea BNR. Sucursalele băncilor străine, categorie în care este inclusă şi Bank of Cyprus Româ-nia, nu raportează solvabilitatea, fondurile proprii şi clasificarea creditelor.

Depozitele populaţiei, microîntreprinderilor şi IMM-urilor, în valoare totală de cel mult 100.000 euro, des-chise la instituţiile de credit cu personalitate juridică locală sunt garantate de către Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar (FGDB) din ţara noastră, în timp ce depozitele similare de la sucursalele băncilor străine sunt garantate de schemele aferente din ţările de origine ale băncilor mamă.

În ţara noastră există 40 de bănci româneşti şi 9 sucursale ale băncilor străine. Acestea din urmă sunt controlate de instituţii de credit din Olanda (ING), Italia (Banca Italo-Romena), Cipru (Bank of Cyprus), Belgia (Fortis Bank), Spania (Caixabank), Franţa (Blom Bank France - subsidiară a băncii libaneze Blom Bank), Portugalia (Finicredito-Instituicao Financeira de Credito), Irlanda (Citibank Europe - subsidiară a băncii americane Citibank) şi Bulgaria (TBI Bank EAD - divizia bulgară a instituţiei financiare olandeze TBIF Financial Services BV, deţinută de grupul israelian Kardan).

Cipru a încheiat, la sfârşitul lunii trecute, un acord de asistenţă cu instituţiile financiare internaţionale, în urma căruia Bank of Cyprus, cea mai mare instituţie de credit locală, urmează să fie restructurată, iar Cyprus Popular Bank (Laiki Bank), a doua bancă din punct de vedere al dimensiunii, divizată, urmând ca partea "bună" să fie absorbită de Bank of Cyprus, în timp ce partea "rea" va fi închisă.

Pachetul de salvare a ţării este de 23 miliarde euro, contribuţia Uniunii Europene şi a Fondului Monetar Internaţional fiind de 10 miliarde euro, restul urmând să fie acoperit de guvernul de la Nicosia, din sumele pe care speră să le obţină în urma taxării depozitelor de peste 100.000 euro deschise la cele două instituţii de credit.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. cu ajutorul franknasolului isarici,

    voi ciprioti furati la greu ca are cine plati 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb