Ultima santinelă

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 20 decembrie 2013

Cornel Codiţă

Această stare de lucruri este intolerabilă, ea nu mai poate dura! Cu siguranţă, nici SPP-ul, nici Jandarmeria, nici SRI-ul, nici una dintre mult prea multele instituţii născute din "grija" puterii de a ne vedea la adăpost de răuvoitorii patriei ce pîndesc cuibăriţi duşmănos în ţarina de obşte, nu au prevăzut în planurile lor curente vreo prioritate pentru Muzeul Ţăranului Român, ori Muzeul Satului. Duşmanul, însă, nu doarme, ba mai mult a scos capul la lumină şi a început asaltul asupra fragilelor instituţii. Nu direct, ci perfid, prin învăluire! Vezi, doamne, "noi" (adică ei!) iubim muzeele şi dorim să le dăm mai mult spaţiu! Beneficiar: Muzeul Antipa! De unde să iei spaţiul, însă? Aţi ghicit, din clădirea de alături, care se întîmplă să fie cea care adăposteşte MŢR! Iar cu MŢR-ul ce facem? "Îl mutăm în locul şifonierului din dormitor!", a zis cineva cu experienţă, ce apucase vremea instructivelor dizertaţii estetice tv; în cazul de faţă cea a Profesorului dr. doc. arh. O. Tannenbaum: "Locul pomului de iarnă în locuinţa contemporană". (vezi youtube, Toma Caragiu, "O brad frumos"!). "Şi cu şifonierul ce facem? Îl punem în sufragerie! Da, dar unde punem masa? În baie! Dar, în baie, e baia! Şi-atunci, unde punem baia? În vestibul, în locul frigiderului, pe care-l punem în şifonier!". Pentru că toate acestea trebuiau să poarte un nume, vorba poetului, li s-a spus simplu: comasare! Nu-i de mirare, deci, că ei, adică binevoitorii Patriei, după ce au anunţat geniala soluţie (care, fie vorba între noi, mai fusese o dată aplicată, prin 1978!!!), n-au înţeles în ruptul capului de ce s-a supărat "o parte a presei" atît de tare şi de ce au sărit cu gura mare cîţiva funcţionari lipsiţi de "disciplina muncii", între care chiar proaspăt numitul ministru al culturii, respectiv directorul MŢR. Mutarea aceasta inteligentă ar fi făcut fericită o groază de lume... bună! Ca să risipim măcar o parte din ceaţa care mai planează asupra capetelor luminate care conduc treburile acestei ţărişoare, a tuturor minunilor şi posibilităţilor, iată, aici, un motiv demn de atenţie.

Nu o să fac greşeala de a mă întreba dacă, pînă să ajungă la spinoasa problemă a muzeelor, prea harnicii guvernanţi ai României or fi găsit, deja, soluţii pentru toate celelalte probleme cu care se confruntă biata noastră ţărişoară, de la "industria română" care (ştia el Caţavencu ce ştia!) "e sublimă, putem zice, dar lipseşte cu desăvîrşire", la agricultura de subzistenţă şi de la învăţămîntul fără şcoli, clase încălzite şi profesori, pînă la spitalele devenite subsidiare ale morgilor şi avanposturi ale cimitirelor! Mă rog, se prea poate ca sistemul de parcurgere a listei, aflat în dotarea executivului, să fi fost setat, din construcţie, pe "random" şi nimeni n-a ştiut cum să umble la meniul de control, ca să schimbe opţiunea; atunci, totul se explică!

Presupun că, atunci cînd au formulat soluţia comasării, "comasatorii" de profesie ai culturii româneşti, au presupus că între Muzeul Ţăranului Român şi Muzeul Satului trebuie să existe un termen comun! Fie "muzeu", fie "ţăran", dacă nu cumva chiar amîndouă! Cu atîtea similitudini, desigur, comasarea devenea o banală problemă administrativă, adică trebuiau emise doar nişte hîrtii cu înaltele aprobări guvernamentale subscrise şi stampilate! Perversitatea naturii, inclusiv a celei umane, este însă nesfîrşită! Ipoteza cu pricina este de trei ori falsă!

Chiar dacă are rădăcini instituţionale care merg pînă la 1906 şi a preluat ceva din vocaţia fostului şi îndelung transformatului "Muzeu de etnografie, artă naţională, artă decorativă şi industrială", "Muzeul Ţăranului Român", născut în 1990, este un concept original, izvorît din sufletul, mintea, cultura şi capacitatea creatoare a lui Horia Bernea! Un concept cultural, a cărui forţă şi relevanţă au fost recunoscute pe plan european, menit să restituie societăţii româneşti, puternic şi grav mutilată de experienţele totalitare, sacralitatea acestui mitologic întemeietor şi păstrător al "eternităţii nostre", care este Ţăranul Român.

"Muzeul Satului", fondat în 1936, tot o creaţie conceptuală, de data aceasta a marelui întemeietor de şcoală sociologică românească, Dimitrie Gusti, nu este, însă, nici "cu ţărani" şi nici "despre ţărani"!!!! E ceva puţin mai complicat! Este un instrument de cercetare socială! Aşa cum telescopul este o unealtă a ştiinţei cosmologice, ori instalaţia care foloseşte rezonanţa magnetică şi sistemele computerizate de "citire" a interferenţelor ei cu organismul uman (aşa numitul tomograf rmn!) este o unealtă a ştiinţelor medicale. Doar ignoranţa şi gravele amputări ale cenzurii ideologice din perioada bolşevică a României au făcut ca instrumentul creat de Gusti să fie "confundat" ca un simplu spaţiu de expunere a unor artefacte ale culturii şi civilizaţiei rurale româneşti! Drept şi trist este că, nici după 1990, instituţia respectivă nu a avut condiţiile să se reinventeze în termenii vocaţiei şi ai funcţiilor sale originare, astfel încît, astăzi, pendulează între "muzeu etnografic" şi "spaţiu etnologic", dar asta este altă gîscă în altă traistă!

Fie şi numai din aceste două sumare "fişe biografice" se vede, de la o poştă, că cele două instituţii servesc în feluri şi cu unelte conceptuale complet diferite, cultura naţională! A le "comasa" este un soi de exerciţiu de tip "miciurinist", dus la extrem, ca în celebrul banc cu Radio Erevan, în care era vorba despre încrucişarea reuşită, de marele savant sovietic, cea dintre un miel şi un papagal!

Bine, bine, dar ce au toate acestea cu "instituţiile de putere" ale drăguţului nostru de Stat? Au, că, potrivit doctrinei, ele trebuie să ne apere de "duşmanul din interior". În cazul de faţă chiar Guvernul României!

Opinia Cititorului ( 12 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Este,desigur,odioasa aceasta incercare de a reuni sub o unica palarie-pardon,clop-satul romin cu taranul romin.Din contra,ar trebui infintat un nou muzeu consacrat vorbelor de claca la romini unde dvs. si alti eterni cirtitori ati putea fi reprezentati si studiati.

    1. Se intimpla ca "nea gheorghe" a reusit sa faca parte dintre "alesii" neamului! E deranjat! Nu se cirteste ci se circoteste asa precum cel care a ucis trei oameni dar a scapat basma curata deoarece are tatal o loaza general de securitate!

      Va multumesc, cu caldura si sinceritate pentru lectura ziarului Bursa si a editorialelor sale, dupa cum ma simt dator sa va multumesc pentru gestui de a impartasi reactiile dumneavoastra fata de ideile, pozitiile sau comentariile exprimate de aceasta publicatie.

      Va marturisesc ca propunerea dumneavoastra de a infiinta un muzeu al vorbelor de claca la romani mi se pare pur si simplu extraordinara, iar daca vorbele si cirtirile mele se vor regasi printre exponate, mi s-ar face o onoare, la... 

    O baba academician,de pe vremuri,avea pasiunea de a muta,de a darama,sau de a desfiinta,pur si simplu,institutii cu zeci de ani de existenta.O facea din dorinta de a demonstra prostilor cat de tare este dansa.

    A fost impuscata,intr-un moment de luciditate al acestui popor,dar vad ca prolifereaza,din nou,prostia agresiva,asa ca,cetateni,cred ca trebuie sa ne cumparam pusti. 

    "Ai nostri" cocotati in bradul de craciun guvernamental si-au pus probabil intrebarea: Who the f--- is taran? Asta dupa ce satele au fost depopulate, odata cu plecarea celor apti de munca in bejenie, la capsuni sau alte fructe mai exotice.

    Oricum, taranul autentic a murit la colectivizare.  

    Vorba ceea, "gata cu ţaranul, s-a emancipat, nu mai e, neica, ţaranul d-altădat" :)

    Sau poate "ai nostri" s-au gandit ca de anul asta se scoate la vanzare si ce mai aveam, pamantul. Cum ar veni, il... 

    Citeodata stau asa si ma complac intr-un exercitiu de imaginatie. Si-mi imaginez tara asta populata doar cu oameni de treaba la care demnitatea si onoarea sint lucruri comune. O tara in care ascultindu-l pe celalat te simtzi intr-un fel recunoscator ca si-a consumat timpul sa formuleze niste idei la care subscrii in totalitate si care sint spre folosul nostru al tuturor, ca sintem un popor care avem niste idealuri comune si-o datina de pastrat si care are datoria de-a educa o generatie noua...

    Guvernul este impotriva poporului si asta nu trebuie sa se afle cu orice pret!,,,cine spune adevarul supara iar reactia este cea pe care ati vazut-o si dv.

    Nu eu am tras aceasta concluzie sau autorul este o concluzie a societatii civile mondiale ajunsa la maturitate dar ma tem ca sunt de acord tot mai mult cu ea.

    Doamne ajuta! 

    1. Goanga cu “interesul” national e o minciuna comunista: ce-i aia, interes national? singurul interes al comunistilor e spaga – si nu e deloc national! E anti-national!

      Vrea Chevron, Gazprom, OMV, Gold Corporation (sau oricine) sa scoata gaze, petrol, aur (sau orice), de pe pamantul meu? Pai, sa vina sa vorbeasca cu mine! Nu sa dea spagi guvernanti,lor ca da degeaba. Ponta nu detine nimic. Guvernul nu detine nimic. 

      România nu e a Guvernului: e a românilor! 

      Acasă › Afaceri si companii › Tribunalul a decis: gazele nu sunt ale Statului, ci ale taranilor!

      Tribunalul a decis: gazele nu sunt ale Statului, ci ale taranilor!  

      By Mihai Giurgea on 28 decembrie 2013 • ( 33 )  

      Final de an fierbinte! Decizie istorica: redevente de miliarde de euro pleaca de la Guvern, la români! 

      Consiliul Local din comuna Suletea (Vaslui) a interzis, ca si la Pungesti, exploatarea gazelor de sist prin fractionare hidraulica. 

      Prefectura... 

      E o decizie istorica. 

      Pentru prima oara de la venirea comunistilor in 1945, Statul român pierde (legal, la tribunal) controlul asupra resurselor subsolului (fotocopie dupa decizia instantei, in ziarul vasluian Vremea Noua

      Prin aceasta decizie, Statul se cutremura din temelii: redevente de miliarde de euro vor merge din clipa asta, nu in bugetul Statului (ca sa fie ciordite de partide). Ci in buzunarul amaratilor de tarani din Vaslui, care devin brusc oameni bogati. Si bogati pe drept, nu prin furt!

      Iar Vasluiul e doar inceputul. 

      Nici un proprietar nu poate fi obligat de Stat sa primeasca pe pamantul lui sonde, camioane, explozivi si alte bazaconii. Pentru ca proprietatea e sfanta si garantata prin Constitutie:

      Statul n-are nici un drept sa negocieze nici o redeventa! Nici la aur, nici la gaze de sist, nici la petrol. La nimic! Nici cu Gabriel Resources, nici cu OMV, nici cu altcineva. 

      Pentru ca bogatiile subsolului, in mod normal, nu sunt ale Statului. Sunt ale oamenilor care detin pamanturile. Bogatiile alea... 

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb