UN NOU REZULTAT RECORD Petrom şi-a majorat profitul net la 3,9 miliarde lei

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 februarie 2013

Petrom şi-a majorat profitul net la 3,9 miliarde lei

Petrom a raportat, pentru 2012, un profit net de 3,9 miliarde lei, în creştere cu 5% faţă de cel înregistrat în 2011. Vânzările Petrom au urcat, anul trecut, la 26,2 miliarde lei, fiind cu 16% mai mari decât cele înregistrate în 2011. EBIT-ul (profit înainte de dobânzi şi taxe) grupului de anul trecut este de 5,66 miliarde lei, în creştere cu 15% faţă de 2011.

Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom, a declarat: "După o perioadă recentă, caracterizată prin preţuri volatile ale ţiţeiului şi incertitudine macroeconomică, 2012 a fost un an de relativă stabilitate, cu performanţă operaţională şi financiară foarte bună pentru Petrom. Acesta a fost rezultatul investiţiilor semnificative efectuate în activităţile noastre principale în anii precedenţi şi al accentului pus pe excelenţa operaţională".

Domnia sa a precizat că, în 2012, Petrom a avut o contribuţie record de 8,9 miliarde lei (circa 2 miliarde euro) la bugetul de stat. Această contribuţie este cu 3% mai mare faţă de cea din 2011 datorită taxelor directe şi dividendelor mai mari şi a impactului cursului valutar.

Petrom a reinvestit până la 90% din EBITDA (profit înainte de interese minoritare, taxe, deprecieri amortizări) în ultimii opt ani. Anul trecut, gradul de îndatorare a Petrom a scăzut la 7,3% de la 9,3%, iar investiţiile au crescut cu 3%, la 4,8 miliarde lei (1,1 miliarde euro), fiind influenţate de lucrările semnificativ mai mari din explorare şi producţie.

Mariana Gheorghe a subliniat: "În 2013 vom continua să ne concentrăm eforturile pe excelenţa operaţională, stabilizarea volumelor de producţie şi valorificarea oportunităţilor de creştere prin intermediul lucrărilor de explorare şi al achiziţiilor de licenţe de explorare. În acest scop, una dintre priorităţile noastre o reprezintă dialogul cu autorităţile pentru definirea unui cadru fiscal şi de reglementare pe termen lung, stabil şi rezonabil, condiţie esenţială pentru efectuarea investiţiilor semnificative şi pe termen lung necesare în industria de ţiţei şi gaze".

Preţul mediu al ţiţeiului Brent se va situa peste valoarea de 100 USD/bbl

Pentru 2013, conducerea Petrom estimează că preţul mediu al ţiţeiului Brent se va situa peste valoarea de 100 USD/bbl, iar diferenţialul Brent-Urals va continua să fie relativ mic. Pe piaţa locală a gazelor oficialii Petrom preconizează că cererea se va menţine stabilă, deşi vor exista unele presiuni.

Efectele creşterii economice modeste vor fi acompaniate de măsurile de eficientizare din indus-trie, în contextul liberalizării preţului la gaze.

Mariana Gheorghe a spus: "Începând din februarie 2013, Guvernul a introdus şi un pachet de măsuri fiscale, care afectează producătorii de ţiţei şi gaze, impunând o taxă de 60% pe veniturile suplimentare din liberalizarea preţurilor la gazele din producţia internă, din care se deduc redevenţele aferente şi inves-tiţiile din activitatea de explorare şi producţie (fără a depăşi, însă, 30% din veniturile adiţionale); în plus, guvernul a introdus şi o taxă de 0,5% pe extracţia de ţiţei, ce a intrat în vigoare tot în luna februarie. Deşi legislaţia secundară încă nu a fost definită, în 2013 nu ne aşteptăm la un impact financiar substanţial din liberalizarea preţurilor la gaze şi implementarea noilor măsuri fiscale, ţinând cont că rezultatele anului 2012 reflectă deja condiţiile contractuale mai bune pentru vânzările de gaze din producţie internă, comparativ cu nivelul introdus oficial, de 495 lei/1.000 mc. Cele două măsuri sunt în vigoare până la sfârşitul anului 2014, an care coincide cu expirarea regimului actual de taxare pentru ţiţei şi gaze".

Dinamica ofertei pe piaţa energiei electrice va exercita, potrivit estimărilor Petrom, presiune asupra preţurilor, ca urmare a punerii în exploatare a unor capacităţi suplimentare din surse regenerabile, dar şi ca efect al cererii reduse, ce reflectă creşterea economică modestă şi măsurile viitoare de eficientizare energetică.

Marjele şi volumele din activitatea de rafinare şi marketing a Petrom vor continua să rămână sub presiune, ca urmare a cotaţiilor internaţionale ridicate la ţiţei şi produse petroliere precum şi ca efect al revigorării economice uşoare în regiunea în care ne desfăşurăm activitatea.

Majoritatea investiţiilor sunt pentru activitatea de explorare şi producţie

În vederea asigurării unei producţii stabile în România, Petrom va continua derularea câtorva proiecte de redezvoltare a zăcămintelor, axându-se pe foraj, reparaţii capitale şi pe injecţia de apă şi abur. Conducerea Petrom a explicat: "Plănuim ca, până la sfârşitul anului, să avem cinci proiecte de redezvoltare a zăcămintelor în faza de implementare. Avem în plan să forăm mai mult de 110 sonde, dintre care două sonde de evaluare în zăcământul Totea. Inves-tiţiile în explorare şi producţie vor reprezenta aproximativ 80% din totalul investiţiilor la nivel de Grup. Preconizăm o creştere faţă de 2012 a investiţiilor de explorare şi evaluare. Cea mai mare parte va fi alocată proiectelor Neptun Deep, Totea Deep şi proiectelor de redezvoltare şi foraj sonde de dezvoltare".

În România se află în desfăşurare o amplă prospecţiune seismică 3D în blocul Neptun. După interpretarea datelor, Petrom planifică, pentru 2013, începerea unei noi campanii de foraj până la sfârşitul anului 2013. Compania va urmări oportunităţile de creştere prin achiziţiile de perimetre de explorare din Marea Neagră: finalizarea acordului de transfer pentru achiziţia, împreună cu ExxonMobil, a unei participaţii de 85% din perimetrul Midia (România); acordul de împărţire a producţiei pentru perimetrul Skifska (Ucraina) se află în curs de negociere cu guvernul ucrainian.

Investiţiile de explorare au cres-cut cu 21% în 2012 comparativ cu 2011, până la 530 milioane lei, ca urmare a campaniilor ample de seis-mică şi a forării sondelor onshore. În 2012, cheltuielile de explorare au însumat 328 milioane lei, cu 22% sub valoarea din 2011, care a fost afectată de deprecierea contabilă a licenţei de explorare a zăcământului Kultuk din Kazahstan şi de înregistrarea a opt sonde de explorare fără rezultat în Româ-nia.

EBIT-ul excluzând elementele speciale al Petrom în 2012 în activitatea de Explorare şi Producţie a cres-cut cu 6% faţă de 2011, ajungând la 5.754 milioane lei, influenţat de efectul favorabil al ratei de schimb (aprecierea USD faţă de RON) şi de preţurile mai ridicate la ţiţei.

Preţul mediu al ţiţeiului Ural a crescut, anul trecut, cu 1% comparativ cu 2011, ajungând la 110,76 USD/bbl. Preţul mediu realizat la ţiţei al Grupului Petrom a rămas la 94 USD/bbl, cu 1% mai mare decât în 2011.

Costurile de producţie ale Petrom, exprimate în USD/bep, au scăzut cu 5% faţă de 2011, la 15,37 USD/bep, ca efect al ratei de schimb favorabile. Costurile de producţie din România, exprimate în USD/bep, au scăzut cu 6%, la 14,91 USD/bep, dat fiind că USD s-a apreciat cu 14% faţă de RON.

Scădere cu 1% a producţiei de ţiţei

Producţia de ţiţei, gaze şi condensat a Grupului Petrom a totalizat 66,9 milioane bep în 2012, cu 1% sub nivelul din 2011. În Româ-nia, producţia totală de ţiţei, gaze şi condensat a scăzut la 62,4 milioane bep, cu 2% mai mică faţă de anul anterior.

Producţia domestică de ţiţei a fost de 28,7 milioane bbl, cu 2% mai mică decât în 2011, programele noi de foraj şi reparaţii capitale nereuşind să compenseze integral efectele iernii dificile de la începutul anului trecut şi declinul natural.

Producţia domestică de gaze a ajuns la 33,7 mil bep, cu 1% sub nivelul din 2011.

La 31 decembrie 2012, rezervele totale dovedite de ţiţei şi gaze ale Grupului Petrom au ajuns la 775 milioane bep (România: 750 milioane bep), în timp ce rezervele dovedite şi probabile de ţiţei şi gaze au ajuns la 1.091 milioane bep (România: 1.039 milioane bep).

Volumul vânzărilor consolidate de gaze a scăzut uşor

În 2012, volumul vânzărilor consolidate de gaze ale Petrom a scăzut uşor faţă de 2011, urmând tendinţa consumului estimat de gaze naturale al României, care s-a diminuat cu 4% din cauza scăderii generale a cererii. La sfârşitul anului 2012, volumul total de gaze deţinut de Petrom în depozitele subterane era de 398 milioane mc, comparativ cu 406 milioane mc la sfârşitul anului 2011.

În 2012, producţia netă de electricitate a centralei Brazi a fost de 1,58 TWh (incluzând şi perioada de testare). De la demararea exploatării comerciale în august 2012, centrala a acoperit aproximativ 6% din producţia românească de electricitate din aceeaşi perioadă. Începând din septembrie 2012, centrala Brazi a fost alimentată exclusiv cu gaze naturale din producţia internă.

Parcul eolian Dorobanţu a avut o producţie netă de electricitate de 0,09 TWh, pentru care Petrom a primit 182.784 certificate verzi.

Producţia brută estimată de energie electrică a României a scăzut cu 5% în 2012 faţă de 2011, în timp ce consumul estimat de energie electrică a crescut cu 0,2%, trans-formând România dintr-un exportator net într-un importator net de electricitate. Conform datelor preliminare publicate de OPCOM, preţul mediu al energiei electrice pe piaţă pentru ziua următoare a fost de 217 lei/MWh bandă şi 275 lei/MWh vârf în 2012.

Vânzările totale din marketing, declin de 6%

Vânzările totale din marketing ale Petrom au înregistrat un declin de 6% faţă de 2011, reflectând, în mare, cererea de pe piaţa din regiunea în care operează. Vânzările cu amănuntul la nivel de Grup au fost cu 2% mai mici decât în 2011, în special din cauza condiţiilor nefavorabile din iarnă şi a cererii scăzute, ca efect al creşterii preţului la ţiţei.

Volumul vânzărilor comerciale a scăzut cu 13% comparativ cu 2011, tendinţa de scădere reflectându-se la toate produsele.

Petrom va demola rafinăria Arpechim Piteşti, dacă nu va găsi un cumpărător, a declarat directorul general al companiei, Mariana Gheorghe.

"Continuăm activitatea de conservare a acestei rafinării, până când vom obţine autorizaţia de demolare, dacă nu există niciun cumpărător", a subliniat domnia sa. Arpechim este principalul furnizor de materii prime pentru combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea, aflat în insolvenţă.

Petrom a contribuit, anul trecut, cu 1,27 miliarde de euro la profitul înainte de dobânzi şi taxe (EBIT) al OMV, reprezentând 41% din câştigul de 3,1 miliarde de euro raportat de grupul austriac de petrol şi gaze, care a consemnat un avans de 24% faţă de anul 2011.

Legea de aprobare a contractului de privatizare al Petrom prevede ca nivelul actual al redevenţelor petroliere să fie menţinut până la sfârşitul anului viitor. Mariana Gheorghe, directorul general al Petrom, a declarat că nu numai Petrom beneficiază de acest nivel stabil al redevenţelor, ci toţi deţinătorii de licenţe petroliere. Domnia sa a subliniat că o schimbare a nivelului de redevenţe înainte de finalul anului viitor trebuie să fie agreată nu numai de Petrom, ci de toţi operatorii din domeniu.

Directorul general al Petrom a menţionat că deţinătorii de licenţe petroliere poartă discuţii cu reprezentanţii statului privind schimbarea nivelului de redevenţe şi consideră că viitorul nivel al acestor taxe trebuie să fie unul optim, convenabil atât pentru companii, cât şi pentru bugetul de stat.

Doamna Gheorghe a subliniat că inves-tiţiile necesare pentru dezvoltarea produselor de petrol şi gaze sunt foarte mari, iar un nivel foarte mare al redevenţelor va avea un impact asupra aces-tor investiţii.

Petrom planifică, pentru acest an, investiţii totale de peste un miliard de euro. Bugetul de investiţii şi nivelul dividendelor care va fi acordat acţionarilor urmează să fie stabilite într-o AGA din luna aprilie.

Pentru acest an, conducerea Petrom preconizează un anumit grad de stabilitate al preţului ţiţeiului pe pieţele internaţionale, dar şi o anumită stabilitate privind cererea de produse energetice (combustibili, gaze, electricitate).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb