Guvernul britanic se confruntă cu presiuni pentru a lua măsuri mai ferme împotriva Beijingului, după ce un expert parlamentar a fost arestat pentru spionaj în favoarea Chinei. Cazul l-a determinat pe premierul Rishi Sunak să-şi exprime îngrijorarea cu privire la interferenţa Beijingului în viaţa politică de la Londra într-o discuţie bilaterală pe care a avut-o cu premierul chinez Li Qiang, în marja summitului G20 din India, relatează News.ro.
Parlamentari conservatori de rang înalt au cerut catalogarea Chinei drept ameninţare, o măsură susţinută de unii miniştri.
China a respins acuzaţiile de spionaj, calificându-le drept "calomnii rău intenţionate".
"Îndemnăm partea britanică să nu mai răspândească informaţii false", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning.
Poliţia britanică a confirmat sâmbătă că doi bărbaţi au fost arestaţi în luna martie în temeiul Legii privind secretele oficiale.
"Un bărbat care a împlinit 30 de ani a fost arestat la o adresă din Oxfordshire şi un bărbat care a împlinit 20 de ani a fost arestat la o adresă din Edinburgh. De asemenea, au fost efectuate percheziţii la ambele proprietăţi rezidenţiale, precum şi la o a treia adresă din estul Londrei", a anunţat Poliţia metropolitană (Met) într-un comunicat.
Surse au declarat pentru BBC că unul dintre ei era expert parlamentar pe probleme de afaceri internaţionale. Potrivit Sunday Times, expertul avea legături cu mai mulţi parlamentari conservatori. El ar fi avut acces la ministrul securităţii Tom Tugendhat şi la preşedinta Comisiei pentru afaceri externe a parlamentului, Alicia Kearns.
Ambii suspecţi au fost eliberaţi pe cauţiune, dar Comandamentul de combatere a terorismului din cadrul Met, care se ocupă de infracţiunile legate de spionaj, a deschis o investigaţie.
Arestarea expertului a reluat o dezbatere în rândul parlamentarilor conservatori cu privire la faptul dacă Marea Britanie ar trebui să adopte o abordare mai strictă faţă de China, scrie BBC. Unii conservatori doresc ca guvernul să desemneze Beijingul ca fiind o ameninţare - un demers la care miniştrii s-au opus până acum.
Membri conservatori proeminenţi ai Parlamentului, inclusiv fostul lider Sir Iain Duncan Smith şi deputatul Tim Loughton, au cerut însă guvernului să acţioneze.
A venit "momentul să recunoaştem ameninţarea tot mai mare pe care o reprezintă acum PCC (Partidul Comunist Chinez) sub conducerea (preşedintelui) Xi", a declarat Duncan Smith, în timp ce Loughton a avertizat cu privire la "cât de departe ajung tentaculele Partidului Comunist Chinez (PCC) în instituţiile britanice".
"Încă o dată, securitatea Parlamentului a fost potenţial compromisă, ceea ce întăreşte ideea că nu putem vedea PCC decât ca pe o ameninţare străină ostilă", a spus parlamentarul.
Şi unii miniştri din cabinetul britanic, precum ministrul de interne Suella Braverman, susţin o înăsprire a măsurilor, potrivit BBC.
Cu toate acestea, secretarul pentru afaceri economice, Kemi Badenoch, a declarat că Marea Britanie trebuie să fie "foarte atentă cu limbajul pe care îl foloseşte", adăugând că desemnarea Chinei drept o ameninţare ar "escalada lucrurile". Ea a declarat că poziţia actuală a Regatului Unit - potrivit căreia China reprezintă o "provocare care defineşte o epocă" - este în concordanţă cu poziţia adoptată de aliaţii britanicilor.
"China este o ţară cu care facem multe afaceri, China este o ţară care este semnificativă în ceea ce priveşte economia mondială. Cu siguranţă nu ar trebui să descriem China ca pe un duşman, dar putem să o descriem ca pe o provocare", a spus ea la Sky News.
Duminică, premierul Rishi Sunak a declarat că i-a transmis omologului chinez Li Qiang, cu care s-a văzut la New Delhi, "îngrijorarea foarte puternică" cu privire la orice interferenţă chineză în democraţia britanică. Dar el a mai spus că Marea Britanie nu ar trebui să "se plângă de pe margine" şi că este mai bine să fie "prezentă în sală" şi să îşi exprime îngrijorarea.
Sir Alex Younger, fostul şef al MI6, a explicat că definiţia chineză a activităţii de informaţii este "mult mai largă" decât cea înţeleasă în mod obişnuit în Marea Britanie, incluzând încercările de a influenţa oamenii, precum şi colectarea de informaţii. El a declarat la emisiunea Today de la BBC Radio 4 că Marea Britanie trebuie să "găsească modalităţi de implicare" cu China, inclusiv cooperarea în domenii precum schimbările climatice.
Această ţară ar trebui probabil să fie desemnată drept "sursă de îngrijorare" în legile de securitate ale Regatului Unit, actualizate la începutul acestui an, ceea ce ar aduce cerinţe suplimentare de raportare pentru organizaţiile legate de China. "Uneori trebuie să ne confruntăm cu China. Din experienţa mea, să fii amabil cu ei nu te duce prea departe", a adăugat el.
Comisia pentru informaţii şi securitate a Parlamentului a publicat în iulie un raport mult aşteptat, avertizând că guvernul a fost lent în a se adapta la riscurile de securitate din partea Beijingului. "China pare că are un nivel ridicat de intenţie de a interfera cu guvernul britanic, vizând oficiali şi organisme de diferite niveluri pentru a influenţa gândirea politică britanică şi luarea deciziilor relevante pentru China", se arată în raport.
"SPIONUL" CHINEI NEAGĂ
Bărbatul despre care presa britanică a relatat că a fost arestat sub suspiciunea că ar fi spionat pentru China în timp ce lucra ca expert parlamentar a negat, luni, acuzaţiile care i se aduc, afirmând prin intermediul avocaţilor săi că este "complet nevinovat" şi că, dimpotrivă, a încercat doar să îi informeze pe alţii despre China, a relatat Reuters.
Firma de avocatură nu a dat numele persoanei, a cărei presupusă activitate de spionaj în parlament a fost evocată de premierul britanic Rishi Sunak în cadrul întâlnirii cu premierul chinez Li Qiang la summitul G20 de duminică din India.
Ziarul The Times l-a numit însă şi i-a publicat fotografia pe prima pagină, luni. Este directorul unui influent grup de politici privind Beijingul, co-fondat de ministrul securităţii, se numeşte Chirs Cash şi are 28 de ani. Suspectul este fiul unui medic de familie şi a crescut într-o suburbie bogată din Edinburgh.
"Mă simt obligat să răspund acuzaţiilor din presă potrivit cărora aş fi un "spion chinez". Este greşit să fiu obligat să fac orice formă de comentariu public cu privire la relatările eronate care au avut loc", a declarat bărbatul într-un comunicat transmis de avocaţii săi. "Cu toate acestea, având în vedere ceea ce a fost relatat, este vital să se ştie că sunt complet nevinovat. Mi-am desfăşurat cariera de până acum încercând să îi educ pe alţii cu privire la provocarea şi ameninţările prezentate de Partidul Comunist Chinez", susţine suspectul.
Aceste acuzaţii de spionaj sunt cea mai recentă lovitură dată relaţiilor Londrei cu Beijingul, care au fost tensionate din cauza unor chestiuni legate de securitate, investiţii şi drepturile omului. Ministrul britanic de externe James Cleverly a vizitat Beijingul luna trecută pentru a face primii paşi timizi în vederea reparării relaţiilor.