UN BASM DESPRE INDEPENDENŢA JUSTIŢIEI Ofensivă şi contraofensivă

A.S.
Ziarul BURSA #Politică / 22 octombrie 2014

Ofensivă şi contraofensivă

Umblă legenda că Statele Unite au dat liber la judecători şi procurori să-şi manifeste independenţa.

Ne putem închipui un basm pentru copii mari în care americanul bun, de pildă secretarul de stat Victoria Nuland, vine în ţara noastră prin ianuarie şi vorbeşte frumos cu fiecare judecător şi procuror şi le spune: "Tu eşti un om bun şi drept şi vrei să faci justiţie, iar noi îţi garantăm independenţa. A venit momentul să faci ceea ce visezi!"

Şi după aceea procurorii noştri buni şi oneşti s-au încumentat să-l aresteze pe Dan Voiculescu.

Dar au început să şovăie când au văzut reacţiile virulente ale milioanelor de telespectatori ai Antenei 3, astfel că Victoria Nuland şi-a reînnoit îndemnul, la începutul lunii octombrie. Îmbărbătaţi, procurorii, judecătorii şi poliţiştii au început urmărirea penală, arestarea şi reţinerea a zeci de politicieni de frunte, manifestându-şi independenţa cu voluptate.

O coincidenţă face ca Victoria Nuland să îşi arate interesul pentru independenţa justiţiei româneşti, chiar în perioada electorală.

De aceea, toată lumea suspectează că justiţia noastră este comandată de nevinovatul domn Traian Băsescu, încă preşedinte al ţării, ceea ce, desigur, este o greşeală.

O altă coincidenţă face ca Traian Băsescu să fi declarat înainte de campania electorală: "E plină şi politica şi presa de oameni care mint (...) E prea mult lichelism în spaţiul public! (...)

În această campanie le voi spune toate la toţi. Pe unii dintre ei îi voi dezbrăca public".

Este adevărat că Traian Băsescu se referea la candidaţii la Preşedinţie, dar, până la ei, pare că le ia hainele şi slugilor.

Atunci când un politician de frunte cum este Viorel Hrebenciuc este învinuit pentru retrocedări, lumea crede că Traian Băsescu l-a dezbrăcat şi ni-l arată gol. Ba chiar nimeni nu se gândeşte că procurorii ar putea să-şi manifeste independenţa, în cazul Viorel Hrebenciuc.

Din umbra lui Traian Băsescu şi, eventual, folosindu-se confuz de rolul ascuns jucat de Victoria Nuland, au răsărit şi câţiva "troli" şi "gobelini" care au început să se răfuiască între ei, lăsând impresia că este vorba tot de o manevră cârmuită de marinar, când ei, de fapt, aveau să-şi plătească poliţe, în propriul partid.

Viorel Hrebenciuc i-a promis lui Dan Şova sprijinul pentru şefia PSD (în defavoarea lui Liviu Dragnea şi Valeriu Zgonea), dacă acesta îl ajută cu abrogarea unui articol de lege care îl incriminează.

"Marele noroc pentru unii este că prostia încă nu e infracţiune în România", a spus Liviu Dragnea, întrebat cum comentează stenogramele din dosarul lui Hrebenciuc.

Un conflict care iese acum la suprafaţă este şi cel dintre Sebastian Ghiţă şi Marian Vanghelie, acesta din urmă anunţând public, prin intermediul unor paparazzi: "Băă, îl arestăm pe Ghiţă?!!, Ba, f... morţii mă-tii!? Îl arestăm pe Ghiţă, mă? F... morţii-n gură cu Ghiţă şi cu Ponta al vostru!" Dincolo de limbajul care face ca acest basm să fie unic în genul său, "ieşirea" arată intenţia politică a primarului sectorului 5.

Ca să-şi cureţe cât de cât imaginea partidului, Victor Ponta a anunţat, ieri, că Dan Şova, Marian Vanghelie şi Sebastian Ghiţă sunt suspendaţi din toate funcţiile deţinute în partid.

Tot ieri, Viorel Hrebenciuc a decis să demisioneze din Parlament.

Am spus că este o poveste pentru oameni mari.

Situaţia seacă şi necomentată este prezentată în tabelul din ilustraţie care cuprinde lista notabilităţilor (în general, politice) care au fost date în urmărire, învinuite sau arestate în această toamnă, moment care coincide cu startul oficial al campaniei electorale.

Puteţi vedea cum cei mai mulţi trecuţi în listă fac parte din PSD, iar unele dintre puţinele învinuiri care aparţin PDL par să fie doar de formă.

Trageţi singuri concluziile asupra independenţei justiţiei.

Trebuie să recunoaştem însă că, independentă sau nu, justiţia nu s-ar fi încumetat niciodată, sub alt regim decât cel al lui Traian Băsescu, la astfel de gesturi şi că, indiferent că sunt coincidente, aceste acţiuni ale judecătorilor şi procurorilor aduc satisfacţie.

Opinia Cititorului ( 18 )

  1. Daca cei ce controleaza justitia insista sa isi faca treburile murdarea folosind-o in campania electorala o sa o decredibilizeze pentru mult timp. Nu trebuie sa fii analist sa vezi ca in perioada actuala Justitia este folosita cu sau fara vrerea ei. Justitia trebuie curatata de cei care fac jocuri politice, din interior preferabil sau din exterior. Avem nevoie de o justiie corecta si eficienta. Independenta este doar o premiza nu o garantie iar Nuland nici nu cotizeaza la bugetul din care este platita Justitia Romana nici nu se supune justitiei romane. Nuland face observatii corecte dar de pe margine. Pe noi ne afecteaza direct si ar trebui sa ne intereseze sa avem o justitie capabila sa functioneze credibil.

    1. Chiar nu pricepi ? Se bate Saua,doar doar,doar ....va pricepe Iapa adormita

      incredibilu e in capu tau; credibila sau bu baga hoti in puscarie si asta-i da credibilitate

      Daca justitia se face selectiv, atunci este mai rau decat daca nu se face deloc. Impartialitatea si credibilitatea sunt foarte importante. Cine terfeleste justitia, fie din inconstienta fie din ticalosie, face un mare rau. Credibilitatea se castiga greu cu multi bani (publici) si o pierd o mana de ticalosi imediat. Conducatorii si lucratorii ustitiei, atata timp cat sunt platiti din bani publici, ar fi bine sa se gandeasca la binele pe termen lung al institutiei nu la interese personale de moment. Justitia NU este privatizata! Imaginea de impartialitate conteaza!

    Este cel mai oligofren punct de vedere pe care l-am citit pana acum. E bine ca te ascunzi in spatele unui pseudonim, si ala prescurtat.

    De obicei imi argumentez opiniile, dar aici nu mai e nevoie de asa ceva. Vai de capul nostru, indivizi precum autorul traiesc exista si printre noi!  

    1. Esti prost....informat. AS sunt initialele redactorului sef Bursa, Ancuta Stanciu, articolul e asumat.

      Vorbeste de ascuns in spatele unui pseudonim unul care semneaza Copp. Halal. 

      ....dar esti si prost de tot...de obicei imi argumentez opiniile etc.

    Este mai mult decat clar ca justitia este controlata politic ; altfel care este sensul acestei furii in campanie electorala si facuta selectiv. Daca problemele sunt vechi , inseamna ca au fost tainuitori si tot bine nu este . Cand un copil greseste, il corectezi imediat , nu peste o luna sau un an , ca altfel rolul educativ este zero.Personal , sunt total dezamagit de ce face aceasta justitie, caricatural independenta , mai ales in momente cheie!

    1. Care ar fi sensul aceste furii....chiar asa de greu de priceput este? sensul (in sensul bun al cuvantului) este acela de a deschide ochii multimii de votanti, pentru ca macar in ceasul al doisprezecilea sa voteze cu cine trebuie pentru ca sa scapam Romania de ciuma.

      Capisci?  

    E o intrebare pe care trebuie sa ne-o punem cu totii, dar mai ales judecatorii. Justitia parchetul, DNA-u ltrebuie sa fie si ele ancorate la realitate zilelor noastre, altfel vor face mai mult rau dacat bine. Si poate n-ar fi rau ca cei enumerati mai sus sa ia o pauza pe perioada campaniilor electorale...

    1. Iar ai dato-n co..e! parchetul, Dna sunt/fac parte din Justitie, nu ceva alaturi asa cum par in mintea si postarea ta. 

    Foarte frumos basmul. Si avem nevoie si de povesti care sa se termine cu happy end.

    Chiar daca nu crezi in Mos Craciun, Fat Frumos, sau zana cea buna, e reconfortant sa vezi ca, uneori, mai invinge si binele! 

    ""Marele noroc pentru unii este că prostia încă nu e infracţiune în România"",,,,,,Dragnea: Tandemul la prezidenţiale va fi Ponta-PSD, nu Ponta-preşedinte Dragnea-premier. E important ca între Ponta şi viitorul premier să fie o chimie. Eu stau bine cu chimia cu el........Dar daca nu este compatibila IFRS ce facem?????????????????????????

    1. Cum ce facem? iti iei pastiluta si atunci sa vezi compatibilitate. 

    incoerenta in expunerea ideilor in acest articol; daca ai ceva de spus, spune-o, dar sa se vada firul rosu; asa este un haos

    la trolii p$d-ului la rubrica comentarii, mai incaseaza si ei un ban cat inca mai are cine sa-i plateasca. Altfel nu pot sa explic abundenta de aberatii insirate de unii pe-aici. Greii invart zecile de milioane de eur, iar trolii iau si ei 10 lei pe postare.

    Socialismul in Romania! 

    independenta sau nu , justitia lucra; ca crezi tu ca ia numa de la ailalti? bine si asa :5 ani ia pe unii ,5 pe altii , da ia; inainte : nu-i lua p'ai mei , nu-i iau p'ai tai; base a dat drumu la caini ; sa-i dea dzeu sanatate ca po asa se mai raresc hotii. nu-i asa ca base i-a pus pe psdei sa fure ? pe hrebe sova sa unelteasca? nu-i asa , da ziaristu trebe sa manance o pita;

    Romania TREZESTETE ! Se repeta istoria cu o alta din neamul ales al lui Israel, o alta Pauker, un alt sistem, poate chiar mai sofisticat dar identic de toxic de nociv pentru tara asta ca si cel din 1950 dar de la rasarit! Buna dimineata .... daca ai facut ochi si stii istorie, dar mai ai si creier sa filtrezi informatiile!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb