Ungaria: Băncile care au majorat creditarea vor fi scutite parţial de taxa specială

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 3 iunie 2015

Guvernul Ungariei intenţionează să scutească băncile de până la 30% din taxa specială impusă instituţiilor financiare, dacă acestea au crescut creditarea după 2009, când s-a declanşat criza financiară în ţară, a declarat ieri ministrul economiei de la Budapesta, Mihaly Varga, citat de portfolio.hu, conform Mediafax.

Acesta a subliniat că scutirea de taxă va fi limitată în 2016 la 10 de miliarde de forinţi (32,3 milioane euro).

Facilitatea fiscală s-ar adăuga unei alte reduceri a taxei bancare la care Guvernul s-a angajat în cadrul unui acord convenit cu BERD, în luna februarie.

Potrivit Guvernului, băncile ale căror active au crescut în ultimii cinci ani datorită creşterii portofoliilor de împrumuturi nu ar trebui să fie penalizate. Taxa specială se aplică activelor totale ale instituţiilor financiare de la nivelul anului 2009.

Una dintre beneficiarele măsurii planificate ar fi OTP, cea mai mare bancă din Ungaria, la care reducerea taxei speciale cu 30% ar echivala cu economii de 9 miliarde de forinţi (29,1 milioane euro).

Alte bănci ale căror active au crescut din 2009 sunt "UniCredit" şi "Budapest Bank".

Potrivit unui proiect de lege înaintat de Guvern Parlamentului în urma acordului convenit cu BERD, în februarie, nivelul maxim al taxei speciale urmează să fie redus în 2016 de la 0,53% la 0,31% şi la 0,21% în 2017 şi 2018. Până în 2019, nivelul taxei speciale ar urma să ajungă la un nivel conform cu normele europene.

O altă schimbare a reglementărilor avută în vedere de autorităţile de la Budapesta este că baza de calcul a taxei speciale va fi nivelul activelor totale de la sfârşitul anului 2014, în loc de activele totale deţinute la sfârşitul anului 2009.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Bravo, in sfarsit se pare ca in Europa au inceput sa-si faca aparitia oamenii destepti, cu curaj, care sa impuna masuri reale care sa dezvolte consumul si revigorarea economica. Am ras de Ungaria, le-am criticat masurile, insa au efect si sunt reale. Uitati-va cu cat curaj au reintors economia. Imaginati-va ca fata de lipsa de curaj romaneasca, ungurii avantajeaza fiscal bancile care si-au majorat nivelul de creditare incepand cu 2009! Ati auzit, d-lor de la BNR? Banca lor centrala a lucrat cu Guvernul Ungariei pentru revigorarea si incurajarea economica si a decis flexibilitatea fiscala pe aceeasi nisa comerciala. Ce vreti mai clar? Ca autoritatile romane nu au vrut dezvoltare economica, nu au vrut revigorare economica, si ca cele ungare le-au vrut si le vor in continuare? Deci, ce concluzii sa tragem privind conducatorii economici si financiari ai romanilor? Ca sunt tradatori de tara sau ca sunt mai putin inteligenti sau mai ineficienti decat cei unguri? Sa ne lamurim care este situatia si sa luam masuri, zic eu, in primul rand prin schimbarea lor, a celor care iau decizii. Daca sunt proaste, de ce sa-i mai tinem? Mai ales cand avem acum alternativele in functiune in alte tari. Si sa nu-mi spuneti de scaderea TVA, ca asta nu incurajeaza prea mult investitiile, ci eventual un consum de nisa, adica ne face sa fim mai burtosi si mai beti ca inainte. In schimb, creditarea investitionala ar duce la scaderea somajului si incurajarea dezvoltarii infrastructurilor rutiere, feroviare, energetice, ale tarii si ar incuraja toate activitatile legate intr-un fel sau altul de transport. Va dati seama, in afara de comunicarea IT, in care se pare ca suntem buni, vom putea avea si o comunicare directa, reala, prin intermediul infrastructurilor rutiere si feroviare? Adica turismul se va tripla. Intreprinderile mici si mujlocii isi vor reduce costurile si vor avea un camp de activitate mai larg. Zonele rurale se vor moderniza. Daca vom incuraja un urbanism "verde", vom putea trasforma Romania intr-o mica Austrie. De ce sa nu facem asta? De ce nu facem asta? De ce nu am facut asta? Va dati seama ca zonele industriale din Romania vor fi mai ieftine si vor putea veni la noi de 100 ori mai multe grupuri industriale, care vor angaja de 100 ori mai multi oameni? Inclusiv in orasele mici si mijlocii unde industria a falimentat? Adica acolo se poate darama ceva si reconstrui ceva, asa cum s-a facut partial in Calarasi? De ce nu s-a facut asta? De ce nu se face asta? Vreau replica.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb