Un cutremur cu magnitudinea de 7,9 s-a produs în Nepal

Internaţional / 25 aprilie 2015



Un cutremur cu magnitudinea de 7,9 s-a produs în Nepal


Vedeţi în articol filmări de după seism

Actualizare 16:51 Asociaţia Română pentru Alpinism şi Explorare: Tabăra de Bază de pe Everest a alpiniştilor a fost sever afectată

Daniel Mazur, aflat în Tabăra 1 de pe faţa sudică a Everestului a transmis că Tabăra de Bază a fost sever afectată, iar echipa lor se află izolată în Tabăra 1, potrivit unui comunicat al Asociaţiei Române pentru Alpinism şi Explorare.

Asociaţia arată că, până la ora emiterii comunicatului (15:00 ora României), singurele informaţii sigure provin de la alpinistul român Alex Găvan, aflat la ora producerii seismelor în Tabăra de Bază Sudică a Everestului, care a postat pe contul său de Twitter: "Everest base camp huge earthquaqe then huge avalanche from pumori. Running for life from my tent. Unhurt. Many many people up the mountain". (Cutremur puternic în Tabăra de Bază Everest apoi avalanşă puternică dinspre Pumori. Am fugit din cort pentru a-mi salva viaţa. Sunt bine. Mulţi oameni pe munte).

Potrivit comunicatului, Asociaţia nu are informaţii sigure despre ceilalţi trei români aflaţi în expediţii pe muntele Everest: Teofil Vlad - pe faţa Nordică, Zsolt Torok şi Justin Ionescu - pe faţa Sudică.

Informaţii actualizate, în măsura în care sunt transmise de Teo Vlad, despre etapele de realizare a expediţiei Everest 2015 Expedition - Teo Vlad, sunt postate pe blogul personal precum şi pe pagina de Facebook dedicată expediţiei.

---

Actualizare 16:01 MAE: Nu avem confirmare că sunt români între victime

Misiunea diplomatică a României în India nu are, în acest moment "vreo confirmare oficială" a existenţei vreunui cetăţean român printre victimele cutremurului din Nepal şi urmăreşte cu prioritate "contactarea unui grup de alpinişti aflaţi într-o expediţie în regiune", a comunicat, sâmbătă, MAE.

Până la acest moment, "misiunea diplomatică nu a primit nicio solicitare de sprijin consular din partea cetăţenilor români aflaţi în zona afectată şi nici vreo confirmare oficială referitoare la existenţa vreunui cetăţean român, printre victime".

Misiunea diplomatică din India are în atenţie situaţia unui grup de alpinişti români aflaţi într-o expediţie în regiune, urmărindu-se cu prioritate contactarea acestora şi stabilirea situaţiei lor după producerea cutremurului.

De asemenea, misiunea diplomatică a contactat telefonic doi cetăţeni români care se află în Nepal pentru un circuit turistic, care îşi anunţaseră prezenţa în regiune, situaţia acestora nefiind afectată de cutremur.

Totodată, este în legătură cu familia din România a unui alt cetăţean care se află în regiunea afectată.

Atât Ambasada României la New Delhi, cât şi Consulatul Onorific al României din Nepal menţin legătura permanentă cu autorităţile locale şi monitorizează evoluţia situaţiei din regiunea afectată, fiind pregătite să acorde asistenţă consulară de specialitate.

MAE precizează că pe baza raportărilor acestora şi a demersurilor Departamentului Consular din Centrala MAE va reveni cu detalii şi informaţii actualizate privind evoluţia cazului.

---

Actualizare 15:05 BILANŢ PROVIZORIU: Peste 700 de victime după cutremurul din Nepal

Bilanţul decedaţilor în urma cutremurului din Nepal a ajuns la peste 700 de oameni, iar mulţi alţii încă sunt prinşi sub dărâmături, transmite BBC.

Un ofiţer de poliţie a transmis către agenţia de ştiri că 711 persoane ar fi murit, până în acest moment, în urma cutremurului, 467 dintre aceştia numai în Kathmandu.

---

Actualizare 13:20 Peste 100 de persoane au decedat în urma cutremurului

Peste 100 de persoane au murit în urma seismului înregistrat sâmbătă în Nepal, iar bilanţul continuă să crească, potrivit presein internaţionale.

CNN a anunţat că este vorba despre cel puţin 150 de morţi în capitala Kathmandu, în vreme ce AFP a citat un oficial local ce a numărat cel puţin 114 morţi. Presa indiană anunţă peste zece morţi în nordul Indiei.

Adevăratul bilanţ al seismului se va afla însă abia peste câteva ore, cel mai devreme, întrucât zona continuă să fie zguduită de replici şi echipele de intervenţie abia încep să ajungă la victime.

Sputnik scrie că se crede că cel puţin 400 de persoane ar fi prinse în dărâmăturile turnului Dharahara, o construcţie de secol XIX din Kathmandu.

---

Actualizare 13:09 Serie de avalanşe pe Everest după cutremurul de 7,9 grade

Alpinistul român Alex Găvan anunţă pe Twitter că este nevătămat

O serie de avalanşe puternice la mare altitudine s-a produs pe Everest după cutremurul de 7,9 grade care a lovit sâmbătă dimineaţă nordul Indiei şi Nepalul.

Alpinistul român Alex Găvan, aflat într-o expediţie pe Everest din luna martie, a anunţat pe Twitter că este nevătămat. "Alergând pentru viaţă din tabăra mea", a scris Alex Găvan, adăugând că "mulţi, mulţi oameni sunt pe munte", potrivit ştirilor din presă.

Alex Găvan, în vârstă de 32 de ani, este alpinist şi fotograf, primul român care a cucerit vârfurile Gasherbrum I (8.080 m) şi Makalu (8.485 m). La data de 2 octombrie 2006, când a urcat pe Cho Oyu, a devenit cel mai tânăr alpinist român care a reuşit ascensiunea unui optmiar - munte care are altitudinea de peste 8.000 de metri deasupra nivelului marii.

---

Un cutremur puternic cu magnitudinea de 7,9 grade pe scara Richter s-a produs, sâmbătă dimineaţa, în apropiere de Kathmandu, capitala Nepalului, provocând pagube importante, au declarat oficiali locali, citaţi de Associated Press în pagina electronică.

Bilanţul oficial provizoriu ar fi de patru morţi, după ce autorităţile anunţaseră că cel puţin 50 de oameni ar fi fost prinşi sub dărâmături.

Ministrul Informaţiilor din Nepal, Minendra Rijal, a afirmat că epicentrul cutremurului a fost localizat la 80 de kilometri nord-vest de Kathmandu. Potrivit Institutului american de Geofizică (USGS), seismul s-a produs la o adâncime de 11 kilometri.

Ministrul a declarat pentru postul NDTV că există informaţii privind pagube în capitală şi în împrejurimi, dar deocamdată nu se ştie dacă s-au înregistrat victime. El a adăugat că echipele de intervenţie au fost mobilizate în zonele afectate.

Valea Kathmandeu are o populaţie densă de aproximativ 2,5 milioane de locuitori, iar clădirile din zonă se află într-o stare precară.

Cutremurul a fost resimţit şi în India şi Pakistan.



Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb