UN NOU NIVEL RECORD Datoria publică a Franţei se apropie de 92% din PIB

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 1 iulie 2013

Preşedintele francez Francois Hollande a afirmat, săptămâna trecută, că este posibil ca guvernul să rateze anul acesta ţinta de deficit de 3,7% din PIB, respectiv să atingă un deficit mai aproape de 4%, din cauza încasărilor mai slabe din taxe.

Preşedintele francez Francois Hollande a afirmat, săptămâna trecută, că este posibil ca guvernul să rateze anul acesta ţinta de deficit de 3,7% din PIB, respectiv să atingă un deficit mai aproape de 4%, din cauza încasărilor mai slabe din taxe.

Datoria publică netă a Franţei a crescut cu 36,5 miliarde euro (47,6 miliarde dolari) în primele trei luni ale anului curent, la nivelul record de 1.870 miliarde euro, conform Institutului Naţional de Statistică şi Studii Economice (INSEE) de la Paris.

Astfel, îndatorarea publică a ţării a urcat la 91,7% din PIB la finele primului trimestru din acest an, de la 90,2% din PIB la sfârşitul anului trecut. Nivelul este mai mare decât limita de 60% din PIB stabilită de normele Uniunii Europene.

Guvernul de la Paris aşteaptă ca îndatorarea ţării să crească în continuare, până la 94,3% din PIB în 2014. Autorităţile franceze ar putea rata, însă, această ţintă, din cauza recesiunii economice.

La data de 26 iunie, INSEE a confirmat că Franţa este în recesiune. În primele trei luni din anul curent, economia acestei ţări a scăzut cu 0,2%, faţă de ultimul trimestru din 2012, când a consemnat un declin similar.

În luna mai, Franţa a obţinut acordul Comisiei Europene pentru prelungirea cu doi ani a termenului de reducere a deficitului bugetar, până în 2015, în condiţiile în care autorităţile de la Bruxelles anticipează că economia franceză va fi în recesiune în acest an, iar şomajul va creşte îngrijorător. Executivul UE estimează că deficitul bugetar al Franţei va atinge 3,9% din PIB în acest an şi 4,2% anul viitor. Guvernul de la Paris aşteaptă un deficit bugetar de 3,7% în 2013 şi de 2,9% în 2014, Franţa anunţând deja că nu va putea respecta în acest an limita de deficit acceptată în UE, de 3% din PIB. Se pare însă că şi ţinta de 3,7% va fi greu de realizat.

Comisia Europeană prognozează că economia Franţei va scădea cu 0,1% anul acesta, în timp ce guvernul de la Paris anticipează un avans de 0,1%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb