Un grup de 38 de state şi de teritorii americane au intentat, joi, un al treilea proces antitrust împotriva Google, divizie a grupului Alphabet, începând din această toamnă, transmite Reuters, citat de news.ro.
Statele cer ca procesul lor să fie unit cu un alt proces, înregistrat în octombrie de Departamentul de Justiţie, potrivit unui comunicat al biroului procurorului general din Colorado.
Potrivit plângerii, Google a menţinut ilegal un monopol asupra serviciului de căutare şi a publicităţii oferite în motorul de căutare, prin intermediul unui comportament anticoncurenţial şi al contractelor. Plîngerea se referă şi la eforturile Google de a încheia contracte de exclusivitate pentru a domina noile tehnologii, cum ar fi dispozitivele de asistenţă vocală, televizoarele şi automobilele smart.
Membrii comitetului executiv al statelor participante includ Arizona, Colorado, Iowa, Nebraska, New York, Carolina de Nord, Tennessee şi Utah.
"Google împiedică firmele concurente de pe piaţa dispozitivelor de asistenţă vocală să ajungă la consumatori prin intermediul automobilelor conectate, care vor fi o modalitate semnificativă de accesare a internetului în viitorul apropiat", a declarat procurorul general din Iowa, Tom Miller.
Plângerea guvernului federal, la care s-au alăturat 11 state, acuză Google că a acţionat în mod ilegal pentru a-şi menţine poziţia pe piaţa căutării şi publicităţii pe internet.
Miercuri, mai mulţi procurori generali republicani, conduşi de procurorul general al statului Texas, a înregistrat un proces separat care se concentrează pe dominaţia Google pe piaţa publicităţii digitale.
Procesele respective, pe lângă alte două procese împotriva Facebook, înregistrate în această lună, promit să fie cele mai mari procese antitrust din ultima generaţie, similare cu procesul împotriva Microsoft din 1998. Procesul respectiv a fost creditat cu deschiderea căii pentru dezvoltarea explozivă a internetului.
Procesele marchează un acord rar între democraţi şi administraţia Trump, ale cărei critici se concentrează mai puţin pe concurenţă şi mai mult pe acuzaţiile că platformele restricţionează vizibilitatea conservatorilor.