UN NOU PROIECT LEGISLATIV AL SENATORULUI ZAMFIR Legile împotriva cămătăriei, din nou în Parlament

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 24 mai 2019

Senatorul ALDE Daniel Cătălin Zamfir

Senatorul ALDE Daniel Cătălin Zamfir

Senatorul ALDE Daniel Cătălin Zamfir a redepus în dezbatere la Parlament cele trei legi împotriva cămătăriei, unite într-un singur proiect legislativ, după ce acestea au fost declarate neconstituţionale.

Parlamentarul ne-a explicat: "Am făcut un singur proiect din cele trei, pe care le-am mai schimbat un pic, dar principiul a rămas acelaşi. Am făcut o lege de protecţie a consumatorilor impotriva cămătăriei. Nu am mai modificat trei legi, am întocmit o expunere de motive de zece pagini, pentru că am auzit de la Curtea Constituţională că nu a fost suficient dezbătută".

Noua initiativă legislativă a senatorului ALDE prevede plafonarea dobânzilor, răscumpărarea creditului vândut de către bancă la un preţ "real", conversia creditelor din valută în lei la cursul istoric plus cel mult 20%, precum şi eliminarea caracterului de titlu executoriu al creditelor.

Printre altele, proiectul de lege subliniază: "Dobânda anuală efectivă în cazul creditelor imobiliare nu poate depăşi cu mai mult de 3% dobânda legală.

În cazul în care creditorul financiar este o instituţie financiară ne-bancară autorizată de BNR, dobânda anuală efectivă în cazul creditelor imobiliare nu poate depăşi dobânda Lombard.

Dobânda anuală efectivă în cazul creditelor de consum nu poate depăşi 18% pe an.

Dobânda anuală efectivă în cazul microcreditelor nu poate depăşi:

- 30% pe an, dacă scadenţa este de peste 90 de zile;

- 100% pe an, dacă scandenţa este între 16 şi 90 de zile;

- 200% pe an, dacă scadenţa este de maxim 15 zile.

Dobânda penalizatoare în raporturile juridice în care debitorul are calitatea de consumator nu poate depăşi cu mai mult de 3% dobânda legală.

Pentru evitarea oricărui echivoc, penalităţile de interziere sunt dobânzi penalizatoare.

După ce obligaţia de plată care incumbă consumatorului devine exigibilă, cumulul dobânzii remuneratorii cu dobânda penalizatoare este interzis.

Dacă scadenţa a fost declarată anticipat, dobânda penalizatoare nu poate depăşi cu mai mult de 2% dobânda legală".

În cazul unei cesiuni de creanţă cu titlu speculativ, cesionarul nu va putea pretinde consumatorului nici voluntar, nici pe cale de executare silită sau în instanţă, mai mult decât preţul real al cesiunii, la care se pot adăuga cheltuielile şi spezele efective ale contractului şi dobânda din ziua când cesionarul a plătit preţul cesiunii, conform proiectului legislativ. Acesta subliniază: "La cererea debitorului cedat care are calitatea de consumator, cesionarul va preciza preţul real, efectiv şi individualizat, achitat cedentului pentru dobândirea creanţei, chiar dacă creanţa care face obiectului notificării emise de debitor face parte dintr-un portofoliu de creanţe.

Până la data precizării preţului real al creanţei, urmărirea silită contra debitorului cedat se suspendă de drept, cursul penalităţilor şi al accesoriilor fiind întrerupt".

Totodată, iniţiativa legislativă a lui Daniel Zamfir prevede că o conversie se face la cursul de schimb din data încheierii sau a perfectării contractului, plus o variaţie maximă de 20% faţă de acest curs.

Proiectul de lege depus zilele trecute în dezbatere publică la Parlament mai arată, printre altele: "În cazul în care cesiunea de creanţe se încheie sau se perfectează cu o entitate care nu este autorizată ca instituţie de credit sau ca instituţie financiară ne-bancară, creanţele cesionate nu sunt purtătoare de dobânzi şi alte costuri sau de penalităţi".

Noua lege va fi aplicabilă şi contractelor în derulare, în scopul echilibrării prestaţiilor şi al reducerii riscurilor generate de astfel de contracte, dacă sunt îndeplinite condiţiile impreviziunii, conform textului legislativ.

Amintim că în 13 martie, cele trei legi promovate de senatorul ALDE Daniel Cătălin Zamfir împotriva cămătăriei au fost declarate neconstituţionale. La acea dată, Curtea Constituţională a României (CCR) a admis cu unanimitate de voturi sesizările de neconstituţionalitate formulate de opoziţie asupra legilor care privesc plafonarea dobânzii, retractul litigios şi darea în plată în contractele de leasing.

Acest pachet de legi fusese votat de plenul Camerei Deputaţilor, care este for decizional, la finalul anului trecut. Înainte ca textele de lege să meargă spre promulgare la preşedintele ţării, acestea au fost trimise către CCR.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Proiectul acesta este facut special pentru a nu fi aplicat.Este neconstitutional mai mult decat cele dinaintea sa si dl senator cred ca stie asta.E lansat acum inainte de alegeri strict pentru a aduna voturi.Legi productive nu face dl Zamfir, populismul insa crede ca il va tine in functie.Chiar asa fraieri crede domnia sa ca sunt oamenii?

    1. EU NU INTELEG , DE CE SE MAI CHINUESC ATAT !!! SIMPLU , CA BUNA ZIUA : O NOUA LEGE TICLUITA DIN NOU PESTE NOAPTE , CA ASA LE PLACE LOR , APROBATA SI HOTARATA DE DRAGNEA & COMPANIA , IN CARE SA SE HOTARASCA INCHIDEREA TUTUROR BANCILOR DIN ROMANIA , AFARA DE EXIMBANK SI CEC , DAREA UNUI TERMEN IN CARE ACESTEA SA PARASEASCA CAT MAI REPEDE ACEASTA TARA INAPOI IN CAPITALISMUL LOR SPURCAT , CAPITALIZAREA MASIVA A CELOR 2 BANCI ROMANESTI MENTIONATE MAI INAINTE , SI ACORDAREA DE CREDITE ORISICUI , ORISICAND , SI LA DOBANZI , ''''''' PATRIOTICE '''''''' !!! HAI , SA TRAIASCA , TOVARASUL LENIN !!!

      DAR , APROPO : BANII INAPOI , CINE-I MAI DA ??? PAI CE ??? MAI VRETI SI BANII INAPOI ???

      Dacă munca senatorului Zamfir si a altora ca el, este populism ieftin, cei care improscati venin, de ce nu veniti cu altceva mai bun? Multe vuvuzele are statul nasit de Basescu si însușit de Johannis! Ati umplut spațiul de ura, violență si dezbinare, nu aveti nimic constructiv! Ma uit la discursul politicienilor, unii arunca venin împotriva adversarilor politici și asta este singura lor preocupare. Aici, cap de lista este Johannis si clica lui de lingai notorii. Nu au nimic bun de pus in loc pentru tara. PSD si ALDE macar incearcă să facă ceva, dar nu sunt lasati.

    Dobinda înseamnă corupție și cistig necinstit.. Dreptu la casă nu e a bancilor

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb