Un miliard de euro, ajutorul obţinut de Ucraina la Conferinţa internaţională de sprijin de la Paris

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 14 decembrie 2022

Un miliard de euro, ajutorul obţinut de Ucraina la Conferinţa internaţională de sprijin de la Paris

Conferinţa internaţională de sprijin pentru Ucraina, organizată la Paris, a permis strângerea a circa un miliard de euro pentru a ajuta populaţia ucraineană să treacă iarna, în timp ce infrastructurile energetice ale acestei ţări sunt devastate de bombardamentele ruseşti, a anunţat ieri şefa diplomaţiei franceze, Catherine Colonna, transmite AFP.

Din această sumă, 415 milioane vor fi alocate sectorului energiei, 25 de milioane furnizării apei, 38 de milioane alimentaţiei, 17 milioane sănătăţii, 22 de milioane transporturilor, iar diferenţa de 493 de milioane de euro încă nu a fost repartizată pe domenii.

"Ţara noastră nu se va scufunda în întuneric", a declarat, la Paris, premierul ucrainean Denis Şmîgal, care a vorbit despre un "semnal puternic" de sprijin pentru Ucraina din partea "lumii civilizate", notează Agerpres.

"Ajutorul atinge sau chiar depăşeşte cele 800 de milioane de euro" cerute de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat, la rândul său, şefa diplomaţiei franceze.

Bombardamentele ruseşti cu rachete şi drone asupra infrastructurilor energetice ucrainene au început în octombrie ca represalii după explozia care a avariat podul Crimeii.

Premierul Şmîgal a precizat luni că "toate hidrocentralele şi termocentralele au fost avariate şi 40% din reţeaua de înaltă tensiune a fost avariată în diferite grade", după cele opt serii de raiduri ruseşti cu rachete şi drone care au ţintit sistemul energetic ucrainean, astfel că în prezent există un "deficit semnificativ de generare" a electricităţii.

Zelenski cere misiuni europene la infrastructurile energetice ucrainene; Moscova lansează avertismente

Rusia i-a cerut ieri Uniunii Europene să nu dea curs solicitării preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a trimite misiuni speciale la infrastructurile energetice ucrainene, care au fost în ultimele luni ţinta bombardamentelor ruseşti, transmite agenţia EFE.

Ucrainenilor nu le mai este suficientă "carnea de tun" a propriilor trupe, aşadar "le recomandăm insistent infailibililor europeni ca de data aceasta să nu accepte rolul care le-a fost încredinţat", a scris pe Telegram vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, potrivit Agerpres.

Propunerea trimiterii unor misiuni internaţionale la instalaţiile energetice ucrainene a fost făcută de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski la conferinţa "Solidari cu poporul ucrainean", care a reunit la Paris circa 50 de ţări.

"Se vede că (Zelenski) vrea ca europenii să se pună acolo ca scuturi umane (...) Au nevoie de sânge proaspăt", a adăugat în mesajul său fostul preşedinte rus Medvedev.

Zelenski a subliniat că "astfel de misiuni ale UE pot deveni un factor de încredere pentru stabilizarea situaţiei şi un control internaţional adecvat".

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a convenit cu Ucraina desfăşurarea experţilor săi la toate centralele atomoelectrice şi a cerut din nou stabilirea unui perimetru de securitate în jurul centralei Zaporojie.

Londra impune sancţiuni împotriva unor responsabili ai armatei ruse şi de companii iraniene

Regatul Unit a anunţat ieri că va adopta sancţiuni împotriva a 12 comandanţi ai forţelor armate ruse şi responsabili de companii iraniene implicaţi în fabricarea de drone, ca represalii la bombardarea de infrastructuri civile în Ucraina, informează AFP.

"Atacurile calculate ale forţelor ruse asupra oraşelor şi civililor nevinovaţi din Ucraina nu vor rămâne fără răspuns", a declarat ministrul britanic al afacerilor externe, James Cleverly, citat într-un comunicat ce detaliază noile sancţiuni.

"Regimul iranian este din ce în ce mai izolat în faţa apelurilor asurzitoare la schimbare din partea propriului popor şi pentru că a încheiat acorduri sordide cu (preşedintele rus Vladimir) Putin, într-o tentativă disperată de a supravieţui", potrivit ministrului britanic.

Aceste noi sancţiuni britanice vizează 12 comandanţi de unităţi militare ale armatei ruse implicaţi în bombardamente ce au vizat infrastructuri civile în Ucraina, a detaliat Ministerul Afacerilor Externe britanic.

Estimând că "dronele de fabricaţie iraniană au jucat un rol central" în atacurile împotriva civililor, Londra a impus, de asemenea, sancţiuni împotriva a trei responsabili de companii iraniene care fabrică aceste drone, precum şi a unui responsabil militar de asemenea implicat în aceste activităţi.

Ucraina trebuie să cedeze teritoriile a căror anexare e revendicată de Rusia înaintea oricăror negocieri diplomatice, a transmis ieri Kremlinul, ca răspuns la propunerea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a organiza un "summit mondial al păcii", relatează AFP.

"Partea ucraineană trebuie să ţină cont de realităţile care s-au dezvoltat pe teren", a spus purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, menţionând: "Aceste realităţi sunt că Federaţia Rusă are noi componente în urma referendumurilor care au avut loc în aceste teritorii. Este imposibil orice progres diplomatic atât timp cât Kievul nu va ţine cont de aceste realităţi".

La sfârşitul lunii septembrie, Rusia a revendicat anexarea a patru regiuni ucrainene, în plus faţă de peninsula Crimeea, anexată în 2014, fără a le controla totuşi pe deplin, decizia fiind în măsură covârşitoare respinsă de comunitatea internaţională, notează Agerpres.

La rândul său, Ucraina cere ca Rusia să îşi retragă armata şi să elibereze toate teritoriile pe care le ocupă.

Peskov a mai spus că "este în afara oricărei discuţii" ca Rusia să îşi retragă trupele din Ucraina până la Crăciun, o altă cerere a preşedintelui Volodimir Zelenski, formulată luni.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. Bani aruncati in vant.. Ukraina este la fel ca si Russia nu sunt de incredere si nu au nici o treaba cu democratia....Nu mai dati bani Ukrainei... gata ajunge....

    1. Pe aici nu da nimeni bani Ukrainei, nu postezi unde trebuie.

    Pe ucrainieni dezastru ii asteapta din toate punctele de vedere - social/economic/uman.

    Sfatul pentru orice ucrainean barbat sau femeie e sa lase arma jos si sa fuga din tara si sa nu se mai intoarca. Acolo nu mai poti avea o viata normala 20 de ani de acum incolo.

    Fugiti si traiti o viata cat de cat decenta altundeva. Sa ia Zele arma sa mearga pe front. 

    1. sa lase tara pustie sa se simta putinel neamenintat ca tare anxios e el si tot neamul rusnacilor de cand i-au calarit mongolii

      Ucraina este noua Sirie.

      asta vrea Putler. Ucraina dar fara ucrainieni.

      O sa aiba o surpriza...in Ucraina vor ramane numai barbatii ucrainieni iar in mujicia numai femeile ruse:-)

      Ukraina trebuie ajutata iar invadatori salbatici trebuie sa paraseasca pamantul ukrainei. Totodata rusii trebuie sa restiuie romaniei tezaurul pe care l,u furat adica 120 tone aur . Votantiilor AUR pentruca tin cu rusii le reamintesc ca au un singur drept CIOCUL MIC ha

    totusi , bine ar fi sa dea Qatarul ... vad ca au bani mai multi , si disponibilitate mai mare.

    Nu da la conducerea parlamentului un an , si ii redirectioneaza in Ukraina.  

    La fel si Marocul.

    Nu au nici Me ce ve... 

    1. Nici noi nu mai avem MCV, daca acolo bati

    Ucraina sau Rusia nici o diferenta,

    nu merita sa ne implicam in

    conflictul rusnac 

    1. E preocupat cineva de conflictul rusnac in prag de sarbatori? Poate trolii rusesti ca ei nu iau liber nici de Craciun

      Ukraina este Ruseasca... Isi merita soarta de tradatoare fata de Russia....Nici NATO nici UE nu au a se amesteca intre cele doua tari surori.....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb