Un minoritar de la "Cocor Turism" vrea aceleaşi drepturi ca SIF3

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 ianuarie 2010

De mai bine de cinci luni de zile un acţionar minoritar al "Cocor Turism" Neptun (simbol GALA) face demersuri la compania de turism şi la instituţiile pieţei ca să se retragă din societate la acelaşi preţ/acţiune la care s-a retras un alt minoritar, SIF "Transilvania" (SIF3), în august anul trecut, după negocieri bilaterale cu conducerea "Cocor". Arbitrul pieţei de capital întârzie să se pronunţe asupra speţei, în timp ce "Cocor Turism" spune că demersul este blocat din cauze legale şi că satisfacerea cererilor altor minoritari este condiţionată de disponibilităţile băneşti ale societăţii.

Acţionarii "Cocor Turism" au aprobat, în Adunarea Generală din august, anul trecut, un preţ de 2,26 de lei/acţiune pentru retragerea SIF "Transilvania" din societate, "conform negocierilor purtate cu acest acţionar" şi au stabilit că orice alt acţionar care va dori să procedeze similar, va primi un preţ/acţiune stabilit printr-un raport de evaluare, dar nu mai mic decât preţul la care s-a retras SIF3. Raportul de evaluare urmează să fie întocmit de un expert independent numit de un judecător delegat la Oficiul Registrului Comerţului, se mai arată în decizia AGA.

Când, câteva săptămâni mai târziu, un alt minoritar al "Cocor Turism" a transmis societăţii că doreşte să se retragă din companie la acelaşi preţ ca şi SIF "Transilvania", i s-a răspuns că "trebuie să aştepte numirea unui evaluator independent de către Registrul Comerţului", deşi în cazul SIF3 nu fusese nevoie de un evalutor, condiţiile de retragere fiind negociate între cele două părţi.

"Buna noastră credinţă se vede din adresa trimisă în septembrie în care am explicat acţionarului respectiv că demersul numirii unui evalutor independent este în derulare la Registrul Comerţului şi că sperăm să se finalizeze cât mai repede", a declarat, pentu ziarul BURSA, Nicolae Moroianu, directorul general al "Cocor Turism".

Nici numirea unui evaluator independent nu garantează acţionarilor care vor să se retragă de la "Cocor Turism" că o vor putea face, în condiţiile în care ultimul raport al societăţii transmis Bursei de Valori Bucureşti, la finele anului trecut, condiţionează retragerea lor din societate de disponibilităţile băneşti ale companiei. Raportul, solicitat de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, detaliază etapele legale ce trebuie parcurse până la numirea unui evaluator independent.

Arbitrul pieţei de capital nu a răspuns până acum solicitărilor ziarului BURSA privind situaţia minoritarului de la "Cocor Turism".

Retragerea SIF3 din acţionariatul "Cocor Turism" a fost un "deal agreat" între "Cocor" Bucureşti şi SIF "Transilvania" pentru stingerea litigiilor dintre cele două societăţi. "Cocor" a cedat participaţia pe care o avea la "Euxin" Constanţa în schimbul ieşirii SIF3 din acţionariatul "Cocor Turism".

"A fost o tranzacţie convenită pentru stingerea litigiilor, care s-a făcut prin transfer bancar: am plătit pentru acţiunile EUXI şi am primit bani pentru acţiunile GALA", au explicat, pentru ziarul BURSA, reprezentanţi ai "Cocor Turism".

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb