UN PACHET DE LEGI PRIVIND ACHIZIŢIILE PUBLICE PÂNĂ ÎN IUNIE Teodorovici: "Vom introduce în licitaţii criteriul celei mai avantajoase oferte din punct de vedere economic"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii / 6 aprilie 2015

Teodorovici: "Vom introduce în licitaţii criteriul celei mai avantajoase oferte din punct de vedere economic"

Ţara noastră va avea, pentru cadrul financiar 2014-2020, o nouă legislaţie a achiziţiilor publice, care va prelua prevederile directivelor europene. Strategia naţională de achiziţii publice va fi finalizată până în luna iunie a.c., termen agreat de România cu Comisia Europeană, prin finalizarea şi lansarea în dezbatere publică a patru proiecte de legi.

Mediul de afaceri este sceptic că autorităţile române vor putea impune utilizarea criteriului celei mai bune oferte din punct de vedere tehnico-economic, în detrimentul celui mai mic preţ, în noile legi care vor guverna licitaţiile publice.

Însă ministrul de resort Eugen Teodorovici ne-a declarat că sigur va fi introdus acest criteriu în viitorul pachet legislativ care va transpune directivele europene adoptate anul trecut în domeniul achiziţiilor publice.

Domnia sa ne-a precizat: "Cu siguranţă vom introduce alegerea celei mai bune oferte din punct de vedere tehnico-economic în atribuirea contractelor din bani publici. Avem această opţiune şi în cadrul legislaţiei actuale. Din păcate, ANRMAP (n.r. Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice) a încurajat, până acum, foarte mult, utilizarea celui mai mic preţ oferit în licitaţii, în detrimentul calităţii lucrărilor şi nu numai".

Ţara noastră va avea noua legislaţie a achiziţiilor publice, care va prelua directivele europene. Strategia naţională de achiziţii publice va fi finalizată până în luna iunie, termen agreat de România cu Comisia Europeană, prin finalizarea şi lansarea în dezbatere publică a patru proiecte de legi în domeniu, a subliniat ministrul Fondurilor Europene, menţionând că va fi organizată o amplă dezbatere publică în acest sens. Autorităţile noastre intenţionează ca, de la 1 ianuarie 2016, să fie aplicate noile legi. Termenul de transpunere a directivelor expiră în luna aprilie a anului viitor.

Întrebat cum vor putea fi judecate ofertele din perspectiva criteriului tehnico-economic, fără ca funcţionarilor să le fie frică să îşi asume responsabilitatea evaluărilor, Eugen Teodorovici ne-a răspuns: "Vor fi formule clare de calcul şi punctaje care vor arăta care este modul de atribuire a contractelor finanţate din bani publici, inclusiv din fonduri europene. Noi am aplicat şi în trecut această metodă de evaluare a ofertelor. Din păcate, beneficiarilor le-a fost impusă, în mod eronat, utilizarea criteriul preţului cel mai scăzut de către ANRMAP. Noul cadru legislativ va avea prevederi clare astfel încât să nu existe probleme în aplicare".

Domnia sa a adăugat că luna iunie reprezintă termenul la care ţara noastră s-a angajat în faţa Comisiei Europene să pună pe masa Guvernului strategia naţională privind achiziţiile publice, document despre care spune că este esenţial şi fără de care Comisia chiar poate să oprească toţi banii în România, pe toate programele operaţionale. Cele patru proiecte de legi în domeniul achiziţiilor publice vor fi simple, exact cum prevede şi directiva europeană, a declarat, la finalul lunii martie, ministrul Teodorovici.

Demnitarul a precizat că până la sfârşitul anului 2015 cele patru proiecte vor fi supuse dezbaterilor publice şi vor fi trecute prin Parlament. Proiectele de acte normative vor viza achiziţiile clasice, concesiunile, utilităţile şi contestaţiile.

Eugen Teodorovici a mai spus că partea cea mai importantă a acestui pachet legislativ este un îndrumar solicitat de foarte mulţi ani de Comisia Europeană, care va ajuta aplicanţii să înţeleagă textul de lege: "Fiecare articol de lege va fi detaliat şi va fi explicată care a fost intenţia legiuitorului astfel încât aplicanţii să înţeleagă exact la ce se referă acel text de lege".

În opinia domnului Teodorovici, la fel de important ca legislaţia este profesionalismul celor care lucrează în domeniul achiziţiilor publice: "La CFR de exemplu, a fost o licitaţie lansată cu peste 2.500 de clarificări. Când ai peste 2.500 de clarificări la o documentaţie de atribuire este clar că licitaţia este şi contestată şi întârziată şi cu alte hibe în ea. Deci, cei care fac documentaţia trebuie să înţeleagă exact legea. Cei care fac evaluarea, la fel, întrucât sunt luni de zile de evaluare pe fiecare contract în parte şi ne întrebăm de ce. Pentru că persoana respectivă nu ştie şi îi este teamă să îşi asume răspunderea."

Comisia Europeană a rambursat ţării noastre, în acest an, fonduri cu o valoare de peste 678 de milioane de euro, aferente aplicaţiilor de plată transmise în anul 2014 şi în anul 2015. Astfel, în luna februarie, ţării noastre i-au fost rambursate fonduri în valoare de peste 460 milioane de euro, iar în luna martie - aproximativ 217 milioane de euro. Rata de absorbţie a urcat la 53% până la finele lunii martie.

Eugen Teodorovici reiterează că obiectivul Ministerului Fondurilor Europene este o rată de absorbţie de aproximativ 80% la sfârşitul acestui an.

2015 este ultimul în care ţara noastră mai poate cheltui fondurile europene alocate pentru perioada de programare 2007 - 2013. Tot în acest an vor fi lansate depunerile de proiecte pe noile programe operaţionale pentru perioada 2014-2020.

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) şi CFR trebuie reformate complet pe zona de achiziţii publice, în sensul creării unei unităţi separate în subordinea ministrului Transporturilor, care să se ocupe de achiziţiile publice şi de managementul de contract, a declarat, la finalul lunii martie, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Domnia sa a spus: "Cele două mari companii beneficiare - cele mai mari beneficiare pe fonduri europene şi cred că şi de bani publici - CNADNR şi CFR, din punctul meu de vedere, pe zona de achiziţii publice trebuie să fie reformate complet. Eu am o idee de foarte mulţi ani - şi sper să găsim o soluţie şi să o vedem aplicată, adică să extragem de acolo tot ceea ce înseamnă achiziţie publică şi management de contract. Trebuie făcută în subordinea directă a ministrului Transporturilor o unitate de coordonare de management şi contract, cum au şi alte ţări, şi care să se ocupe de tot, de la momentul lansării procedurii, documentaţie, evaluare, implementare, management de contract, până când se taie panglica. Când s-a tăiat panglica, obiectivele vor merge la CFR şi la CNADNR să le gestioneze, pentru că asta trebuie să facă ei: să administreze, nu să se joace cu banii publici".

Existând o astfel de structură, potrivit ministrului, pot fi cooptaţi experţi din străinătate sau de la bănci. Şeful de la Fonduri Europene şi-a exprimat convingerea că, de anul viitor, România va deveni un şantier, acest lucru conducând la crearea de noi locuri de muncă.

NOTĂ

Ulterior acordării acestor declaraţii pentru revista BURSA CONSTRUCŢIILOR, Eugen Teodorovici a fost numit în funcţia de ministru al Finanţelor, iar portofoliul Fondurilor Europene a fost preluat de Marius Nica.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Atribuirea pe criteriul pretul cel mai mic duce la nerealizarea obiectivelor sau realizarea slab calitativ.Nu se poate calitate cu bani putini.De fapt statul nu castiga pentru ca pierde indirect din taxele pe manopera,utilaje,materiale,tra nsport etc.Datorita acestui criteriu salariile au stagnat .Nu putem avea progres cu preturi mici.Trebuie interzis ofertarea la manopera cu preturi mai mici decat media pe ora in constructii

    Pana acum a fost pe ochi frumosi?

    Poti sa mergi de la Oradea la Mamaia cu Dacia Bmw sau Tata Motors si ajungi culmea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb