ULTIMA ZI PENTRU ACHITAREA IMPOZITULUI PE CONSTRUCŢII SPECIALE Încep penalităţile pentru neplata "taxei pe stâlp"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 26 mai 2014

Încep penalităţile pentru neplata "taxei pe stâlp"

Vocea mediului de afaceri a rămas din nou neauzită de Guvern.

Astăzi este ultima zi în care companiile vizate trebuie să-şi achite prima parte a impozitului pe anul trecut aferent construcţiilor speciale - aşa-zisa "taxă pe stâlp" -, în ciuda solicitărilor repetate pe care investitorii le-au făcut guvernanţilor pentru anularea noii poveri fiscale.

Cu toate că mediul de afaceri a subliniat în mai multe ocazii faptul că noul impozit va avea un impact negativ important asupra întregii economii şi că planurile de investiţii vor fi date peste cap, autorităţile nu au avut niciun fel de reacţie, neintervenind pentru a modifica prevederile cu pricina.

Mai mult decât atât, în timp ce premierul Victor Ponta a promis câtorva companii de stat că va rezolva situaţia, acesta a declarat, recent, că autorităţile s-au întâlnit cu mediul de afaceri şi că "toată lumea a înţeles foarte clar ce are de raportat şi ce are de plătit".

În condiţiile în care Guvernul susţine reducerea CAS cu cinci puncte procentuale, Victor Ponta a subliniat că Executivul va obţine din impozitarea construcţiilor speciale un surplus de venituri, cu mult peste ţinta stabilită în mod precaut de Fondul Monetar Internaţional, care reprezintă unul dintre principalele argumente pentru a reduce contribuţiile de asigurări sociale.

Deşi încă de când a fost anunţată măsura de taxare a construcţiilor speciale oamenii de afaceri au protestat împotriva noului impozit şi au cerut amânarea acestuia, abia de mâine vor începe problemele în mediul de afaceri.

Potrivit lui Dan Schwartz, expert fiscal, există o serie de cazuri în care "taxa pe stâlp" nu a fost plătită, din cauză că reprezentanţii societăţilor respective nu au ştiut cum să aplice noua reglementare.

Domnul Schwartz ne-a explicat: "Deşi zilele trecute au apărut şi nişte norme la această Ordonanţă a Guvernului, acestea nu au clarificat nelămuririle oamenilor de afaceri. Sunt situaţii pe care companiile nu au reuşit să le încadreze în lege şi, în consecinţă, nu au putut plăti. De aceea, vor fi multe cazuri de neplată şi vor începe să curgă penalităţile. Vor fi încurcături de toate felurile.

Sunt situaţii unde se plăteşte impozit pe anumite clădiri deşi legea nu prevede impunerea respectivelor obiective. Acestea vor fi supuse şi noii taxări. Din start vorbim despre o dublă impunere. În aceste cazuri, contribuabilii fie vor fi în situaţia să achite la primărie şi să nu plătească la fisc, fapt ce va atrage penalităţi din partea ANAF, fie să achite la fisc şi să nu plătească impozitul la autoritatea locală, caz în care aceasta din urmă de asemenea va percepe penalităţi de întârziere la plată (în situaţia de faţă, problema se poate rezolva doar în Instanţă), fie contribuabilul va plăti ambele taxe, ceea ce nu este nici legal, nici corect. De aceea, fiecare companie în parte trebuie să-şi facă o analiză a situaţiei patrimoniale şi să rezolve problemele pe care nu le clarifică legea. Cazurile trebuie rezolvate individual, iar unde nu se poate acest lucru trebuie anunţat Ministerul Finanţelor Publice şi sesizată Comisia Fiscală".

Potrivit lui Dan Schwartz, în perioada următoare, toate investiţiile vor fi blocate.

În aceste condiţii, oamenii de afaceri cer, din nou, eliminarea impozitului pe construcţiile speciale, susţinând că noua taxă, care a intrat în vigoare în acest an, duce la dublarea sau chiar triplarea impunerii în anumite industrii.

Potrivit reprezentanţilor mediului de afaceri, dacă această taxă nu va fi eliminată, impozitul pe construcţiile speciale ar trebui ajustat la o bază reală economică, iar cota de impozitare - redusă.

Aceştia susţin că toţi investitorii îşi vor reconsidera planurile de afaceri, adăugând că bazele oricărei investiţii se pot schimba într-un astfel de moment şi menţionând că analizează dacă este bine sau nu să-şi continue investiţiile în ţara noastră.

"Există industrii în care veniturile sunt fixe, iar profiturile sunt reduse, acestea aflându-se, totodată, în imposibilitatea de a transfera costul impozitului în tarifele practicate. Unica soluţie pentru companiile din aceste industrii este falimentul", potrivit surselor citate.

Mihai Bogza, preşedintele FIC, susţine: "Introducerea impozitului pe construcţiile speciale, aşa cum apare în Ordonanţa de Guvern, va crea distorsiuni majore în economie, cu atât mai mult cu cât, cu doar câteva zile înainte de termenul de declarare şi plată, există încă numeroase neclarităţi cu privire la modul de aplicare. Nu mai vorbim de faptul că însuşi modul de aplicare este de natură să creeze neajunsuri majore în economie şi să lase loc de interpretări abuzive ale autorităţilor fiscale. Imaginaţi-vă că o companie are nişte instalaţii vechi, total amortizate, dar care nu au fost scoase din gestiune şi pe care nu le mai foloseşte, dar plăteşte 1,5% din valoarea lor brută. Personal, consider că aceasta este o situaţie lipsită total de vreo raţiune economică şi totuşi perfect reală".

Bărăscu, BDO: "Discuţiile din Parlament pe marginea modificării noii taxe s-au stins odată cu începerea campaniei electorale"

Recentul proiect care conţine normele de aplicare a Codului fiscal nu lămuresc nici pe departe multitudinea de probleme ridicate în practică de impozitul pe construcţii, susţine Dan Bărăscu, partener în cadrul companiei de consultanţă BDO România.

Domnia sa subliniază: "Acestea nu aduc absolut niciun element de noutate, ci doar includ câteva precizări fără substanţă şi care mai degrabă încurcă contribuabilii decât lămuresc problemele. (...) Au fost iniţiate discuţii în Parlament ce au vizat calcularea impozitului la valoare fiscală, introducerea unor scutiri similare impozitului pe clădiri, anumite clarificări legate de dubla impozitare. (...) Însă, odată cu începerea campaniei electorale, aceste voci s-au stins, discuţiile din Parlament au încetat, iar în data de 8 mai au fost elaborate norme metodologice de aplicare a impozitului pe construcţii nemodificat. Numai că aceste norme sunt superficiale şi chiar aş spune că sunt redactate cu o uşoară doză de ipocrizie".

Potrivit domnului Bărăscu, cea mai importantă precizare se referă la problematica amenajărilor făcute de chiriaş la spaţiile închiriate care, în forma actuală, pot duce la litigii între proprietar şi chiriaş dacă aceştia nu fac un efort comun pentru eliminarea riscurilor fiscale. "Astfel, chiriaşul nu plăteşte impozit pe construcţii pentru modernizările sau amenajările aduse clădirilor proprietarului, dacă a notificat valoarea acestor notificări către proprietar, în termen de 30 de zile de la dată finalizării lucrărilor. Numai că obligaţia de notificare intervine doar în situaţia în care valoarea acestor lucrări depăşeşte 25% din valoarea clădirii supusă modernizărilor, ceea ce generează multe semne de întrebare: chiriaşul nu are obligaţia să notifice proprietarul cu privire la valoarea lucrărilor de amenajare la spaţiile închiriate a căror valoare este sub 25% din valoarea spaţiului închiriat? dar dacă notifică proprietarul, mai are sau nu obligaţia de a plăti impozit pe construcţii pe aceste amenajări? dacă un chiriaş notifică proprietarului amenajări care nu depăşesc 25% din valoarea imobilului, acesta din urmă are sau nu obligaţia de a majora baza impozabilă a impozitului pe clădiri cu valoarea acestor amenajări? cum se determină acest procent de 25% în anumite circumstanţe cum ar fi în situaţia în care închirierea s-a făcut numai pentru o parte din imobil ? Răspunsul la aceste întrebări nu se regăseşte nici pe departe în noile norme de aplicare, astfel că mediul de afaceri va fi pus în dificultate".

Borza: "Preţul de cost al energiei va creşte cu 11 euro pe MWh"

Avocatul Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, le-a spus, vineri, premierului Victor Ponta şi vicepremierului Liviu Dragnea că taxele pe construcţii speciale sau pe apa uzinată afectează profitabilitatea companiei, cei doi oficiali promiţând că vor căuta soluţii.

"În loc să strângem bani pentru retehnologizări, modernizări, trebuie să plătesc statului. Statul nu-mi creează niciun avantaj, niciun beneficiu. Este absurd. (...) Statul, în loc să ne lase să facem profit cât mai mult, inventează an de an câte un impozit, a declarat remus Borza, citat de Mediafax.

Potrivit lui Borza, Hidroelectrica trebuie să plătească în acest an 163 de milioane de lei pentru impozitul pe construcţii speciale, ceea ce va creşte preţul de cost al energiei cu 11 euro pe MWh.

Compania are un preţ de cost de 35 de euro, în scădere de 45 de euro faţă de anul trecut. Remus Borza susţine că 35 de euro pe MWh reprezintă dublul nivelului mediu din statele europene în privinţa energiei hidroelectrice.

"Taxa pe stâlp este prohibitivă şi discriminatorie. Ne discriminează faţă de ceilalţi producători din România pentru că noi trebuie să plătim cel mai mult, având în vedere că aveam cea mai mare bază impozabilă, cu aproape 600 de agregate în aproape toate judeţele din ţară", a adăugat Borza, subliniind: "Din 1 octombrie producătorii de electricitate români vor concura cu producători din regiune, dar intră în această competiţie cu un handicap. În primul rând, < taxa pe stâlp >, apoi taxa pe apă uzinată. I-am spus premierului că în 24 de state europene nu se plăteşte această taxă, iar la noi este cea mai mare. Apoi, taxa de distribuţie a electricităţii. Trebuie să calificăm producători la export, având în vedere şi că în ţară consumul de energie tot scade. (...) Este vorba de interesele României".

Conducerea Nuclearelectrica a anunţat încă de la începutul anului că estimează impactul taxei pe construcţii speciale la circa 100 milioane lei, cuprinzând-o în bugetul de venituri şi cheltuieli pentru acest an.

Banii pe care ar trebui să-i achite Complexul Oltenia, în acest an, după aplicarea taxei pe construcţii speciale, vor ajunge la circa 31 milioane lei, potrivit datelor furnizate de companie.

În opinia reprezentanţilor mediului de afaceri, mai există o şansă pentru modificarea impozitului în Parlament, unde urmează să fie dezbătută legea de aprobare a Ordonanţei 102, privind impozitul pe construcţiile speciale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb