Un nume nou pe piaţa bancară

G.N.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 19 iunie 2009

O nouă instituţie de credit cu capital integral românesc ar putea să primească de la BNR, autorizaţia de funcţionare, începând cu luna iulie, a declarat, joi, directorul Direcţiei de Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, conform agenţiei NewsIn.

"Luna viitoare (iulie, n.r.), o bancă cu capital integral românesc va primi autorizaţia de funcţionare din partea BNR. În prezent, există discuţii la nivelul Consiliului de Administraţie pe această temă", a spus Cinteză.

Pe piaţa românească activează în prezent 41 de bănci, inclusiv sucursale ale băncilor străine. Dintre aces­tea, cinci sunt bănci cu capital majoritar autohton (CEC Bank, Banca Transilvania, EximBank, Banca Comercială Carpatica, Libra Bank), res­tul de 36 având capital majoritar străin. La acestea se adaugă şi reţeaua Creditcoop, care are de asemenea capital integral românesc.

În prezent băncile româneşti se află în plin proces de adecvare a capitalului, în conformitate cu noile cerinţe ale BNR referitoare la lichiditate. Până acum, băncile au făcut majorări de capital de 220-230 milioane euro. În urma rezultatelor testelor de stres, BNR a solicitat majorări de capital în sumă totală de circa 1miliard de euro, pentru un număr de 12 bănci. Există însă şi posibilitatea ca unele bănci să se conformeze cerinţelor BNR privind adecvarea capitalului prin restructurarea portofoliului de credite, astfel încât să nu mai fie necesar aportul suplimentar de capital.

"O externalizare face ca activele care prezintă riscuri să fie înlocuite de cele neriscante, ceea ce ridică solvabilitatea prin diminuarea cerinţei de capital", a explicat Cinteză pentru agenţia NewsIn.

Directorul Direcţiei de Supraveghere din BNR a mai declarat că nu crede că sistemul bancar românesc prezintă un risc de contaminare de la eventualele probleme ale băncilor străine.

Pentru recapitalizările solicitate băncilor, BNR ia în calcul un scenariu de bază care aplică prognoze de scădere a economiei cu 4% în 2009 şi un curs mediu de aproximativ 4,40 lei/euro în acest an.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb