Parlamentarii statului California şi-au dat, vineri, acordul pentru debutul proiectului primei linii de tren de mare viteză din SUA, care, la final, va face legătura între Los Angeles şi San Francisco, transmite AP, citată de Agerpres.
Cu 21 de voturi pentru şi 16 contra, senatul statului California a aprobat un proiect legislativ care permite autorităţilor statului California să înceapă să vândă obligaţiuni în valoare de 4,5 miliarde dolari. Odată cu aprobarea acestui act, California va putea să benficieze şi de alte 3,2 miliarde dolari de la bugetul federal.
Decizia constituie o victorie pentru guvernatorul democrat Jerry Brown şi administraţia Obama, care au promovat trenurile de mare viteză drept proiecte care generează locuri de muncă şi oferă alternative ecologice de transport.
"Nicio economie nu poate creşte mai rapid decât îi permite infrastructura de transport. În condiţiile în care autostrăzile dintre oraşele din California sunt congestionate, populaţia are nevoie de o alternativă", a declarat ministrul transporturilor Ray LaHood.
Reprezentanţii partidului republican au criticat acest proiect, susţinând că statul California nu şi-l poate pemite în mijlocul unei serioase crize bugetare. "Este trist că majoritatea a decis să cheltuiască miliarde de dolari pe care nu îi avem pentru un tren care nu va ajunge nicăieri decât să evite închiderea de şcoli prin reduceri bugetare", a declarat senatorul republican Tom Harman.
Costul final al întregului proiect este estimat la 68 miliarde dolari. Autorităţile statului California nu au anunţat încă de unde va veni restul finanţării.
În ultimii ani, SUA a pierdut teren în clasamentul sistemelor naţionale de infrastructură alcătuit de Forumul Economic Mondial. Dacă în raportul pe 2007-2008 SUA se situau pe locul şase, în raportul pe 2011-2012 SUA au căzut pe locul 16.