Unele facilităţi acordate investitorilor străini ar putea duce la dispariţia clasei patronale autohtone

Valentin Roman
Ziarul BURSA #Politică / 14 august 2006

Cristian Pârvan: "Deja în sectoare importante ale industriei, ponderea investiţiilor autohtone se apropie de 0%"

Facilităţile acordate de stat investitorilor străini sînt considerate de unii oameni de afaceri autohtoni ca fiind discriminatorii. Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), ne-a declarat că "o parte din aceste măsuri care vizează încurajarea investiţiilor străine în ţara noastră au ca efect o diminuare a rezis-tenţei oamenilor de afaceri româ-ni pe piaţă". Domnia sa ne-a mai spus că un investitor străin are, încă de la început, un mare avantaj faţă de unul autohton, avantaj reprezentat de accesul mult mai uşor la credite de finanţare ale afacerilor. În acelaşi timp, secretarul general al AOAR consideră că "este supărător faptul că majoritatea inves-titorilor străini care realizează profituri în ţara noastră direcţionează aceste sume către ţările de origine". Pe de altă parte, oamenii de afaceri din ţara noastră nu au beneficiat, crede domnul Pârvan, decît de unele facilităţi oferite de o legislaţie incompletă în ceea ce-i priveşte. De asemenea, un alt atu al investitorilor străini îl reprezintă unitatea acestora în dialogul purtat cu autorităţile, comparativ cu miş-carea patronală din ţara noas-tră, care este una neunitară şi în care interesele de grup pri-mează în faţa celor generale.

Reprezentantul patronilor a mai adăugat că "nu putem vorbi de o competiţie corectă între investitorii străini şi cei autohtoni, din moment ce fiecare dintre cele două grupuri se supune, în multe situaţii, unui alt set de reguli". Domnul Pârvan crede că statutului îi lipseşte viziunea în ceea ce priveşte încurajarea investiţiilor, "care trebuie să fie îndreptată atît către oamenii de afaceri străini, dar şi către cei autohtoni".

Referitor la accesul la credite, pe lîngă faptul că prima categorie are un acces mai facil la fondurile necesare demarării afacerii, fiecare loc de muncă creat în ţara noastră de un investitor străin îi oferă acestuia posibilitatea accesării unui credit în valoare de 100 milioane lei vechi, la o dobîndă redusă la jumătate (statul suportînd diferenţa). Aşadar, oamenii de afaceri authtoni şi cei străini nu se pot alinia aceleiaşi linii de start la demararea unei afaceri, deoarece unele măsuri se aplică tuturor, în timp ce altele preferenţial către cea de-a doua categorie.

Secretarul general al AOAR a mai menţionat că deja în sectoare importante precum cel siderurgic, al produselor petroliere, comunicaţii sau bănci ponderea investitorilor români este din ce în ce mai mică, comparativ cu cea a investitorilor străini. Situaţia, crede reprezentantul oamenilor de afaceri, a apărut şi în urma incapacităţii statului de a urma exemplul unor ţări vestice, care "prin măsuri de fineţe şi subtile, încurajează şi investiţiile propriilor oameni de afaceri".

Ca o concluzie, Cristian Pârvan ne-a precizat că, "în acest ritm, curînd nu vom mai putea vorbi de o mişcare patronală formată din investitori autohtoni, cel puţin în ceea ce priveşte afacerile mari".

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb