Un sfert de miliard de euro - profitul băncilor noastre, pe trei luni

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 25 mai 2016

BNR: 25 de bănci profitabile şi 11 pe pierdere

Sistemul nostru bancar a înregistrat un profit net de circa un sfert de miliard de euro (1,17 miliarde lei), în primul trimestru al anului în curs, potrivit datelor pe care ni le-a trimis Banca Naţională a României (BNR).

În întreg anul trecut, băncile din ţara noastră au avut un profit net de 4,87 miliarde lei, adică peste 1 miliard de euro.

Indicatorii Băncii Centrale arată că 25 de bănci din cele 36 care activează pe piaţa noastră au avut profit, în primele trei luni ale lui 2016, în timp ce restul de 11 instituţii bancare au ieşit pe pierdere.

În 2015, 22 de bănci au fost profitabile şi 14 au avut pierderi.

Instituţiile de credit de pe piaţa autohtonă au totalizat active nete de peste 370 miliarde lei, valoarea capitalurilor proprii ridicându-se la circa 40,4 miliarde lei, în perioada analizată.

Cu aproape 56.000 de angajaţi, sistemul bancar românesc a acordat credite clientelei nebancare de aproximativ 230 miliarde lei, depozitele atrase de la acest segment ajungând la aproape 264 miliarde lei.

Rata creditelor neperformante, după primul trimestru al anului, a fost de 13,52%, în uşoară scădere faţă de cea de la finalul anului precedent, de 13,61%.

Economistul Aurelian Dochia, administrator în cadrul BRD Groupe Societe Generale, ne-a spus, în urmă cu câteva luni, că băncile au două surse de venit - comisioanele şi marja de dobândă.

De asemenea, cele care au vândut portofolii importante de credite neperformante şi-au eliberat provizioanele, înregistrând linii de venituri suplimentare, ne-a mai precizat domnia sa, completând, însă, că acestea nu acoperă pierderile din trecut, când "băncile şi-au curăţat, într-un fel, bilanţurile" şi au înregistrat pierderi din provizioane.

Specialiştii din piaţă ne-au explicat că, deşi, în primă instanţă, provizioanele reprezintă pierderi pentru bănci, fiind constituite din profiturile acestora, în final ele sunt recuperate din costurile produselor bancare.

Economistul Adrian Mitroi susţine că, într-un fel sau altul, pierderile înregistrate din vânzarea cu discount a creditelor neperformante este resimţită de către toţi deţinătorii de interese - de la deţinătorii de credite, de obligaţiuni, de acţiuni, de împrumuturi convertibile, la deponenţi, angajaţi şi fisc. Domnia sa a adăugat: "Justificarea băncilor este profitul operaţional, dar eu aş spune că unele comisioane au ajuns chiar nepoliticoase. Şi pe partea de depozite băncile sunt puţin dispuse să mai facă favoruri de randament deponenţilor şi găsesc orice posibilitate să-i taxeze în diverse forme, cum ar fi aplicarea comisionului la retragere. Au foarte multe modalităţi prin care nu numai că ţin banii mult prea mult în depozite, dar nu îi recompensează cu un randament suficient. Este o presiune de elongare a orizontului de economisire. Este un risc de lichiditate, care înseamnă şi un risc de credit".

Potrivit lui Adrian Mitroi, recuperarea provizioanelor din banii clienţilor este şi explicită şi implicită: explicită - prin comisioane mai mari şi dobânzi mai mici; implicită - prin dificultatea cu care mai poate fi luat un credit, condiţii mai aspre în viitor, necesarul suplimentar de garanţii.

În ultimii ani, bănci importante din piaţă au vândut portofolii semnificative, de miliarde de euro, de credite neperformante (NPL).

Banca Centrală ne-a transmis că, în perioada 2010-2015, au fost cesionate de instituţiile de credit (inclusiv sucursalele băncilor străine autorizate să funcţioneze în România) credite performante şi neperformante (persoane fizice şi juridice) în valoare de 27,7 miliarde lei.

Şi în acest an au fost anunţate vânzări de portofolii de NPL, cel mai recent anunţ de acest tip făcând referire la neperformantele pe care Grupul Eurobank le are în deţinerile din ţara noastră. IFC, parte a Grupului Băncii Mondiale, şi KRUK, companie din Europa Centrală şi de Est specializată în recuperarea datoriilor, au hotărât să achiziţioneze un portofoliu de credite neperformante fără garanţie, acordate persoanelor fizice de către Bancpost şi de alte subsidiare ale Grupului Eurobank la noi, soldul total restant fiind de aproximativ 597 milioane euro.

Ţara noastră se află printre statele din Europa Centrală şi de Est care înregistrează cele mai dinamice vânzări de credite neperformante, după cum arată un raport recent al Comisiei Europene.

Fostul bancher Lucian Isar a scris recent pe blogul său că există anumiţi bancheri care au vândut la discount major proprietăţile recuperate: "Cooperativele funcţionau conectate la decidenţii de la risc (the workout variety of risk professionals) de la Ploieşti la Vâlcea. Aceste vânzări ce prejudiciază în mod evident clienţii nu se pot efectua fără cunoştinţa supraveghetorilor şi a auditorilor. Vânzările de portofolii ce includ credite de consum cu garanţii imobiliare sunt o sursă bună de vile şi vacanţe pentru aranjori".

Sectorul bancar a început să înregistreze profit anul trecut, după mai mulţi ani de pierderi, băncile fiind obligate de BNR să-şi provizioneze neperformantele.

La începutul anului trecut, Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR, a spus că băncile au însumat, în patru din cei şase ani premergători lui 2015, pierderi cumulate de 8 miliarde lei, în ceilalţi doi ani câştigurile fiind de 0,9 miliarde lei.

Florin Georgescu a spus, la vremea respectivă: "Patru ani cu pierderi, doi cu profit. Pierderile, în euro, înseamnă 1,6 miliarde euro. Dacă nu era dublată de eforturi permanente din partea băncilor, pierderea ar fi condus la o situaţie de şubrezire a sistemului, dar Direcţia Supraveghere a monitorizat permanent şi a reuşit să determine aport de capital, capital ireversibil, cu care au contribuit acţionarii, cei care au avut de suportat pierderile".

Un număr de 23 de bănci de pe piaţa noastră au înregistrat pierderi totale, în 2014, de 6,2 miliarde lei, după cum ne-a spus Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din cadrul Băncii Naţionale a României (BNR).

Domnia sa ne-a declarat, la începutul anului trecut: "Sunt 23 de bănci cu o pierdere de 6,2 miliarde lei şi 17 bănci cu un profit de 1,8 miliarde lei. Prin compensarea dintre profitul celor 17 şi pierderile celor 23 de instituţii bancare ajungem la cifra de 4,4 miliarde lei - pierdere pe sistem".

Potrivit reprezentanţilor BNR, pierderile sectorului bancar din 2014 au fost înregistrate în urma provizionării, la cererea BNR, a creditelor neperformante şi a împrumuturilor acordate societăţilor care au intrat în insolvenţă.

Pentru anul în curs, băncile, care consideră că a trecut perioada de criză, sunt optimiste, conform domnului Dochia, care ne-a spus că "toată lumea se aşteaptă la o perioadă cât de cât normală". Domnia sa adaugă, însă, că pot avea loc şi surprize care pot schimba total "atmosfera" pe segmentul creditelor ipotecare, făcând referire la Legea dării în plată şi la evoluţiile de pe pieţele internaţionale.

De altfel, Legea dării în plată şi celelalte proiecte legislative legate de sistemul bancar au născut numeroase discuţii în piaţa de profil, instituţiile de credit şi chiar şi Banca Naţională afirmând că efectele acestora ar putea crea un risc sistemic sever.

Recent, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a menţionat că Banca Centrală a identificat pentru prima dată în ţara noastră acest tip de risc, în baza declaraţiilor făcute în presă de diverşi bancheri şi avocaţi.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Bravo bancilor. Acum returnati si o parte din acest profit catre noi. Prin dividende.

    1. Si la alea 11 banci care sunt pe pierdere cum te-ai gandit sa facem? Venim noi cu bani de acasa sau cum crezi ca ar fi mai bine? Ori esti un de ala, pidosnic cu credit in franci, care vrea impartirea riscului doar cand pierde si cand e in castig se multumeste sa-si asume singur riscul. Ca i se cuvine, cu musteatza lu' Cristoforifis!

      Trebuie sa fie curatat profitul prin offshore intreaba Brd specialista nr 3 in lume si iese ca are pierdere, dar nu se inchide, Anaf-ul nu o verifica.

    Eu vreau sa vad care banca a facut castig care a facut pierdere si cat ca doar e societate comerciala pe actiuni. Bilantul de la Registrul Comertului e public!.

    Domnu isarescu sapa o groapa de doi metri in jos si intra in ea de rusine ca nici o banca nu a falimentat cu ldp in vigoare. 

    Numai mesajae anti-banci, de fapt mesaje anti-economie capitalista.

    Lupta de clasa, ce mai. 

    1. Stergerea din datoria Greciei.

      Transferul din datoria actionarilor in a noastra a tuturor prin ajutor de stat. 

      Bail out 

      Bail in la nevoie 

      Tiparire de euro pentru banci si dolari.

      Bancile dau imprumuturi din bani tipariti nu din depozite. 

      Numai prostii populiste spui.

      Ce banca din Romania da bani tipariti ? 

      Ce datorie a actionarilor s-a anulat ? 

      Si de ce fac toate bancile centrale ce fac ? 

      Ca sa nu fie faliment generalizat, sa ai de lucru. 

      Ce e greu de priceput ?

      Eu spun una si tu vii cu aiureli. 

      Vezi o banca care a intrat in faliment recent in Austria ca contribuabilul austriaci-a interzis politianului care il reprezinta sa nu mai ridipeasca bani de pe taxe si impozite.

      Bnr poate sa ne dea lista competa. Poate Bcr de la Erste? 

      Vezi de ce dunt memti revoltati. 

      Bancile centrale cauta apa pe Pluto. In istoria omenirii de 4-5000 de ani nu a cunoscut asa ceva. Din 2008 bancile ne-au obligat sa pasim in necunoscut cu politicieni de mana. 

      Falimentul e solutia, unde e nevoie. 

      Artificiul ce se incearca acum a demonstrat ca ne-a indatorat si mai tare. Atat pe noi ca tara, multinationalele, toata lumea. 

      Nemtii nu sunt de acord cu ce se intampla acum. Ei prefera modelul Ceausescu ( a fost felicitat de prestigioase Universitati cum si-a platit datoria externa).

      Nokia ne-a aratat ca poate sa se tot mute la forta de munca mai ieftina ca tot duca e solutia.

      Bancile sunt niste intermediari.

      De ce trebuie statele sa stea pe deficite ? 

      Interesul politicienilor si guvernelor, de care firesc se leaga si afaceri, ne-ortodoxe. 

      In final avem deficite de stat enorme, supraproductie si supracapacitati. 

      Evident ca au intrat si bancile in algoritm ca nu erau tampite. 

      Tot daia nu au fost lasate in 2008 sa falimenteze General Motors, ..., si o gramada de banci. 

      Si daia ploua cu bani. 

      Ce sa faca bancile, sa fie ipocrite ? 

      Bancile, au pacatele lor, dar fondul problemei nu e la ele. 

      Nu sunt angajat, nu am legatura cu bancile, nu am avut si nu am credite. 

      Vreau ca statul sa isi ia taxele, sa nu aiba deficit si sa faca ceva cu banii.

      Bancile daca erau profesioniste se opreau la timp, puneau piciorul in prag politicienilor si spuneau peste 30% din pib nu creditam. Peste 30% din salar in mana nu creditam.

      Circula un filmulet in engleza tradus si in romana cum incearca economicul si cu politicul sa ne tina roboti. Cuvintele mele nu pot sa iti redea acel filmulet, e facut de profesionisti. 

      Daca ai credit lucrezi orice pe oricat deci nu esti liber. 

      Eu as fii dotit sa falimenteze G.M. si Peugeot prin Europa nu sa produca pentru nimeni. 

      Din sistemul bancar Ing prin Europa dupa care s-a facut un film. 

      Si eu vreau ca statul sa isi i-a taxele si sa nu o dea sub forma de ajutor de stat bancilor. Bani dati bancilor sunt bani morti, bani aruncati in foc. Poate iti amintesti cum au primit ajutoare de stat si primul lucru di-au dat bonusuri de milioane de euro/dolari seci de banci. 

      Nivelul taxari e discutabil Elvetia are tva 8%, Grecia 24%, Germania 19% , noi 20%. Elvetia are cel mai transparent mkd de a cheltui bani publici.

      Bancile ascund bani prin offshore, ascund bani de taxe. 

    Make, trage-o olecuta de maneca pe Oleasca; care bancile noastre? in afara de CEC Bank ce banci avem noi? Si de ce nu aveti olecuta de rabdare sa vina sfarsitul anului cand se anunta "pierderile". 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb