Pentru a scăpa de grija scumpirilor, un legumicultor din Buzău şi-a amenajat propriul parc fotovoltaic astfel că de acum înainte poate produce legume şi pe timpul iernii, când este nevoie de căldură în solarii, fără costuri uriaşe la electricitate.
Mircea Tatu este unul dintre cei mai mari cultivatori de legume din Buzău. Buzoianul are o suprafaţă de 5000 de metri pătraţi de solarii încălzite în care plantează tomate şi castraveţi încă din luna decembrie. Cu alte cuvinte, prima recoltă de legume se produce cu costuri uriaşe. De exemplu, iarna trecută legumicultorul a primit o factură de peste 8.000 de lei doar pentru energia electrică folosită la instalaţiile de irigat şi la pompele de recirculare a apei pentru încălzirea serelor. La această sumă s-a adăugat şi costul cocsului. În final, toate aceste costuri au ridicat şi preţul legumelor astfel că un kilogram de roşii s-a vândut în martie cu 23 de lei. Însă, pentru această iarnă, legumicultorul estima cheltuieli de producţie şi mai mari, cărora nu le-ar fi putut face faţă astfel că legumicultorul din Cochirleanca a investit profitul obţinul în ultimii ani într-un parc fotovoltaic.
"Am un consum lunar de 9000 de kilowaţi, cei mai mari consumatori fiind instalaţiie de irigat şi pompele de recirculare. Iarna trecută am avut o factură şi de 8000 de lei, când era preţul plafonat la Kwh la un leu, însă pentru iarna asta nu ştim. Am auzit preţuri şi de 4-5 lei. Ce facem? Nu putem face faţă. Ajungem la faliment. Eu am decis să amenajez acum 42 de panouri fotovoltaice. Abia le-am pus în funcţiune. Este o instalaţie de 27KWh pentru care am investit peste 20.000 de euro, dar este foarte utilă. Din calculele făcute, ar trebui să-mi acopere întregul consum dintr-un an pentru solarii şi locuinţă", a spus Mircea Tatu, legumicultor din comuna Cochirleanca, judeţul Buzău.
Tot de frica facturilor prea mari la energie, alţi legumicultori au anunţat că vor renunţa la cultivarea legumelor pe timpul iernii sau vor planta suprafeţe mult mai mici. Claudiu Breazu din bazinul legumicol Glodeanu Sărat spune că şi-a redus cu 40% suprafaţa cultivată cu legume pe timpul iernii încă de anul trecut.
"Castraveţii sunt cei mai sensibili la căldură. Deja foarte mulţi legumicultori din Glodeanu Sărat au renunţat să-i mai cultive pentru că au crescut foarte mult costurile de producţie, iar în final, pentru a ne scoate cheltuielile ar trebui să mărim preţurile, ori lumea a sărăcit şi riscăm să rămânem cu marfa nevânută. În final, tot noi, legumicultorii, pierdem. Vreau să vă spun că în Glodeanu Sărat sunt tineri care au renunţat la legumicultură. S-au angajat sau chiar au plecat în străinătate", a spus Claudiu Breazu, legumicultor din Glodeanu Sărat.
Pe de altă parte, legumicultorii care totuşi vor planta tomate, castraveţi, salată, ceapă verde în solarii pe timpul iernii au anunţat că primele recolte vor avea cu siguranţă preţuri mult mai mari ca cele de anul acesta.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.11.2022, 12:25)
asa cum am spus se anunta criza alimentara grava in fata!!
o sa ne cocoseze!
scz o sa ii cocoseze pe cei cu venituri minime unde deja 1 plovar este dublu nominal; cartofii de X3 pretul in2 ani... e groasa treaba.
cineva trebuie sa faca rapit in cv ani default valutar; sa vedem cine.
S c cret
2. fără titlu
(mesaj trimis de ggg în data de 23.11.2022, 14:11)
bravo lui, desi s-a trezit cam tarziu.